andmo
Nowy

|
 |
« : Sierpień 19, 2004, 10:14:26 » |
|
Poczytałem trochę forum o oświetleniu i całkowicie się pogubiłem!!!!!! 1. Co to są T5 i T8 - wiem, że świetlówki i podobno T5 lepsze?! 2. Wyczytałem, że świetlówka 18W w "nawodnym" spojrzeniu to to samo co 100W zwykłej żarówki. A w akwa liczą się tylko waty. Czy to znaczy, że efekt dla roślin jest taki sam jak zastosuję 1x 100W żarówkę lub 5x18W świetlówek? 3. A żarówki energooszczędne jak się do pytania nr.2 mają?
|
|
|
|
|
|
Pzdr Andrzej
360L +200L
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 19, 2004, 12:09:02 » |
|
W zwykłych żarówkach więcej "watów", czyli mocy idzie na ciepło niż na światło. Świetlówki lepiej zmieniają prąd na światło. Żarówki zwykłe rzadziej się stosuje, więc mówimy o watach w odniesieniu do świetlówek, które dają ok. 4-5 razy więcej światła niż zwykłe żarówki przy tej samej mocy. Żarówki energooszczędne (kompaktowe) są z reguły trochę mniej wydajne niż świetlówki, ale dużo zależy od modelu. Dużo znajdziesz tu: http://www.lighting.pl/vademecu/swietlowki_T5.htmhttp://www.lighting.pl/vademecu/swietlowki.htm
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 19, 2004, 15:23:30 » |
|
2. Wyczytałem, że świetlówka 18W w "nawodnym" spojrzeniu to to samo co 100W zwykłej żarówki. A w akwa liczą się tylko waty. Czy to znaczy, że efekt dla roślin jest taki sam jak zastosuję 1x 100W żarówkę lub 5x18W świetlówek?
Jeśli 1 żarówka 100W = 1 świetlówka 18W to 5 świetlówek 18W = 500W w żarówkach a nie jedna 100W Lepsze są świetlówki, masz większe pole do dyspozycji w doborze (temp. barwowa, lumeny), sa tańsze w eksploatacji, nie grzeja sie tak jak zwykłe żarówki. Mam zrobione oświetlenie na T8 (stateczniki elektroniczne), niestety gdy robiłem pokrywe nie było jescze T5, teraz wybrałbym właśnie te.Co do kompaktowych, to nie stosowałebym ich jako podstawowe oświetlenie, jedynie uzupełniające np. doświetlanie boków
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 20, 2004, 09:47:36 » |
|
Do dwóch świetlówek dodałem dwie żarówki energooszczędne. Przyznam, że rośliny trochę "ruszyły", ale grzeją się bardziej jak zwykłe świetlówki.
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
andmo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 20, 2004, 10:33:03 » |
|
Dzięki za wsparcie. Poczytałem jeszcze i doszedłem do wniosku, że jedyną optymalną drogą do celu jest lumen. Na wszystkich markowych produktach ta wartość jest podawana i łatwo obliczyc sobie ile tych lumenów potrzeba. Bo np. spotkałem w handlu świetlówki kompaktowe 21W i w zależności od producenta miały 1200 lm; 900 lm; lub brak tej wartości. Podobnie ze świetlówkami rurowymi. 30W rura w zależności od producenta;widma itp ma od 1000 - 2100 lm (takie spotkałem wczoraj robiąc tour po sklepach). Tak więc będę sterował w kierunku 30-40lm/litr. Pzdr
|
|
|
|
|
|
Pzdr Andrzej
360L +200L
|
|
|
pbern
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 21, 2004, 10:34:45 » |
|
ale pomysl o t5, sa lepsze wytrzymuja 2 razy dluzej  i maja duzo lepszy stosunek lm/wat. w poniedzialek powinny do mnie dotrzec swietlowki philipsa 840, ich wydajnosc (49W) to 99lm/Wat  czyli jak latwo policzyc jedna rurka daje 4800 lumenow jak skoncze robic szafke + pokrywe to podesle co i jak, bo podszedlem trochye inaczej do koncepcji szafki. bardziej jako uzytkowej niz tylko pod akwa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andmo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2004, 19:55:20 » |
|
Zainteresowany jestem T8dlatego, że w pokrywie -aluminiowej- mam wmontowana belkę na 90 cm rury T8. Ale jeżeli T5 maja tę samą długość to można zawsze pokombinować. W Handlu T5 widziałem tylko w Leroy Merlen'ie i to krósze znacznie. Jeżeli już uporaz się ze swoją budową chętnie przeczytałbym co i ile Cię kosztowało- oczywiście w zakresie oświetlenia- i jakie źródła zaopatrzenia się u Ciebie sprawdziły. Pzdr
|
|
|
|
|
|
Pzdr Andrzej
360L +200L
|
|
|
pbern
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 21, 2004, 20:08:57 » |
|
so... wszytko zamawialem z http://www.aqua.znet.pl/ mily kontakt i obsluga... jednak troche to trawa - wiadomo wakacje. koszta: Statecznik podwójny do T5 21-58 Wat - 115 2 swietlowki 1449 - 64 4 uchwyty lacznie ~ 180zl, przy czym dostalem rabat za to iz tak dlugo (2 tyg) musialem czekac. za to dostajesz belke z oswietleniem ktora wypromieniowuje okolo 9300 lumenow. w poniedzialek postaram sie zrobic fotki jak wieczorem wyglada moje zapuszczone i zarosniete akwa przy t5 a jak przy t8.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Splender
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 31, 2004, 20:41:55 » |
|
Na http://www.aqua.znet.pl/ oferują Oprawki bryzgoszczelne T5 nasadzane a także uchwyty metalowe do świetlówki T5. Czy te uchwyty służą do mocowania/przytrzymywania tych oprawek/świetlówek :?: Jeśli nie to jak te oprawki mocuje się do pokrywy??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pbern
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 31, 2004, 21:29:57 » |
|
nie kumam co sie tak wszyscy uparli na te oprawki... przeciez kostka (2zl) + koszulka termokurczliwa (1,5) starczaja na 3 swietlowki. a za oprawki zaplacisz minimum 40zl. co do uchwytow to jest to wygety kawal blachy ktory przykrecasz np do pokrywy, i w to wciskasz rure. jak skoncze robic pokrywe to zdobie zdjecia i pokaze co i jak, a przy okazji pochwale sie szafka jaka zrobilem pod akwa (przewidziana jest pod 150x60 cm)  dzis pierwszy raz uruchomilem 2x49W T5 i jedyne co mozna o tym powiedziec to ze efekt jest zarabisty... w pokoju stala sie jasnosc.. a T8 wydawaly sie byc zgaszone.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andmo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 28, 2004, 08:53:46 » |
|
No to pochwal się tą szafką !!!!!!!
Jestem żywotnie zainteresowany bo zaczynam robić (na razie mam rozrysowane na papierze) szafke pod 120x60x50 - 360 litrów. W załóżeniu z płyty meblowej 18mm (cztery pionowe nogi- 55x70 czyli 3-szafkowa) i blatem 120x60 z blatu kuchennego zamocowanego odwrotnie (zaokrąglenie na dole - górna płaszczyzna płaska). Wszystko skręcane na konfirmanty i dodatkowo klejone wodoodprnym Soudalem do drewna (extra klej - trochę puchnie podczas schnięcia i wypełnia spoini). Pzdr Aha ! Z bólem portfela zdecydowałem się na 2x54W stateczniki elektroniczne i 4xT5 świetlówki. :idea: I będzie JASNOŚĆ
|
|
|
|
|
|
Pzdr Andrzej
360L +200L
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 14, 2004, 11:50:08 » |
|
przeciez kostka (2zl) + koszulka termokurczliwa (1,5) starczaja na 3 swietlowki.
Niezły pomysł. Czy tę kostkę zakładasz bezpośrednio na końcówki rury? Gdzie można dostać tę koszulkę termokurczliwą :?:
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 18, 2004, 08:00:55 » |
|
Dzięki, wspaniały pomysł z tą koszulką i kostkami, no i ... tani. Koszulkę kupiłem długości aż 1 metr, krótszych nie widziałem, średnica 25,4 mm więc pasowały idealnie. Jedyny problem, to przejście z 26 (rura) mm na 4 mm (kabel). Koszulka ma swoją max kurczliwość, i tutaj trzeba było jej pomóc (rozgrzaną zgnieść i uformować)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pbern
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 18, 2004, 21:58:34 » |
|
Ciesze sie ze pomysl ktos podchwycil.. za chwile wrzuce kilka fotek szafki itp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|