Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile, iak mocne i jakie oświetlenie?  (Przeczytany 1584 razy)
Riczi
Stały użytkownik

« : Lipiec 31, 2004, 17:32:58 »

Mam 80l akwa. (wymiary: dł.-63 cm, szerok.-32 cm, wys.-39 cm) chcę kupić sobie pokrywe z oświetleniem na akwarium (narazie mam szybe uniesioną w górze i lampke przykręconą do ściany). Zastanawiam się jakiego rodzaju, ile żarówek, jakiej mocy mam kupić, aby moje akwarium było dobrze oświetlone, a moje rośliny (które jeszcze są nie kupione w sklepie zoologicznym) miały pod dostatkiem światła? Czy ktoś mi pomoże :?:  :?:  :?:

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 01, 2004, 09:33:54 »

http://www.holenderskie.aip.pl/download/kalkulator_oswietlenia/

bardzo dobry kalkulator (okazało się że mam za mocno oświetlone akwarium) też  zawsze się zastanawiałem ile W na litr Cheesy
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 01, 2004, 13:01:51 »

Rzeczywiście bardzo dobry. I za to jeszcze bardzo przydatny. Dzięki piękne.

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: