Kasia
Nowy

|
 |
« : Sierpień 17, 2004, 11:17:18 » |
|
Zakupiłam akwarium, postępuje wedle zaleceń sprzedawcy, oraz poradników, prygotowałam już podłoże, teraz będę sadzić rośliny, nie wiem zaś, jakie rybki wybrać? Jest to moje pierwsze akwarium, więc rybki nie mogą być kłopotliwe w utrzymaniu. Nie wiem , które gatunki mogą i dobrze funkcjonują razem w jednym akwarium? Tak w nawiasie akwarium ma 40 l. i zamierzam mieć osiem rybek i dwa glonojady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sobieski89
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 17, 2004, 11:43:51 » |
|
Oto kilka propozycji 1. Osiem neonek, dwa zbrojniki niebieskie 2. Cztery gupiki, cztery rozbory no i te dwa glonojady 3. Danio (najlepiej wymieszaj gatunki) i te nieszczesne dwa glonojady Moze ktos da lepsza propozycje
|
|
|
|
|
|
30l.- 8 neonek, 4 gupiki, 3 rozbory, kirysek, zbrojnik niebieski Kotnik- 4 małe gupiki
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 17, 2004, 12:12:37 » |
|
Odrazu wiesz ile chcesz mieć ryb. Moim zdaniem to zależy od ich wielkości. Ja proponuje: -10 neonków inessa -4 gupiki -2 molinezje (ładnie pływają) -2 kirysy czarnoplame (ja mam takie  są bardzo wytrzymałe i towarzyskie) -1 glonojada -2 ampularie -2 żabki (nie wiem jakie, ale ja mam 1 małą ok. 3 cm i chyba już nie urośnie, bardzo fajna :good!:) Chyba w sam raz. Powinno być bez problemów.
|
|
|
|
|
|
Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 17, 2004, 12:55:58 » |
|
Odrazu wiesz ile chcesz mieć ryb. Moim zdaniem to zależy od ich wielkości. Ja proponuje: -10 neonków inessa -4 gupiki -2 molinezje (ładnie pływają) -2 kirysy czarnoplame (ja mam takie  są bardzo wytrzymałe i towarzyskie) -1 glonojada -2 ampularie -2 żabki (nie wiem jakie, ale ja mam 1 małą ok. 3 cm i chyba już nie urośnie, bardzo fajna :good!:)Chyba w sam raz. Powinno być bez problemów. Co do ampularii to najlepiej wpuścić już 4 dni po uruchomieniu akwa, gdyż nie powinno im to zaszkodzić ( wiedza teoretyczna  ) a będą zżerać pojawiające się glony szybciej. Najlepsza profilaktyka  A żabki to najpewniej karliki szponiaste
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomeek7
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 17, 2004, 13:06:32 » |
|
ja powiem tak 4 kirsyki spizowe badz pstre 10 neonkow 2 zbrojniki niebieskie 3 molinezje ostrouste
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 17, 2004, 13:09:23 » |
|
Dzięki Sir Michael w końcu wiem jaką mam żabe. Właśnie o te mi chodziło, 2 karliki szponiaste 
|
|
|
|
|
|
Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
|
|
|
Kasia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 17, 2004, 13:18:32 » |
|
Kochani dziękuję za tak szybką odpowiedż Wasze propozycje są bardzo ciekawe, na pewno skorzystam. przeglądam makulaturę na temat rybek, ale nie potrafiłam zrobić ich zestawienia w jednym akwarium, a wy mi w tym pomogliście DZIĘKI DZIĘKI DZIĘKI
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 17, 2004, 13:27:52 » |
|
Pytaj dowoli. Nawet najprostszych rzeczy i pamiętaj jak czegoś nie wiesz to najpierw pytaj, a potem rób. Powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 17, 2004, 13:52:42 » |
|
ok będę się pytać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-Bartek-
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 17, 2004, 20:02:16 » |
|
Kiryśnik Czarnoplamy to naprawdę fajna i żarłoczna rybka (sam posiadam) ale rośnie spora i ja bym jej raczej nie dodawał do twojego zestawienia. A może prętniki? Nie potrzebują wielkiego akwa, są ładne i nie rosną wielkie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 17, 2004, 20:06:30 » |
|
Mogą przecież być inne kirysy. Takie które nie rosną duże. Wystarczy poszukać na tej stronie internetowej w indeksie gatunków. Tam są opisane ich wielkości. Jednak taka ryba lub podobna musi być w akwa., aby resztki pokarmu zjadała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 17, 2004, 20:07:17 » |
|
Kirysy to rodzaj opancerzenia :wink:
Ja polecam kiryski panda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 17, 2004, 20:28:48 » |
|
Kirysy to rodzaj opancerzenia :wink:
Ja polecam kiryski panda Nie rozumiem dlaczego polecacie kiryski panda początkującym akwarystom. Są to delikatne ryby wrażliwe na parametry wody. Poza tym są brzydkie  (ale to kwestia gustu oczywiście  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 18, 2004, 22:07:03 » |
|
Zacznijmy od tego że ogromnym nieporozumieniem wśród młodych (czytaj: początkujących) akwarystów jest fakt iż wychodzą oni z założenia że pierwszą rybą która obowiązkowo musi znaleźć się w ich akwarium jest glonojad - bo inaczej ich akwarium zarośnie glonami. TO TOTALNA BZDURA !!!!!!!!!!!!!!!! Poza tym nawet podczas ekspanji glonów a baniaku żaden zbrojnik niebieski takiej ekspansji nie powstrzyma. Ryby ,których bazą pokarmową są glony ,wprowadzamy do akwarium wtedy gdy takowe zaczynają w akwarium występować. Znacznie skuteczniejsze w zwalczaniu glonów od zbrojników niebieskich są ich maleńcy kuzyni - otosy , lub rybki należące do rodziny grubowargów,nie spokrewnione ze zbrojnikami - kosiarki. Zarówno kosiarki jak i otosy są rybami stadnymi dlatego trzymanie ich pojedynczo lub parami jest nieporozumieniem. Kosiarki z racji osiąganych rozmiarów nie nadają się do małych akwariów.
Kolejnym zmartwieniem początkującego akwarysty, jest pojawiający się w tym topiku problem pokarmu zalegającego na dnie. Co w takiej sytuacji robi początkujący akwarysta - Kupuje suma - I ZNOWU ŹLE !!!!!!!!!!!!! Po ierwsze: Skoro pokarm zalega na dnie to znaczy że ryby dostają go zbyt dużo (w jednej porcji) i po prostu nie zdążą go zjeść. Nie jest to wina ryb ale ich hodowcy. Jeśli już koniecznie potrzebujemy ryby zjadające pokarm opadły na dno nie kupujmy bezmyślnie "fajnego" sumika tylko zastanómy się nad tym jakiej rybie możemy zapewnić godziwe warunki życia. Wszystkie sumy są rybami dużymi (mimo że w sklepie wiele z nich na to nie wygląda!!!) i wszystkie są drapieżne. Nie nadają się one więc do małych akwariów z neonkami czy gupikami. Do małych ryb sumokształtnych należą kiryski, jednak w ogromnej większości gatunków nie są one polecane początkującym (są delikatne),wyjątkiem mogą być kiryski pstre i spiżowe, o chodowlę których może pokusić się początkujący akwarysta. Jednak pamiętajmy że jeśli w akwarium posiadamy juz zbrojnika to ta rybka też będzie czyściła dno z opadłego pokarmu ,a ewentualnie wprowadzony sumik będzie dla zbrojnika konkurencja pokarmową ( i odwrotnie). Nie zapominajmy również, że wiele ryb toniowych chętnie pobiera pokarm z dna, np. brzanki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 18, 2004, 23:43:22 » |
|
Nie wszystkie sumy są drapieżne, ale zdecydowana większość z nich tak. Ja również przestrzegam przed ich kupowaniem. Jak są małe wszystko wydaje się być w porządku, ale jak podrosną zaczynają polować na mniejsze rybki. Niedawno widziałem tu przypadek suma wywrotka, który nagle został przyłapany na spożywaniu brzanki. A teraz glonojad - pod tą nazwą kryje się najczęściej zbrojnik niebieski. Zwyczajowo tą rybkę nazywamy glonojadem co raczej jest sporym błędem, ponieważ nazwa ta sugeruje skuteczność zbrojnika w zwalczaniu glonów. Faktycznie stanowią one jego pokarm, ale nie są składnikiem zaspokajającym 100% jego potrzeb. Nazwę tą zawdzięcza jak sądzę charakterystycznym otworem gębowym w kształcie przyssawki. Co prawda inne gatunki również ją mają, ale zbrojnik niebieski to jedna z pierwszych ryb tego typu jakie pojawiły się w akwariach. Nazwę tą otrzymał więc stosunkowo dawno.
I jeszcze jedna ważna rzecz: nie poleca się początkującym rybek, które wydają się nam ładne. Stąd moje zdziwienie co do kirysków panda, które nie nadają się do hodowli przez młodych akwarystów, którzy mają swoje zbiorniki np. od tygodnia czy dwóch. Nawet gupiki nie są takie łatwe w hodowli, ale stanowią idealny materiał do nauki. Podstawowym kryterium zakupu rybek powinna być odpowiedź na pytanie: czy jestem w stanie zapewnić tej rybie dobre warunki ? Jeśli nie, to rezygnujemy z zakupu !!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|