Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co odbija Mieczykom?  (Przeczytany 6222 razy)
Riczi
Stały użytkownik

« : Lipiec 27, 2004, 17:52:22 »

Miałem kiedyś parke mieczyków. Zakochali się w sobie więc postanowili mieć dzieci. Gdy dzieci się urodziły w kotniku, odrazu przesadziłem mame z powrotem do dużego akwarium. Następnego dnia znalazłem mamusie poodzieraną i wciśniętą za filtr. Pożyła jeszcze pare dni. Na jej miejsce kupiłem inną samice mieczyka, ale po paru dniach odbiło jej coś i zaczepiała co pare sekund dwa moje kiryski, a przecież one są bardzo towarzyskie. Musiałem ją wydać bo nic nie skutkowało. Przez jakiś okres czasu nie miałem mieczyków w dużym akwarium. Czas leciał. Gdy rano się obudziłem zobaczyłem wiele trupów w moim kotniku, przeżyła tylko jedna rybka. Ryby zdechły ponieważ w nocy został wyłączony prąd przez burze, więc grzałka przestała działać i woda była zimna. Ocalałą bez większego wyboru wpuściłem do dużego akwarium. Choć była mała ryby jej nic nie robiły(i tak nie miałem wiele ryb w akwarium). Gdy dorosła postanowiłem dokupić jej partnera, a przy okazji dwa skalary oraz 1 neonka żebym miał 6 w akw. Mieczykową coś ugryzło i zaczeła wszystkie ryby ganiać, nawet swego partnera. Nic nie skutkowało, nawet niewola. Smutna historia. Dlaczego moja pierwsza samica wcisnęła się za filtr i potem pływała do góry brzuchem? Dlaczego tamtą drugą coś opętało i zaczęła gryźć kirysy? Dlaczego po wpuszczeniu nowych ryb inna samica zaczęła być agresywna? Z innymi rybami nie mam problemu. Dlaczego? Oczywiście mam swoje tezy na te tematy, ale chcę znać inne. Ciekawi mnie szczególnie drugi przypadek.

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2004, 17:54:59 »

Słyszałem, że agresja u mieczyków może być spowodowana brakiem żywego pokarmu. Osobiście nigdy nie miałem z nimi problemów, ale sądzę iż to może być przyczyną.
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 27, 2004, 17:58:44 »

Faktycznie. Wtedy nie dawałem żywego pokarmu. Żeby nie było już daje.

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2004, 18:07:05 »

Mieczyki są agresywne z natury, zwłaszcza w małych akwariach, ile litrów miało Twoje?

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Lipiec 27, 2004, 19:35:10 »

Moje akwarium ma 80l.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 27, 2004, 19:48:37 »

Z tymi mieczykami to różnie bywa. Ja miałem ich sporo i nie spotkałem się nigdy z agresją. Do aniołków też wprawdzie nie należą.

Polecam link: http://www.akwa.aip.pl/miecz.html

Tam nawet piszą, że to spokojna ryba.
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Lipiec 27, 2004, 19:53:56 »

Nie wiem co je ugryzło, bo umnie tak źle chyba nie miały.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 27, 2004, 20:00:44 »

Może po prostu miałeś pecha... Inaczej ciężko coś powiedzieć.
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 27, 2004, 20:02:32 »

pech to mało powiedziane. to musiało być coś więcej. oczywiście na początku lekko moje doświadczenie zawiodło ale tylko na początku i leciutko.

Bea
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 23, 2004, 09:15:49 »

To ja się podepnę, jeśli można. Cheesy
Jaka powinna być konfiguracja mieczyków w akwarium, żeby dobrze im się żyło i żeby się rozmnażały?
Kupiłam bowiem trzy mieczyki, miały być dwie samice i samiec. Jak się wkrótce okazało jest na odwrót. Nie wiem czy taki układ może zostać. :roll:  Czytałam gdzieś, że nie trzyma się dwóch samców razem (jeden albo więcej), bo są agresywne. Zastanawiam się co teraz zrobić: dokupić jeszcze jedną lub dwie samice, czy pozbyć się jednego samca. Co radzicie?
Do tej pory samce sobie jakoś radzą, ale nie wiem co będzie póżniej.

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 24, 2004, 15:33:13 »

W podpisie ze 4 mieczyki a piszesz ze 2 samce i samica  :roll: . W każdym bądź razie powinna byc przewaga samic, 2 samce w duzym akwa mogą być, mogłabyś dokupić samice ale i tak masz już troche ryb tam.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 24, 2004, 18:50:53 »

Cytat: Tomlsv
W podpisie ze 4 mieczyki a piszesz ze 2 samce i samica  :roll: . W każdym bądź razie powinna byc przewaga samic, 2 samce w duzym akwa mogą być, mogłabyś dokupić samice ale i tak masz już troche ryb tam.

:lol: Od napisania tamtego postu zmieniłam już obsadę. Dokupiłam samice mieczyka. Mam teraz dwa samce i dwie samice. (O dziwo do nowej samicy samce od razu zaczęły się zalecać). Za to oddałam dwie ramirezki (miałam cztery). Parka jaka się utworzyła ciągle przeganiała dwa pozostałe.

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
Los_1988
Zainteresowany
**

Moje GG: 6928749

« Odpowiedz #12 : Luty 17, 2008, 19:12:57 »

Ludzie co wy piszecie 2 samce nigdy!
A akwarium to 150 l min. W 400 l mieczyki dorastaja do 25 cm
w tak malym akwarium sa agresywne i maja male rozmiary itp

I Love Xiphophorus helleri  Smiley
Plany sie zmieniają Wink
Strony: [1]
  Drukuj