Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: glony  (Przeczytany 4818 razy)
MONIAW
Nowy
*

« : Sierpień 07, 2004, 21:06:32 »

mam pytanko co zrobić z glonami w akwarium, robi się bardzo zilono
a jak jupię glonojada to każdy mi pada i nie wiem co mam robić
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 07, 2004, 22:58:31 »

Podaj więcej szczegółów: jak duże akwa, jakie oświetlenie, czy woda jest dojrzała, ile ryb, itp.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
MONIAW
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 08, 2004, 09:14:57 »

Witam
Akwarium jest nieduże (25 l), zarówka zwykła 40W, rybek jest 15 (bojownik, molinezje,kardynałki, neonki, zwinniki,gubiki), Co do dojrzałej wody to zabardzo nie wiem o co chodzi Smiley. Co oznacza, ze woda jest dojrzała?? Woda jest z dodatkiem esklarinu. Pracuje grzałka (tem. 29 stopni),filtr.Rosliny sztuczne, kilka skałek, piasek, muszle. To chyba wszystko.
pozdrawiam i proszę o poradę.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 08, 2004, 09:56:07 »

Jak na 25 litrow to troche duzo rybek.
Aby pozbyc sie glonow w Twoim akwarium propnuje abys robila czeste podmiany wody nawet do 3-4 razy w tygodniu po nawet 20%.
Niektore rybki nie potrzebuja takiej temperatury jaka jest w Twoim akwa. Wola chlodniejsza wode.

pozdrawiam
asmi
MONIAW
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 08, 2004, 18:38:01 »

jeśli można o wyjaśnienie tej podmiany wody do 20 %, bo zabardzo nie wiem o co chodzi ?
czyżbym miała część wody odlać i dolać świeżej dodając esklarinu?
 a jeszcze mam pytanie czy stosować tzw. sól akwarystyczną?
i ile byś prponował mi rybek??
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 08, 2004, 19:51:08 »

Cytat: MONIAW
jeśli można o wyjaśnienie tej podmiany wody do 20 %, bo zabardzo nie wiem o co chodzi ?

No wlasnie to Cheesy  i przy okazji mozna raz w tygodniu rowniez odmulic dno celem pozbycia sie resztek pokarmow i odchodow ryb. Podmiana wody ma na celu usuniecie z wody nieporzadanych zwiazkow, ktore np. uwielbiaja glony, a ktore moga byc przyczynkiem do podtruwania ryb, a takze ich karlowacenia.

czyżbym miała część wody odlać i dolać świeżej dodając esklarinu?

Dokladnie. Tylko nie wiem czy potrzebna od razu chemia. Odstaw wode na ok. dobe przed podmiana aby chlor sie z niej uwolnil.

a jeszcze mam pytanie czy stosować tzw. sól akwarystyczną?

Wedlug mnie jest to zbedny zabieg, nie mniej jednak ma ona korzystny wplyw na samopoczucie ryb.

i ile byś prponował mi rybek??

No i co ztego, ze zaproponuje Ci ilosc rybek, a i tak ich sie nie pozbedziesz Cheesy . Skoro juz je kupilas to napewno Tobie podobaly sie i nie oddasz ich, jak znam zycie Cool . Tak wiec musisz zadbac aby mialy jak najlepiej.

pozdrawiam
asmi
MONIAW
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 09, 2004, 07:55:15 »

dzięki bardzo za troszkę wskazówek odnośnie akwarium
co prawda jest to akwarium mojego 3,5 letniego synka ale on jeszcze sam się z tym nie upora bo jest za mały więc muszę mu pielęgnować jego chodowlę!

jeszcze raz dziękjuję bardzo
 Cheesy  Cheesy
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 10, 2004, 13:35:07 »

No i obniż temperaturę do 25*C. Rybek jest zdecydowanie za dużo, napisz ile jakich masz i wtedy coś Ci zasugeruję. Na naszej stronie jest sporo informacji dla początkujących.
Pozdrawiam.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 23, 2004, 09:20:03 »

A co według was najlepiej radzi sobie z glonami: ampularie, glonojady, czy kosiarki? Czy mozna jakoś porównać ich "efektywność pracy".

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 23, 2004, 10:22:15 »

Zdecydowanie Kosiarki, pozostali glonożercy sa tylko ozdobą.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 23, 2004, 11:27:07 »

Jeszcze otoski bym dodał, również są znakomite w zwalczaniu glonów.
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 23, 2004, 16:58:47 »

Cytat: GP
Zdecydowanie Kosiarki, pozostali glonożercy sa tylko ozdobą.

Ale kosiarki podobno zjadają tylko glony z liści...? I są dość duże... :?

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 24, 2004, 06:48:32 »

Cytat: Bea

Ale kosiarki podobno zjadają tylko glony z liści...? I są dość duże... :?

Koszą również na szybach, ale cudów nie będzie. Czyścik magnetyczny jest dalej potrzebny. Moje Kosiarki maja już po 9 cm i pewnie jeszcze urosną. wyglądają jak torpedy.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 24, 2004, 16:24:05 »

Zależy co do jakich glonów, na początku miałem inwazje glonów które wygladały jak zielone krzaki (jedna łodyżka i pełno gałazek), ammpularie wówczas neisamowicie sobie z nimi radziły, zupełnie jak kombajn Smiley

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 24, 2004, 19:17:33 »

W moim akwarium pojawiły się małe brązowe plamki na tylnej szybie, to podobno jakieś okrzemki. Jak z nimi walczyć?
A w kotniku tylna szyba się zazieleniła, a leń zbrojnik całymi dniami siedzi nieruchawo, coś nie chce mu się ruszać. Mam nadzieję, że on w ogóle coś je...

Pozdrawiam
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: