Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: kosiarki ...  (Przeczytany 8084 razy)
Steru
Nowy
*

« : Sierpień 15, 2004, 21:46:56 »

Ostatnio miałem urlop i pod moja nieobecność zostawiłem mojej mamie na kartce napisana łacińską nazwę kosiarek powiedziałem, żeby mi kupiła dwie bo zauważyłem u siebie w akwariumie przyrost glonów nitkowych.
Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że facet w sklepie powiedział jej że tych rybek nie ma ale może je sprowadzić cena to 150 zł za sztukę Huh Chyba gdzieś się ktoś pomylił powiedzcie po ile te rybki stoją i jak sie dokładnie nazywają po łacinie bo chyba to co znalazłem na 4um to nie zła nazwa.

Z góry dzięki
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 15, 2004, 22:21:44 »

Za ta cene mozna kupić kosiarkę..., ale elektryczną  Cheesy . Albo ty sie pomyliłeś albo sprzedawca nie wiedział o czym mówi. Ceny kosiarek (Crossocheilus siamensis) kształtuja sie w granicach 4zł - 8zł w zależności od wielkości i sklepu.

Tylko nie kup kosiarki fałszywej (Garra taeniata )

385 l - dyskowce
MANIEK
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2004, 22:38:54 »

tak elektryczna albo uzywana spalinowa :lol:  - ubaw po pachy!!!  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: !!! szczegolne pozdrowienia dla moderatora SEBASTIANA za poczucie humoru!!!!!! :wink:  Cheesy  Smiley

240- paletkarium:)
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2004, 11:06:59 »

Posłałeś bezbronną Mamę w kasorządne szpony sprzedawcy Smiley, wyczuł zielonego "akwaryste" i chciał se kieszeń napchać.
Crossocheilus siamensis można pomylić oprócz Garra taeniata z Epalzeorhynchus kalopterus a wedłgu niektórych także z Gyrinocheilus aymonieri  (glonojad syjamski - choć moim zdaniem byłaby to duuża pomyłka Smiley ).
No ale z grubsza chodzi o to aby pasek który biegnie wzdłuż ciała biegl od pyska aż przez ogon, aby rybka miała parę wąsików i co bardzo ważne: płetwy muszą być przeźroczyste (jedynie grzbietowa moze mieć leciutkie żółte zabarwienie jeśli już).
Pozatym troche już o tym było na forum.
życzę powodzenia, aha najlepiej kupić minimum 2-3 sztuki bo wtedy są żwawsze i lepiej jedza glonki.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 16, 2004, 13:19:40 »

Za 150 zgodziłbym sie jakby to były dzikie , rzadkie odmiany glonojadów a nie kosiarki. Kosiarke kupisz przewaznie za 4 zł. Smiley

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
andmo
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 17, 2004, 08:18:24 »

W Warszawie - próbowałem aktualnie kupić kosiarki i same niepowodzenia. Mam na myśli sklepy akwarystyczne. Odwiedziłem 4 sklepy i w każdym oczywiście oferowano mi "kosiarki" po 4-6 zł długości 4-6 cm ale wszystkie "fałszywe". Prawdziwe kosiarki mieli tylko w Latos'ie - ale jeszcze za małe i będą do sprzedaży dopiero we wrześniu. W końcu udał mi sie zakupić kosiarki na allegro - i małe osobniki i dorosłe - i na pewno prawdziwe. Tak więc droga do kosiarek nie jest prosta a sprzedawcy wciskaja towar jak tylko zauważą, że klient nie potrafi rozróżnić ryby.

Pzdr
Andrzej

360L +200L
Steru
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 17, 2004, 08:33:36 »

Dzięki za odpowiedzi, podejżewałem że facet się musiał pomylić.

Z innej beczki, czy ktoś z Was próbował kiedyś rozmnażać te pożyteczne rybki?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 17, 2004, 09:06:49 »

Cytat: Steru
Z innej beczki, czy ktoś z Was próbował kiedyś rozmnażać te pożyteczne rybki?

Nie, do tego trzeba kuracji hormonalnej. Łatwiej kupić w sklepie za 3zł Smiley

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
MANIEK
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 17, 2004, 11:39:53 »

ja tez dzisiaj byłem kupic kosiarki. niestety sa tylko fałszywe. sprzedawca mówi ze one takze spełniaja taka sama role jak kosiark tylko ze sa mniej pracowite. mówi ze prawdziwe kosiarki w ciagu 2 lat miał tylko raz!! u nas nie ma nigdzie kosiarek a na fałszywe sie nie zdecyduje!!! pozdrawiam

240- paletkarium:)
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 17, 2004, 17:42:04 »

Kosiarki fałszywe bywają agresywne. Poza tym w porównaniu do kosiarek są beznadziejne w walce z glonami. Kosiarki rozmnażają się sezonowo i do nabycia w sklepach są przeważnie ok. kwietnia - czerwca (przynajmniej u mnie). W innym terminie raczej ich nie kupicie. Jest to niestety ryba nierozmnażana w akwarium.
-Bartek-
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 17, 2004, 19:43:24 »

A ja zawsze mówiłem, że je jest cięzko dostać (PRAWDZIWE KOSIARKI) to się wszyscy krzywili i mówili że ich pełno... Na 5 razy na które byłem na giełdzie zoologicznej tylko raz jeden sprzedawca miał woreczek maluszków (które były ntak małe że mogły służyć za pokarm Tongue) i wcale nie było pewności, że nie będą to fałszywe. Nie wspominam już o zwykłych sklepach zoologicznych bo tam ich jeszcze NIGDY nie spotkałem.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 17, 2004, 20:35:16 »

Czasem też sprzedawcy sami nie wiedzą co mają. Gdybym dokładnie nie wiedział o co mi chodzi to kupiłbym inne rybki. Pod nazwą kosiarka w moim sklepie były chyba 4 gatunki ryb i wszystkie podobne. Popatrzcie uważnie na akwarium w którym są te ryby (najczęściej z glonojadami różnego rodzaju) i pokażcie sprzedawcy konkretną rybkę. Jak wygląda kosiarka - znajdziecie tu na forum lub wyżej jest zdjęcie.
Steru
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Sierpień 18, 2004, 07:33:07 »

Kolejna próba kupienia kosiarek zakończyła się fiaskiem. Pani w sklepie co prawda stwierdziła, że wie o co chodzi ale nigdy tych rybek jeszcze w sklepie nie miała. Szukam dalej, najwyżej zaryzykuje i kupie na allegro.
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Sierpień 18, 2004, 08:49:00 »

moje wczorajsze sledztwo rowniez zakonczylo sie kleska, ale dzisiaj mam na oku kolejne dwa sklepy w ktorych moze cos bedzie

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
andmo
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Sierpień 18, 2004, 09:36:52 »

JUż wcześniej pisałem, że upolować prawdziwe kosiarki to sztuka. Ja kupiłem na allegro u Jacka Sawy nick"Tytus68". Ma PRAWDZIWE - ale to dla warszawiaków!!![/quote]

Pzdr
Andrzej

360L +200L
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: