Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: PADAJĄ SYSTEMATYCZNIE  (Przeczytany 2896 razy)
dzosz1
Nowy
*

« : Listopad 14, 2008, 14:07:34 »

Witam wszystkich , jak w temacie padają mieczyki i gupiki tylko samice . co trzy dni jedna sztuka .Objawy praktycznie żadne u gupików . dopiero u mieczyka samicy biała płetwa skrzelowa poza tym żadnej plamki . Ta biala płetwa pokazała sie jakieś 12 godzin przed śmiercią mieczyka . Moje akwarium to 60 l , filtr AQUAEL FAN-1 320 l/h pracuje cały czas na maxa , temperatura 25 stopni . rybki
-mieczyki 4szt.
-gupik zostaly 2 szt.
-skalar 6szt.
-kirysek 4szt.
-mułojad 1szt.
-glonojad 1szt.
-molinezja 6szt.
Wode wymieniam co dwa tygodnie okolo 50% , filtr myty co tydzień nie za dokładnie .
co to za choroba jakie lekarstwo zastosować ? Kogo bym się nie spytał tyle jest różnych odpowiedzi od pukania ryb w roztworze soli po zastosowanie leku o nazwie CAPIFOS
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2008, 14:12:20 wysłane przez Emi » Zapisane
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Listopad 14, 2008, 14:10:34 »

Parametry wody znasz? Masz przerybienie.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
dzosz1
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 14, 2008, 14:15:09 »

Parametrów nie znam ale postaram sie to rozwiązać jeszcze dziś jaki najlepszy sprzęt do tego . Mam przerybienie zgadza się ale to akwarium w niedługim czasie bedzie służyło jako kotnik do akwarium 400 l które planujemy z synem założyć
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 14, 2008, 14:48:25 »

Lepiej podmieniać wodę co tydzień i około 20%.
Mam nadzieje , że  myjesz tylko gąbkę.
Zmień obsadę.

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 14, 2008, 14:50:43 »

myć można cały filtr i wszystkie wkłady

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 14, 2008, 15:28:25 »

no tak ale biologicznych wkładów nie powinno się myć tak często

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 14, 2008, 16:25:43 »

Parametrów nie znam ale postaram sie to rozwiązać jeszcze dziś jaki najlepszy sprzęt do tego .

Testy kropelkowe.Podstawowe jakie ci polecę to Ph,No3,No2,TWo,TWw.Myślę że na początek wystarczy,a jak niemasz kaski to chociaż testy paskowe 5w1 http://www.allegro.pl/item462123549_jbl_test_paskowy_easy_test_5in1_50_pomiarow_vigo.html  Są mniej dokładne ,ale na początem mogą być.
Filtr płuczemy oczywiście tylko w wodzie z akwarium Smiley
Powodzenia z tym dużym akwarium,tam to już będziesz mógł poszaleć z aranżacją  i obsadą:)

dzosz1
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 14, 2008, 19:59:50 »

Zmierzyłem zawartośc NO2 wielkośc rzędu 0,2mg/l sprawdziłem testem firmy sera i doradzono mi lekarstwo tej samej firmy o nazwie omnipur
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 14, 2008, 20:40:15 »

jak masz NO2 na poziomie 0,2 lepiej nie stosuj chemii i polepszaczy tylko podmiany wody, jak nie ustatkuje się to kup bakterie nitryfikacyjne np. też sera nitrivec

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #9 : Listopad 14, 2008, 22:33:07 »

Dlaczego wszyscy obchodzą temat dookoła a nie napiszą wprost. Masz koszmarne przerybienie, ryby nie dostosowane do litrażu (glonojad, mułojad powinny mieć co najmniej 100l, skalary co najmniej 160 - 200l i 50 cm wysokie akwa, mieczyki i molinezje co najmniej 100l). Jeśli NO2 masz na poziomie 0,2 (które jest już śmiertelne dla niektórych gatunków) to mogę sobie tylko wyobrazić na jakim poziomie masz NO3. I jeszcze podmiany raz na 2 tygodnie przy takiej obsadzie - koszmar. Nie lej żadnej chemii bo to nic nie pomoże, popraw rybom warunki życia to nie będą padały. Z całej obsady w takim akwa mogą zoatać tylko gupiki i kiryski, resztę oddaj. I zacznij od poczytania o akwarystyce, to naprawdę nie boli.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #10 : Listopad 15, 2008, 01:49:37 »

Dlaczego wszyscy obchodzą temat dookoła a nie napiszą wprost. Masz koszmarne przerybienie, ryby nie dostosowane do litrażu (glonojad, mułojad powinny mieć co najmniej 100l, skalary co najmniej 160 - 200l i 50 cm wysokie akwa, mieczyki i molinezje co najmniej 100l). Jeśli NO2 masz na poziomie 0,2 (które jest już śmiertelne dla niektórych gatunków) to mogę sobie tylko wyobrazić na jakim poziomie masz NO3. I jeszcze podmiany raz na 2 tygodnie przy takiej obsadzie - koszmar. Nie lej żadnej chemii bo to nic nie pomoże, popraw rybom warunki życia to nie będą padały. Z całej obsady w takim akwa mogą zoatać tylko gupiki i kiryski, resztę oddaj. I zacznij od poczytania o akwarystyce, to naprawdę nie boli.
ja też się pod tym podpisuję. zwiększ częstotliwość podmian wody i jak najszybciej przeprowadź te ryby do większego zbiornika bo będą problemy.
Przy takim zagęszczeniu obsady bardzo trudno nam jednoznacznie zdefiniować przyczyny zgonów w twoim akwarium. To może być choroba, ale równie dobrze mogą być to czynniki wynikające z życia w tłoku - stres, niestabilne parametry wody - jak również wszelkiego rodzaju kombinacje tych czynników. Twój przypadek niestety wymaga pracy u podstaw, czyli przede wszystkim dostosuj obsadę zbiornika do jego wielkości.

dzosz1
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 15, 2008, 12:12:26 »

Dzięki za odpowiedzi , obsada sama sie ustabilizuje padł mułojad . A tak naprawdę co do zagęszczenia to według wzoru z książki TWOJE AKWARIUM napisanej przez Dicka Millsa to brakuje mi zaledwie 10 litrów objętości licząc w centymetrach wielkość rybek. Mimo to dziękuje za odpowiedzi .I życze powodzenia
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #12 : Listopad 15, 2008, 12:47:01 »

obsada sama sie ustabilizuje padł mułojad
Wiesz co, przy takim podejściu to może lepiej w ogóle zrezygnuj z akwarystyki. Może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale to są żywe stworzenia, które cierpią tak samo jak inne żywe stworzenia, ale nie mogą niestety wyjść z akwa żeby ci nawtykać albo ugryźć cię w tyłek za to co im robisz.
A tak naprawdę co do zagęszczenia to według wzoru z książki TWOJE AKWARIUM napisanej przez Dicka Millsa to brakuje mi zaledwie 10 litrów objętości licząc w centymetrach wielkość rybek.
Nie wiem jaki wzór masz na myśli, ale obsadę dobiera się nie według cm, tylko według wielkości ryb, ich zachowania i trybu życia.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #13 : Listopad 15, 2008, 13:12:41 »

A tak naprawdę co do zagęszczenia to według wzoru z książki TWOJE AKWARIUM napisanej przez Dicka Millsa to brakuje mi zaledwie 10 litrów objętości licząc w centymetrach wielkość rybek.
stosując się do wzoru Millisa należy przyjmować docelową wielkość ryby, a nie wielkość aktualną. Drugą sprawą jest fakt iż wzór Millisa jest bardzo niedokładny, nie uwzględnia w ogóle behawioru oraz wymagań specjalnych niektórych gatunków.
Moim zdaniem ten wzór w ogóle nigdy nie powinien był być tworzony ponieważ niedoświadczeni akwaryści otrzymują z niego kuriozalne wyniki. Dla przykładu: Wg tego wzoru można w twoim akwarium trzymać ok 6 dorosłych skalarów co jest przecież ewidentną bzdurą, bo nie powinien się tam znaleźć nawet jeden.

dzosz1
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Listopad 18, 2008, 19:10:57 »

Wydałem wszyskie rybki koledze do akwa wielkości 270 l zostały 4 kiryski i jeden samiec gupik czerwony . Zobaczymy co dalej HuhHuhHuhHuh
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: