|
mario27-28
|
 |
« : Październik 27, 2008, 17:18:15 » |
|
Rośliny są już od dłuższego czasu i wypuszczają nowe liście,te jednak szybko żólkną i niektóre rozpadają się.Zdjęcia poniżej     Oświetlenie wiem że nierewelacja2x30W,tem26*c.Nawożę symfonią złotą+K2SO4 i PG classic i ferro+ naprzemiennie i z umiarem(glonów prawie niemam).Pod korzeniami są kulki gliniano torfowe.Czego brakuje tym żabienicom(szczególnie widać to na ostatnim zdjęciu) Dzięki.Pozdrawiam!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 27, 2008, 17:25:13 » |
|
a co z pozostałymi makro?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 27, 2008, 17:33:12 » |
|
Nic innego niewlewam,bo myślałem że to wystarczy.A czego są to braki i co zrobić żeby liście dłużej pozostawały zielone i ładnie się prezentowały. Uzupełnię jeszcze parametry;NO3 10-30ml/l ,KH13*, GH15*(niemieckich),Ph7,5.Podmiany wody na kranową co tydzień 80L.CO2-brak
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 27, 2008, 17:41:50 » |
|
Opisz pozostałą florę w baniaku. Czy inne rośliny też mają takie objawy ? Czy po odstawieniu nawozów nasila się ?
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 27, 2008, 17:55:26 » |
|
Inne rośliny rosną w miarę dobrze(kryptokoryny,nurzanice,moczarka,i chyba rotalia czy jakoś tak)Rotalia gubi trochę liści od dołu,ale i tak cud że w miarę rośnie mi przy tym oświetleniu i bez co2. Pozatym miałem wcześniej bacopę i liście też się jej "rozpadały".Wtedy ktoś z forum polecił żebym dolewał siarczanu porasu,ale niewiele to pomogło bacopie,niestety zmarniała i wyrzuciłem ją. Nawozów nieodstawiałem i dozuję je w miarę rególarnie.A w tych nawozach co wymieniłem to są składniki makro,czy muszę dokupić jeszcze jakieś?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 27, 2008, 19:27:09 » |
|
Ile już masz akwarium ?? Żabienice lubią 'stare' podłoże |
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 27, 2008, 20:06:44 » |
|
Daj fote calego baniaka . No3 -zbyt wysokie . Za duzo kombinujesz /oswietlenie ,nawozy, podmiany itp/ -czeste zmiany .Braki zelaza .Cienkie podloze.Jak dlugo masz to akwa ?woda za twarda , Ph troche za wysokie ,zbyt duze podmiany wody.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 20:21:49 wysłane przez owlman »
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 27, 2008, 20:44:55 » |
|
Akwarium to mam już od 8 miesięcy.Myślę że brakuje jakiegoś składnika żabienicom. Zabienice jak kupowałem to były duże,potem zgubiły liście(wiem że to normalne),ale teraz te świeżo wypuszczone szybko żółkną.Podejrzewam że czegoś im brakuje,ale niewiem czego i niechciałbym przedobrzyć.   Całego baniaka niestety niemam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 27, 2008, 21:01:52 » |
|
Czy przeczytales wszystko z uwago co napisalem . To nie upomnienie ,tylko przypomnienie .Przeczytaj uwaznie ,powoli i sie zastanow nad kazdym punktem /umownym/ . Przemysl i nie panikuj .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bartekw
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 27, 2008, 21:05:48 » |
|
moim skromnym zdaniem no3 niejest az takie wysokie a powodem moze byc dosc obfite karmienie rybek , gh i kh pasowalo by obnizyc (np woda destylowana lub filtr RO) , pozatym zabienice niesa roslinami wymagajacymi i co2 tu niepomoze za wiele , no obnizy troche ph , prpopnowal bym ci usuniecie moczarki , dlatego ze to szybko rosnaca roslinka tak jak szybko rosnie tak samo szybko pochlania z wody wszystkie zwiazki potrzebne innym roslinka, i tu moze byc ten problem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 27, 2008, 21:22:45 » |
|
To moze skromnie podwyzszysz w Swoim akwa No3 do 30 mg/l  Moczarka nie ma nic do rzeczy ,tak jak i inne rosliny .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bartekw
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 27, 2008, 21:41:51 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 27, 2008, 21:47:05 » |
|
No ...przeczytalem . I co 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 27, 2008, 22:28:11 » |
|
na podstawie tego co przeczytałem IHMO to brak żelaza w podłożu. wtykaleś kulki pod żabienice także - jak dawno?.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 28, 2008, 10:55:13 » |
|
Dziś podłożyłem po 2 kulki i zobaczymy co będzie.Czy mam dodawać jeszcze jakiś inny nawóz w płunie np makro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|