Steru
Nowy

|
 |
« : Sierpień 15, 2004, 21:46:56 » |
|
Ostatnio miałem urlop i pod moja nieobecność zostawiłem mojej mamie na kartce napisana łacińską nazwę kosiarek powiedziałem, żeby mi kupiła dwie bo zauważyłem u siebie w akwariumie przyrost glonów nitkowych. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że facet w sklepie powiedział jej że tych rybek nie ma ale może je sprowadzić cena to 150 zł za sztukę  Chyba gdzieś się ktoś pomylił powiedzcie po ile te rybki stoją i jak sie dokładnie nazywają po łacinie bo chyba to co znalazłem na 4um to nie zła nazwa. Z góry dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 15, 2004, 22:21:44 » |
|
Za ta cene mozna kupić kosiarkę..., ale elektryczną  . Albo ty sie pomyliłeś albo sprzedawca nie wiedział o czym mówi. Ceny kosiarek (Crossocheilus siamensis) kształtuja sie w granicach 4zł - 8zł w zależności od wielkości i sklepu.  Tylko nie kup kosiarki fałszywej (Garra taeniata ) 
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2004, 22:38:54 » |
|
tak elektryczna albo uzywana spalinowa :lol: - ubaw po pachy!!! :lol: :lol: :lol: :lol: !!! szczegolne pozdrowienia dla moderatora SEBASTIANA za poczucie humoru!!!!!! :wink: 
|
|
|
|
|
|
240- paletkarium:)
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2004, 11:06:59 » |
|
Posłałeś bezbronną Mamę w kasorządne szpony sprzedawcy  , wyczuł zielonego "akwaryste" i chciał se kieszeń napchać. Crossocheilus siamensis można pomylić oprócz Garra taeniata z Epalzeorhynchus kalopterus a wedłgu niektórych także z Gyrinocheilus aymonieri (glonojad syjamski - choć moim zdaniem byłaby to duuża pomyłka  ). No ale z grubsza chodzi o to aby pasek który biegnie wzdłuż ciała biegl od pyska aż przez ogon, aby rybka miała parę wąsików i co bardzo ważne: płetwy muszą być przeźroczyste (jedynie grzbietowa moze mieć leciutkie żółte zabarwienie jeśli już). Pozatym troche już o tym było na forum. życzę powodzenia, aha najlepiej kupić minimum 2-3 sztuki bo wtedy są żwawsze i lepiej jedza glonki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oggy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 16, 2004, 13:19:40 » |
|
Za 150 zgodziłbym sie jakby to były dzikie , rzadkie odmiany glonojadów a nie kosiarki. Kosiarke kupisz przewaznie za 4 zł. 
|
|
|
|
|
|
------BLINK 182------ Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
|
|
|
andmo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 17, 2004, 08:18:24 » |
|
W Warszawie - próbowałem aktualnie kupić kosiarki i same niepowodzenia. Mam na myśli sklepy akwarystyczne. Odwiedziłem 4 sklepy i w każdym oczywiście oferowano mi "kosiarki" po 4-6 zł długości 4-6 cm ale wszystkie "fałszywe". Prawdziwe kosiarki mieli tylko w Latos'ie - ale jeszcze za małe i będą do sprzedaży dopiero we wrześniu. W końcu udał mi sie zakupić kosiarki na allegro - i małe osobniki i dorosłe - i na pewno prawdziwe. Tak więc droga do kosiarek nie jest prosta a sprzedawcy wciskaja towar jak tylko zauważą, że klient nie potrafi rozróżnić ryby.
|
|
|
|
|
|
Pzdr Andrzej
360L +200L
|
|
|
Steru
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 17, 2004, 08:33:36 » |
|
Dzięki za odpowiedzi, podejżewałem że facet się musiał pomylić.
Z innej beczki, czy ktoś z Was próbował kiedyś rozmnażać te pożyteczne rybki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 17, 2004, 09:06:49 » |
|
Z innej beczki, czy ktoś z Was próbował kiedyś rozmnażać te pożyteczne rybki? Nie, do tego trzeba kuracji hormonalnej. Łatwiej kupić w sklepie za 3zł 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 17, 2004, 11:39:53 » |
|
ja tez dzisiaj byłem kupic kosiarki. niestety sa tylko fałszywe. sprzedawca mówi ze one takze spełniaja taka sama role jak kosiark tylko ze sa mniej pracowite. mówi ze prawdziwe kosiarki w ciagu 2 lat miał tylko raz!! u nas nie ma nigdzie kosiarek a na fałszywe sie nie zdecyduje!!! pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
240- paletkarium:)
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 17, 2004, 17:42:04 » |
|
Kosiarki fałszywe bywają agresywne. Poza tym w porównaniu do kosiarek są beznadziejne w walce z glonami. Kosiarki rozmnażają się sezonowo i do nabycia w sklepach są przeważnie ok. kwietnia - czerwca (przynajmniej u mnie). W innym terminie raczej ich nie kupicie. Jest to niestety ryba nierozmnażana w akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-Bartek-
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 17, 2004, 19:43:24 » |
|
A ja zawsze mówiłem, że je jest cięzko dostać (PRAWDZIWE KOSIARKI) to się wszyscy krzywili i mówili że ich pełno... Na 5 razy na które byłem na giełdzie zoologicznej tylko raz jeden sprzedawca miał woreczek maluszków (które były ntak małe że mogły służyć za pokarm  ) i wcale nie było pewności, że nie będą to fałszywe. Nie wspominam już o zwykłych sklepach zoologicznych bo tam ich jeszcze NIGDY nie spotkałem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 17, 2004, 20:35:16 » |
|
Czasem też sprzedawcy sami nie wiedzą co mają. Gdybym dokładnie nie wiedział o co mi chodzi to kupiłbym inne rybki. Pod nazwą kosiarka w moim sklepie były chyba 4 gatunki ryb i wszystkie podobne. Popatrzcie uważnie na akwarium w którym są te ryby (najczęściej z glonojadami różnego rodzaju) i pokażcie sprzedawcy konkretną rybkę. Jak wygląda kosiarka - znajdziecie tu na forum lub wyżej jest zdjęcie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Steru
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 18, 2004, 07:33:07 » |
|
Kolejna próba kupienia kosiarek zakończyła się fiaskiem. Pani w sklepie co prawda stwierdziła, że wie o co chodzi ale nigdy tych rybek jeszcze w sklepie nie miała. Szukam dalej, najwyżej zaryzykuje i kupie na allegro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomeek7
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 18, 2004, 08:49:00 » |
|
moje wczorajsze sledztwo rowniez zakonczylo sie kleska, ale dzisiaj mam na oku kolejne dwa sklepy w ktorych moze cos bedzie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andmo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 18, 2004, 09:36:52 » |
|
JUż wcześniej pisałem, że upolować prawdziwe kosiarki to sztuka. Ja kupiłem na allegro u Jacka Sawy nick"Tytus68". Ma PRAWDZIWE - ale to dla warszawiaków!!![/quote]
|
|
|
|
|
|
Pzdr Andrzej
360L +200L
|
|
|
|