Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dobór roślin  (Przeczytany 2108 razy)
Kvasir
Stały użytkownik

« : Wrzesień 04, 2008, 08:23:01 »

Potrzebuję pomocy przy doborze roślin do nowo zalanego 300 L zbiornika. Jeżeli chodzi o rośliny to jestem zielony, zero pojęcia, każda pomoc mile widziana.
Oświetlenie w zbiorniku początkowo 2x54(z odbłyśnikiem) biorąc pod uwagę 5-6 cm podłoża, ok 3 cm od górnej krawędzi akwarium wychodzi około 0,45 czyli taki mały LOW TECH.
Ryby z Biotopu Ameryki.
początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 04, 2008, 08:48:31 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=9025.0 tu jest cały wątek o roslinkach do ameryki Smiley poszukaj opisow w internecie i juz masz Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 04, 2008, 12:10:02 »

5-6 cm podłoża do takiego dużego akwarium to trochę słabiutko. Nic nie piszesz, ze chcesz też rosliny z Ameryki więc możesz najpierw skupić się na łatwych i niewymagających gatunkach, które niczym nie odbiegają urodą od tych trudniejszych. Ja polecam Ci: żabienice (echinodorus: bleheri, amazonicus, magdalensis i inne), zwartki (cryptocoryne), nadwódki (hygrophila: difformis, polisperma, corymbosa), heteranterę paskowaną (heteranthera zosterifolia), rotala indica, nurzaniec (vallisneria), strzałka skrzydlasta (sagittaria subulata), mikrozoria, bakopy (bacopa: monnieri, australis, caroliniana), kabomby, limnofile (limnophila sessiliflora).

To z tych wg mnie najlepszych i niezawodnych. Jak wyglądają możesz sobie sprawdzić tu: http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/all.php

Zakupić na allegro jak i w sklepach internetowych sprzedających rosliny jak www.holender.org

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: