Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Częściowa zmiana wody.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Częściowa zmiana wody.  (Przeczytany 1715 razy)
Riczi
Stały użytkownik

« : Lipiec 29, 2004, 10:36:28 »

Często piszecie, że najlepiej żeby woda przed wlaniem do akwarium odstała z 2 dni. Jeśli taka woda odstoi swoje to przed wlaniem do akwarium trzeba ją podgrzać. Prawda? Jeśli tak to jak ją podgrzewacie?, bo ja nie mam kasy narazie na grzałke, a chyba nie można zimniejszej wody wlewać do akwarium co tam jest cieplejsza. Bo chyba rybom to się nie podoba.

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 29, 2004, 13:24:33 »

Wydaje mi sie, ze troche przesadzasz z kasa na grzalke. Wystarczy jak kupisz zwykla grzalke bez termostatu taka ok. 50-80W i ona wystarczy do podgrzania wody na podmiane. jej koszt to zaledwie kilka zotych polskich nowych. A jesli i tego nie zdobedziesz to do wody do podmiany wlewaj wode przegotowana np. w czajniku lub innym garnku. Temperature i tak musisz zmierzy c za kazdym razem.

pozdrawiam
asmi
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 29, 2004, 14:36:39 »

Własnie po np. chlor pod wpływem gotowania jest niszczony i mozna spokojnie do wiadra z odstaną wodą wlewac tą z czajnika, doprowadzic do poządanej temperatury i wlac do akwa  Smiley

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: