Witam wszystkich,
jestem posiadaczem zbiornika 60l,obsada to 8 neonow ,2 skalary,4 krewetki ,4 otoski,1 gupik
chce miec ladne rosliny a nawet busz ale niestety cos robie zle.
podloze to tetra complete a na wierzchu wymieszany zwirek okolo 2-3 mm grubosci z jakims chinskim nawozem o granulacji okolo tak samo 2-3mm
filtr fluval 2 plus wewnetrzny 90-130 l,ale chyba jest kiepski bo zwirek przy przedniej scianie szybko brazowieje ,problem z glonami nitkowatymi(sam niew eim czy to nie sprawa parametrow wody,oprocz tego woda nie jest krystaliczna i czesto jest kurz na wodzie|)
oswietlenie to 3*15 w t8 zarowki (2*arcadia tropica okolo 4400 k,1*solaris tropica 4400k)na timerach od 14-22
grzalka tetra tec ht 50
rosliny to moczarka,micorosorum pteroptus(na koncach listkow niektorych jest zmieniony kolor na przeswitujacy nie wiem co jest grane),posiadam jeszce jedna roslinke ktrorej liscie obcinam czesto i jest juz lysa bo glony ja oblegly

,i ostatnia to
rotala ktora rosnie w sumie ale glony troche obsiadaja na starszych listkach
bimbrownia wlasnej roboty czyli tradycja drozdze i cukier
parametry
no3-40pmm(w kranie jest okolo 30)
no2-0
po4-5mg/l
amoniak-o
ph-okolo 6,5-7(waha sie ze wzgledu na co2)
podmiana wody co tydzien 15l(do tego dorzucam 15ml tetra easy balance na redukcje po4 i no3 ale chyba nie za bardzo to pomaga)
przy tym odmulam dno ale uwaznie zeby nie zmulic tetra complete
ferropol jbl nawoze codziennie 1ml
mam tropica plant nutrition ale boje sie podawac bo zawiera azot i fosfor (przedtem podawalem ale nic nie zaobserwowalem)
mam macro czyli k2so4 ktory podaje co drugi dzien okolo 1/8 lyzeczki od herbaty
kno3 i k2po4 daruje sobie ze wzgledu na azot i fosfor juz obecny w baniaku
rosliny nie rosna tak jak bym chcial i mam duzy problem z glonami
niewiem co zrobic ,juz czesc roslin przezucilem do wiadra i zaslonilem na kilka dni zeby glon wyszedl
Pomozcie bo ja chyba juz wywale ten baniak w pieruny:(
Ps
ograniczam karmienie czasami podaje co drugi dzien ale boje sie o ryby przy czym daje tyle zeby zjadly w ciagu 3-5 minut