Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: akryflawina na ospę?  (Przeczytany 5884 razy)
ulunia
Nowy
*

« : Sierpień 01, 2004, 21:19:43 »

:read!: Moje rybki są chore na ospę czy ten środek sobi poradzi???
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 01, 2004, 23:42:13 »

Z pleśniawka napewno, natomiast na kulorzęska lepszy byłby Ichtiosan.
Powiedz jakie masz ryby, może nie bedzie potzreby stosowania lekarstw, wystaczy kapiel w roztworze soli kamiennej (niejodowanej) + podniesienie temperatury.

385 l - dyskowce
ulunia
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2004, 08:56:47 »

Dzięki za odpowiedż i proszę o szybką reakcję chociaż wygląda na to że wysypka jakby zmniejszyła się????albo zbladła -złuda???ale nadal jest wyraźna . Na początku myślałam, że to pęcherzyki powietrza Shocked
Jestem początkującym akwarystą. Mam ok 30l akwarium w którym zamieszkują rybki słodkowodne: 3 neonki (widać na nich pojedyncze białe kropki na ciele i na płetwach), 2 skalary (wyglądają na czyste), 2 minorki (też zainfekowane, właściwie od jednego się zaczęło - miał chyba pleśniawkę i postrzępione płetwy), labeo (nowy, tygodniowy nabytek bez oznak choroby) i wąsacza (też chyba zdrowy). Nie zauważyłam by ocierały się o podłoże. 1,5 tygodnia temu padły mi 2 gupiki i 2 gurami. Dałam akryflawinę na odkażenie i na postrzępione płetwy. Wygląda tak jakby one dostały tę wysypkę po nakarmieniu mrożonym pokarmem, albo po wprowadzeniu nowych rybek i roślinki (ze sklepu  którego zawsze kupuję), albo lek się przyczynił że choróbsko wyszło?
Ta sól o której piszesz to zwykła czy akwarystyczna?? Te kąpiele to jak mają wyglądać?
ulunia
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 02, 2004, 10:20:29 »

Zrobiłam zdjęcie chorej rybce zajmuje 150 kB. Oceń czy diagnoza jest dobra

http://www.likquid.neostrada.pl/ospa.jpg
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 02, 2004, 15:46:10 »

Ze zdjecia trudno ocenić czy to ospa, troche malo wyraźne.Co do soli to może być spożywcza ważne jednak aby nie była jodowana, polecam kaminną kłodawską.Leczenie mozesz przeprowadzić nastepujaco:
- kąpiel krótkotrwała (w innym zbiorniku) 10g / 1 litr wody przez 20 min, należy obserwować ryby i w przypadku nienaturalnego zachowania przerwać kąpiel.
- kąpiel długotrwała 20g / 10 litrów, można w akwarium ogólnym.

Waatek o soli masz tu :  http://akwarium.prx.pl/forum/viewtopic.php?t=1393&highlight=s%F3l

385 l - dyskowce
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 02, 2004, 17:02:36 »

Na ospe dobry jest FMC.
A co do zdjecia to na pierwszy rzut oka pomyslalem, ze to jest akwa morskie :shock: . Nie wiem czy Twoje rybki dobrze czuja sie w twardej wodzie, ktora zatwardzana jest miedzy innymi przez muszle. Tym bardziej, ze akwa ma tylko 30l.

pozdrawiam
asmi
ulunia
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 02, 2004, 19:34:41 »

Dzięki za radę Cheesy . Muszę pomyśleć nad jakimiś nowymi kryjówkami bo za  często zmienia mi się obsada w akwarium. Szkoda mi tych muszli - piękne pąkle....Co do ospy to spróbuję zadziałać czymś gotowym, ten pomysł ze solą nie bardzo mi się podoba, bo nie mogę nigdzie na nią trafić no i jestem za wygodna.  :oops:
Robert
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 02, 2004, 19:50:03 »

Cytat: ulunia
Mam ok 30l akwarium w którym zamieszkują rybki słodkowodne: 3 neonki (widać na nich pojedyncze białe kropki na ciele i na płetwach), 2 skalary (wyglądają na czyste), 2 minorki

Według mnie to te akwarium jest za małe na skalary...
ulunia
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 02, 2004, 20:30:22 »

Zrobiłam jeszcze jedno zdjęcie ok 166 kB. Bardziej wyraźne. Te rybki nie chcą współpracować i pływają...  :wink: . Chyba nie podoba im się błysk lampy. Tym razem widać wysypkę.  Jeżeli chodzi o skalary to kupowałam komplet akwarium+"akcesoria"+ rybki, które polecił mi sprzedawca. Myślę że dokonał wyboru dobrego, interes mu się kręci bo skalary skutecznie dbają o odpowiednią liczebność w swoim domu. Na pewno nie grozi im przerybienie no i wykończyły też żabkę, ślimaka - ale robią to po ciemku :twisted:
ulunia
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 02, 2004, 20:32:29 »

aha zapomniałam o zdjęciu i jeszcze jedno one nigdy chyba nie będą ostre, bo mam wypukłą przednią szybę :?:
http://www.likquid.neostrada.pl/ospa2.jpg
MANIEK
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpień 02, 2004, 22:01:07 »

wiesz co ja na twoim miejscu oddał bym skałary i dokupił neonów z 10! to za małe akwa dla skalarów!!! skalar potrzebuje cisnienia i dosyc duzo roslin!  aha ja kiedys miałem ospe i akryflawina pomogła! ale najlepsze lekarstwo na ospe to ichtiosan! pozdrawiam

240- paletkarium:)
ulunia
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 02, 2004, 22:30:39 »

Przemyślę głęboko, ciekawe hm..Ale ja mam akwarium od grudnia i skalary to jedyne ryby ze starego składu Sad Trochę je polubiłam
ulunia
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Sierpień 04, 2004, 22:32:56 »

właśnie ospa zebrała żniwo, minorek ze zdjęcia pływa już w niebie :cry: dalszy ciąg choroby będę już pisać we właściwym miejscu. Na pewno coś napiszę na temat przebiegu dalszej kuracji Sad

http://akwarium.prx.pl/forum/viewtopic.php?t=1804
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: