ulunia
Nowy

|
 |
« : Sierpień 01, 2004, 21:19:43 » |
|
:read!: Moje rybki są chore na ospę czy ten środek sobi poradzi???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 01, 2004, 23:42:13 » |
|
Z pleśniawka napewno, natomiast na kulorzęska lepszy byłby Ichtiosan. Powiedz jakie masz ryby, może nie bedzie potzreby stosowania lekarstw, wystaczy kapiel w roztworze soli kamiennej (niejodowanej) + podniesienie temperatury.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
ulunia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2004, 08:56:47 » |
|
Dzięki za odpowiedż i proszę o szybką reakcję chociaż wygląda na to że wysypka jakby zmniejszyła się????albo zbladła -złuda???ale nadal jest wyraźna . Na początku myślałam, że to pęcherzyki powietrza Jestem początkującym akwarystą. Mam ok 30l akwarium w którym zamieszkują rybki słodkowodne: 3 neonki (widać na nich pojedyncze białe kropki na ciele i na płetwach), 2 skalary (wyglądają na czyste), 2 minorki (też zainfekowane, właściwie od jednego się zaczęło - miał chyba pleśniawkę i postrzępione płetwy), labeo (nowy, tygodniowy nabytek bez oznak choroby) i wąsacza (też chyba zdrowy). Nie zauważyłam by ocierały się o podłoże. 1,5 tygodnia temu padły mi 2 gupiki i 2 gurami. Dałam akryflawinę na odkażenie i na postrzępione płetwy. Wygląda tak jakby one dostały tę wysypkę po nakarmieniu mrożonym pokarmem, albo po wprowadzeniu nowych rybek i roślinki (ze sklepu którego zawsze kupuję), albo lek się przyczynił że choróbsko wyszło? Ta sól o której piszesz to zwykła czy akwarystyczna?? Te kąpiele to jak mają wyglądać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 02, 2004, 15:46:10 » |
|
Ze zdjecia trudno ocenić czy to ospa, troche malo wyraźne.Co do soli to może być spożywcza ważne jednak aby nie była jodowana, polecam kaminną kłodawską.Leczenie mozesz przeprowadzić nastepujaco: - kąpiel krótkotrwała (w innym zbiorniku) 10g / 1 litr wody przez 20 min, należy obserwować ryby i w przypadku nienaturalnego zachowania przerwać kąpiel. - kąpiel długotrwała 20g / 10 litrów, można w akwarium ogólnym. Waatek o soli masz tu : http://akwarium.prx.pl/forum/viewtopic.php?t=1393&highlight=s%F3l
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 02, 2004, 17:02:36 » |
|
Na ospe dobry jest FMC. A co do zdjecia to na pierwszy rzut oka pomyslalem, ze to jest akwa morskie :shock: . Nie wiem czy Twoje rybki dobrze czuja sie w twardej wodzie, ktora zatwardzana jest miedzy innymi przez muszle. Tym bardziej, ze akwa ma tylko 30l.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
ulunia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 02, 2004, 19:34:41 » |
|
Dzięki za radę  . Muszę pomyśleć nad jakimiś nowymi kryjówkami bo za często zmienia mi się obsada w akwarium. Szkoda mi tych muszli - piękne pąkle....Co do ospy to spróbuję zadziałać czymś gotowym, ten pomysł ze solą nie bardzo mi się podoba, bo nie mogę nigdzie na nią trafić no i jestem za wygodna. :oops:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Robert
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 02, 2004, 19:50:03 » |
|
Mam ok 30l akwarium w którym zamieszkują rybki słodkowodne: 3 neonki (widać na nich pojedyncze białe kropki na ciele i na płetwach), 2 skalary (wyglądają na czyste), 2 minorki Według mnie to te akwarium jest za małe na skalary...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ulunia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 02, 2004, 20:30:22 » |
|
Zrobiłam jeszcze jedno zdjęcie ok 166 kB. Bardziej wyraźne. Te rybki nie chcą współpracować i pływają... :wink: . Chyba nie podoba im się błysk lampy. Tym razem widać wysypkę. Jeżeli chodzi o skalary to kupowałam komplet akwarium+"akcesoria"+ rybki, które polecił mi sprzedawca. Myślę że dokonał wyboru dobrego, interes mu się kręci bo skalary skutecznie dbają o odpowiednią liczebność w swoim domu. Na pewno nie grozi im przerybienie no i wykończyły też żabkę, ślimaka - ale robią to po ciemku :twisted:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 02, 2004, 22:01:07 » |
|
wiesz co ja na twoim miejscu oddał bym skałary i dokupił neonów z 10! to za małe akwa dla skalarów!!! skalar potrzebuje cisnienia i dosyc duzo roslin! aha ja kiedys miałem ospe i akryflawina pomogła! ale najlepsze lekarstwo na ospe to ichtiosan! pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
240- paletkarium:)
|
|
|
ulunia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 02, 2004, 22:30:39 » |
|
Przemyślę głęboko, ciekawe hm..Ale ja mam akwarium od grudnia i skalary to jedyne ryby ze starego składu  Trochę je polubiłam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ulunia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 04, 2004, 22:32:56 » |
|
właśnie ospa zebrała żniwo, minorek ze zdjęcia pływa już w niebie :cry: dalszy ciąg choroby będę już pisać we właściwym miejscu. Na pewno coś napiszę na temat przebiegu dalszej kuracji http://akwarium.prx.pl/forum/viewtopic.php?t=1804
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|