Witam,
mam problem z moimi 2 prętnikami, samiec i samiczka.
Samiec na początku dostał na boku jedną wystającą biała kropkę, miał ją przez tydzień, potem dostał białą płaską plamę na wardze i "na czole". Samiczka z kolei dostała w tym czasie obok płetwy grzbietowej jakąś ranę. Widok załączony na zdjęciu.
Podałem Sera costapur i Sera baktopur. dodatkowo podaję fishtamic. Ryby karmione mrożonką, suchym pokarmem, suszonymi larwami komara i spiruliną 36%.
Po kuracji (minęło 3 dni) nie ma poprawy, u samca widze jakby mu się robiła z boku kolejna szaro-biaława plama a u samiczki rana się powiększa.
akwarium 52,5l, 7 neonów innessa, 1 glonojad złoty, 4 kirysy (było 5, padł mi 2-3 tygdnie temu jeden), para ramirezów i para prętników.
podawałem aquatan i bakterie nitrivic wcześniej.
Temperatura wody - zwykle 26 stopni. Ponieważ po kuracji nie ma rezultatów a wręcz przeciwnie pogarsza się zacząłem mierzyć parametry:
data PH NO2 (mg/l) NO3 (mg/l) uwagi
------------------------------------------------------------------------
17 paź - - - podmiana 15l wody (odstana + aquatan), dodane sera nitrivec
18 paź 7,5 0,1 80 podmiana 15l wody (odstana + aquatan), dodane sera nitrivec
19 paź 7,5 0,0 60
20 paź 7,5 0,0 60 wieczorem podane 50 kropel bactopuru Sera
Parametry mierzone w godz. między 17-19, parametry NO3 orientacyjnie bowiem ciężko odczytać na skali
wczoraj 19 października zauważyłem, że jeden Sterby ma jakiś szarawy nalot, prętnikowi powiększają się plamy. Podawałem już wczesniej bactopur i costapur, wymieniałem wodę, podaję fishtamic. Podniosłem temperaturę do 27 stopni, dziś do 28 stopni.
Może ktoś po zdjęciu będzie wiedział co dolega moim rybkom? Co powinienem robić, pomóżcie.