Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « chore prętniki karłowate
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: chore prętniki karłowate  (Przeczytany 8725 razy)
jaroboy
Nowy
*

« : Październik 16, 2008, 21:37:16 »

Witam,
mam problem z moimi 2 prętnikami, samiec i samiczka.

Samiec na początku dostał na boku jedną wystającą biała kropkę, miał ją przez tydzień, potem dostał białą płaską plamę na wardze i "na czole". Samiczka z kolei dostała w tym czasie obok płetwy grzbietowej jakąś ranę. Widok załączony na zdjęciu.
Podałem Sera costapur i Sera baktopur. dodatkowo podaję fishtamic. Ryby karmione mrożonką, suchym pokarmem, suszonymi larwami komara i spiruliną 36%.

Po kuracji (minęło 3 dni) nie ma poprawy, u samca widze jakby mu się robiła z boku kolejna szaro-biaława plama a u samiczki rana się powiększa.

akwarium 52,5l, 7 neonów innessa, 1 glonojad złoty, 4 kirysy (było 5, padł mi 2-3 tygdnie temu jeden), para ramirezów i para prętników.
podawałem aquatan i bakterie nitrivic wcześniej.

Temperatura wody - zwykle 26 stopni. Ponieważ po kuracji nie ma rezultatów a wręcz przeciwnie pogarsza się zacząłem mierzyć parametry:

data      PH     NO2 (mg/l)   NO3 (mg/l)    uwagi
------------------------------------------------------------------------
17 paź      -          -                   -              podmiana 15l wody (odstana + aquatan), dodane sera nitrivec
18 paź     7,5      0,1                80             podmiana 15l wody (odstana + aquatan), dodane sera nitrivec
19 paź     7,5      0,0                60             
20 paź     7,5      0,0                60             wieczorem podane 50 kropel bactopuru Sera

Parametry mierzone w godz. między 17-19, parametry NO3 orientacyjnie bowiem ciężko odczytać na skali

wczoraj 19 października zauważyłem, że jeden Sterby ma jakiś szarawy nalot, prętnikowi powiększają się plamy. Podawałem już wczesniej bactopur i costapur, wymieniałem wodę, podaję fishtamic. Podniosłem temperaturę do 27 stopni, dziś do 28 stopni.

Może ktoś po zdjęciu będzie wiedział co dolega moim rybkom? Co powinienem robić, pomóżcie.

« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2008, 20:05:38 wysłane przez jaroboy » Zapisane

---------------------
jaroboy
jaroboy
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 18, 2008, 20:57:19 »

Witam,
wczoraj (piątek) wieczorem wymieniłem 30% wody i dodałem Sera costapur. Dzis rano (sobota) dalem sera baktopur. Zauważyłem że samiec Ramireza dostał jakieś jasne przebarwienia na płatwach ogoneowej i grzbietowej.
kupiłem testy i wynik jaki dziś wieczorem (sobota) otrzymałemto:
PH- 7,5
No2 - 0,1 mg/l
No3 - powyżej 80 mg/l

Od razu wymieniłem 30% wody, dolałem Aquatan i Sera Nitrivec. Zobaczymy co dalej.

Jeśli ma któs jakieś rady prosze pomóżcie.

Z góry dzięki.

---------------------
jaroboy
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 18, 2008, 21:08:46 »

W takich warunkach ryby sa podatne na wszystkie chorobska . Zapewne skutek przekarmiania mrozonkami . Musisz zbic No2 i No3 . Bedzie to trudne ze wzgledu na walke z chorobami przy uzyciu lekow.-Leki zabijaja flore bakteryjna .Z drugiej strony trzeba podmieniac wode .; i tak w kolko. Kiepska sprawa.
jaroboy
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 30, 2008, 22:35:39 »

woda ma już niezłe parametry
ph - 7 do 7,5
no2 - 0
no3 - 20 do 40

kolory na testach zooleka są bardzo zbli żone cięzko jednoznacznie stwierdzić jakie są parametry wody.
Niestety ale prętnikom się pogarsza, samiec ma więcej dziur, samica jedną ale jej się powiększyła. Samiec dziś stracił apetyt. Niestety nie wróże nic dobrego. Zastanawiam się nad eutanazją żeby się nie męczyły.
inne ryby OK.

moje akwarium wygląda tak:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18036.0

---------------------
jaroboy
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 31, 2008, 08:05:30 »

Eutanazja niekiedy jest najlepsza - sam musisz podjac decyzje . To akwa gdzies juz widzialem . Malo roslin i ten dziwny bialy kamien .Jeszcze No3 i troche Ph. Nie napowietrzaj ,nie czysc filtra itd .-flora bakteryjna . Wode mozesz podmieniac z malym dodatkiem nitrivec ./bez przesady/ .Czy akwa wyglada dzis tak samo ?
jaroboy
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 31, 2008, 09:32:46 »

akwa wyglada tak samo, wywalilem tylko kamień

---------------------
jaroboy
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #6 : Październik 31, 2008, 18:27:43 »

Na Twoim miejscu chore ryby przełożyłabym do osobnego zbiornika i zastosowała ciężką artylerię czyli Sera Bactopur Direkt. Jeśli poprzednie leczenie nie przyniosło skutku to chyba bardziej im już nie możesz zaszkodzić. I nie dodawaj żadnych uzdatniaczy do wody skoro ją odstawiasz, to niepotrzebna chemia. W akwa ogólnym podmień z 50% wody, a potem co drugi dzień po 20% przez jakiś czas dopuki nie ustabilizujesz parametrów (masz strasznie wysokie NO3).

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Listopad 01, 2008, 20:36:01 »

Ja zrobiłbym kurację Sera Bactopur Direct w zbiorniku ogólnym. A po zakończonej kuracji podał w karmie metronidazol (1 tabletka na 2 łyżki stołowe karmy).

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2008, 19:01:48 »

Ja zrobiłbym kurację Sera Bactopur Direct w zbiorniku ogólnym. A po zakończonej kuracji podał w karmie metronidazol (1 tabletka na 2 łyżki stołowe karmy).
Czemu metronidazol? Myślisz że te dziury to na skutek ataku wiciowców?

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #9 : Listopad 04, 2008, 21:45:03 »

Czemu metronidazol? Myślisz że te dziury to na skutek ataku wiciowców?
To nie dziury, tylko wrzody. Z doświadczenia wiem, że wrzody u prętników znikają po kuracji Bactopurem Direct, ale mają skłonności do nawrotów po usunięciu z wody preparatu. Wrzody są wywoływane przez bakterie lub przez wiciowce, więc jeśli zbiornik jest bez zarzutu (a zakładam że jest) to problem tkwi we wnętrzu ryby. Stąd propozycja podania doustnie metronidazolu który, niszczy i wiciowce i bakterie.

PS: Prętnik karłowaty, paletka i molinezja żaglopłetwa to moim zdaniem najpopularniejsi nosiciele wiciowców. A pracując w sklepie akwarystycznym naoglądałem się sporo różnych ryb Wink

jaroboy
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 05, 2008, 16:16:49 »

dla prętnika za późno, padł kilka dni temu
prętnicy dziura się powiększa, ale ma tylko jedną. prętnik był jak durszlak pod koniec
z akwa wszystko ok, wczoraj ramirezy złożyły ikrę. Ciekawie było, para pilnowała ikry a kirysy krązyły i podbierały. Mała bitwa była, prętnicy też się oberwało od ramireza

boje sie dawac teraz bactobur direct, czy nie wpłynie to na zabuzenier rownowagi w calym akwa?

---------------------
jaroboy
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #11 : Listopad 05, 2008, 18:13:22 »

boje sie dawac teraz bactobur direct, czy nie wpłynie to na zabuzenier rownowagi w calym akwa?
To ją przenies do osobnego akwa. Czekasz aż też będzie jak sito i w końcu padnie? Uważam że powinieneś zrobić jak radzi ci lukas. Z tego co zauważyłam to ma duże doświadczenie i daje dobre rady.

jaroboy
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Listopad 05, 2008, 21:12:30 »

nie mam 2go akwa wiec nie moge przeniesc, moze wiec zaryzykowac z baktopur direct a po kuracji wspomoc dobre bakterie sera nitrivec?
lukas co sadzisz?

---------------------
jaroboy
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #13 : Listopad 05, 2008, 21:19:53 »

Jak reszta ryb nie ma objawów to nie ma sęsu lać do ogólnego.... może w takim razie kąpiel krótkotrwała powtąrzana kilka razy na dobę

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #14 : Listopad 05, 2008, 21:43:30 »

Na jednym z forów przeczytałam radę osoby, która również ma doświadczenie jeśli chodzi o akwarystykę, co prawda w tym poście chodziło o welonka ale myślę, że w tym przypadku również można taki sposób zastosować i pozwolę sobie zacytować:
Możesz to zrobić w osobnym zbiorniku.
Bieżesz 5 l naczynie lub jeżeli masz akwarium szpitalik.
Spuszczasz tam wodę z akwarium, dajesz 2 tabletki (zwykle stosuje się 1 na 2l, ale welonka to duża rybka i było by jej jednak zbyt ciasno w 2l) i robisz jej kąpiel 30 min (rybka powinna mieć włączony natleniacz).
Jeżeli zauważysz, że rybka jest zmęczona kąpielą to przenieś ją natychmiast z powrotem do akwarium.
Chodzi oczywiście o kąpiel w Bactopur Direkt.
Odnosnie tego co napisała ala, wydaje mi się że kąpieli krótkotrwałej nie powtarza się w tym samym dniu, jest to jednak dużo większa dawka leku niż przy kąpieli długotrwałej i jest na pewno szokiem dla rybki.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: