damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz
|
 |
« : Październik 19, 2008, 21:09:46 » |
|
No i stało się... niekontrolowane tarło. Mam problem, bo wszystkie akwaria mam zajęta i tu mam pytanie. Otóż po moim została kula, chyba jakieś 10l. Czy mógłbym przełożyć do niej moje maluchy na okres dorośnięcia do 1-1,5cm. Udało mi się wyłowić około 150 szt., które teraz trzymam w misce (jest ich dożo więcej w akwa, ale chyba zostawię je tam). Mam wolny napowietrzacz, kilka roślinek (rogatek, pistie, blixe i coś co ma takie listki jak serce tylko, że zielone  ) i pokarmy: microvit, artemie (chyba z tropicala, ale zeszła nalepka,) i jeszcze chyba w piwnicy jakieś nicienie. Niedługo biorę się za muszki owocówki. Czy mogę przechować te maluchy w tej kuli???
|
|
|
|
|
|
240l Guramiowete: - 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność 54l neonkarium - 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 20, 2008, 12:02:54 » |
|
Jeśli chcesz te małe gurami "odchować" to narazie nie masz wyjścia chociaż będzie im tam ciasno. Ja bym je zostawił w ogólniaku.
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 20, 2008, 17:10:08 » |
|
Tylko, że w ogólniaku jest już kilka wielkich i dorosłych gurami, które mogą zjeść małe rybki. Trochę mi ich szkoda bo odchowałem już kilka pokoleń i straty były bardzo małe. Na razie w kuli niech sobie pływają, a potem zorganizuję im coś na poziomie. Kurcze szkoda, bo mam jeszcze 2x 25l, ale w jednym gurami 3cm, a w drugim ikra bojków i sam bojek. Teraz poczekam aż urosną.
|
|
|
|
|
|
240l Guramiowete: - 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność 54l neonkarium - 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 20, 2008, 17:13:37 » |
|
To ja już na twoim miejscu tego gurami 3 cm dał do tej kuli a te małe do 25L bo te malutkie w tej kuli to się chyba ogonami nawzajem dotykają 
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 21, 2008, 15:13:55 » |
|
A widziałeś kiedyś małe gurami? One nie są tak duże żeby się ogonami dotykać. A po za tym źle mnie zrozumiałeś. W tym 25l jest około 30 gurami po 3cm. Pierwszy raz się spotkałem z czymś, żeby proponować przełożenie większych rybek do kuli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Baniak123
Zainteresowany

Akawrystyka to moje hobby...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 31, 2008, 20:44:49 » |
|
Powiem raz nigdy nie rozmnazaj rybek takich jak gurami nie posiadając zapasowego akwa nawet jesli to nieprzewidziane tarlo w dobrym sklepie zologicznym za male pieniadze kupisz akwarium 45l a oswietlenie mozesz sam zmajstrowac a i duzy filtr gabkowy to nie zbrodnia
|
|
|
|
|
|
Ogólne 112l, tarliskowe 18l i dla narybku 45l i 55l... 3x75l dla podrostków...
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 31, 2008, 21:11:59 » |
|
Damjakas Czy mnie oczy nie zawodzą? Trzymasz 9 wielopłetwów, co najmniej 12 gurami w jednym baniaku??? Ja mam 3 szt. i się martwię czy nie będzie za ciasno no normalnie hardcore 
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
Baniak123
Zainteresowany

Akawrystyka to moje hobby...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 02, 2008, 16:20:12 » |
|
Nie przesadzasz troche z liczba ryb w akwarium?  Przeciez wielkopletwy sa agresywne a i nawet gdyby sie nie gryzly jest im ciasno!!!
|
|
|
|
|
|
Ogólne 112l, tarliskowe 18l i dla narybku 45l i 55l... 3x75l dla podrostków...
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 02, 2008, 17:09:06 » |
|
A widziałeś kiedyś małe gurami? One nie są tak duże żeby się ogonami dotykać. A po za tym źle mnie zrozumiałeś. W tym 25l jest około 30 gurami po 3cm. Pierwszy raz się spotkałem z czymś, żeby proponować przełożenie większych rybek do kuli.
Ze co  to znaczy ze na 1 gurami 2 szklanki wody 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 03, 2008, 17:00:09 » |
|
ONE IDĄ NA SPRZEDAŻ. Wy myślicie, że ja chcę je katować, czekam aż osiągną 3,5 cm i do sklepu. A tak po za to jest 250l. A wielkopłetwy u mnie nie są agresywne bo to jedna rodzina jest (chodzi mi o labiryntowce). Mam jeszcze 54l i 2x25l. Tylko w nich są neonki i gurami. Wszystko z 25l idzie na sprzedaż i małe 10 złotych z ogólniaka też (chyba jutro sprzedam te złote).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 17:02:24 wysłane przez damjakas »
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 03, 2008, 17:16:29 » |
|
Szkoda slow !!!! Jestes juz tyle czasu na forum a zachowujesz sie w stosunku do swoich ryb jak nedzny handlarzyna - tylko kasa sie liczy, co tam rybki  Szanujacy sie sprzedawca dba o swoj towar !!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 04, 2008, 17:35:05 » |
|
Dobra... tylko skąd ja mam wziąć drugie 250l na małe gurami, a może ty dasz pieniądze. A co ty byś zrobiła??? Wolałabyś stracić narybek, czy wyhodować i dać mu szansę na lepsze życie. Właśnie specjalnie dla tych rybek kupiłem 2 akwaria 25l i czekam aż mi się zwróci. Ty myślisz, że ja je tam hoduję? Cała ikra jest przenoszona z ogólnego i mi jest przykro patrzeć na to jak rybki zjadają ikrę. Wiesz... to ty jesteś "nędzna" skoro wolisz stracić rybki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 04, 2008, 17:54:01 » |
|
Nie "wole stracic rybki" !!! Sama mialam za duzo ( lekkie przerybienie z nieznajomosci tematu  ), ale porozdawalam tam gdzie bedzie im lepiej - by nie meczyly sie u mnie !!! A nie czekalam az je ktos kupi i do tej pory beda sie meczyc !!! Teraz nie dopuszczam do przerybienia - nie odlawiam ( selekcja naturalna ) a jesli sie juz odchowaja wieksze odlawiam i oddaje do zaprzyjaznionego sklepu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 04, 2008, 19:08:56 » |
|
Aha.... czyli ja mam zrobić selekcję naturalna i poddać je eutanazji. Ty możesz oddawać rybki jakiej wielkości chcesz, ale ja nie. U gurami jest min. 3,5cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 04, 2008, 19:13:13 » |
|
rozumiem gina, że dla ciebie dobrze by było gdyby dajmkas wpuścił te ryby do dorosłych by te je zjadły i żeby była selekcja naturalna? wg. mnie to by rozwiązanie nie było  dobrze że chce je oddać a nie jest "sadystą" i ich nie miażdży butelką jak jest ich za dużo...więc prosze was przestańcie się kłócić
|
|
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
|