Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Termostat elektroniczny  (Przeczytany 28402 razy)
Przemek
Administrator
Super aktywny

« : Lipiec 27, 2004, 10:26:57 »

Polecam spojrzeć na schemat prostego w wykonaniu, ale niezawodnego termostatu elektronicznego.
www.akwarium.net.pl/elektronika.htm
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2008, 22:05:52 wysłane przez Przemek » Zapisane

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
marcinn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2004, 17:36:25 »

prostego w wykonaniu

Chyba dla zawodowego elektronika :wink:

Majster sztyk
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 27, 2004, 22:48:58 »

Nie jest takie groźne jak wygląda Smiley

Pozdrawiam
Admin
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 28, 2004, 15:42:08 »

Ja ostatnio wywaliłem bezpieczniki aż na klatce, bo w lampce mojej roboty do 40L druciki z kabelków stykały się ze sobą Smiley. Ale na szczęścei mój brat jest elektrykiem i tylko czekam aż przyjdzie by pokazać mu ten schemacik Wink.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2004, 15:45:22 »

Gdyby grzałka z termostatem kosztowała kilkaset złotych to bym się na to zdecydował. Ale, że tyle nie kosztuje to po co to komu ?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 28, 2004, 16:39:55 »

Mi np szkoda wydać 38zł skoro moge kupić bez termostatu za 10zł a termostat dorobić z jakiś resztek. (Mówie tu o aquaszucie 30W )

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 28, 2004, 20:06:17 »

A kupujesz grzałkę np. co tydzień Huh
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 28, 2004, 22:55:12 »

Ok, ale jak masz duże akwa, gdzie np. trzeba mieć 2-3 grzałki to je wszystkie można podpiąć do 1go termostatu.
A koszt jego wykonania to kilkanaście, może dwadzieścia parę złotych, zależy jakie części kupimy (najdroższy transformator i potencjometr).
Poza tym do mnie nie przemawiają grzałki z termostatem, które mierzą temperaturę obok siebie. Ja mam czujnik połowę akwa dalej od grzałki.

Pozdrawiam
Admin
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 29, 2004, 10:32:24 »

Otóż mylisz się. Rzeczywiście części do tego termostatu kupimy za przysłowiowe grosze. Jak zrobisz rozwiązanie z mikroprocesorem to będzie to nawet 10 zł i większe możliwości. Problem polega jednak na tym, że większość ludzi nie jest w stanie wykonać takiego termostatu i nie ma znajomych elektroników. Jeśli dasz to do zrobienia elektronikowi, to weźmie za to ok. 200 zł. To jest mały koszt Huh Trzeba również myśleć w ten sposób. Ten schemat jest dobry, ale jedynie dla akwarystów, którzy jednocześnie są elektronikami amatorami.
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Lipiec 29, 2004, 11:03:22 »

u mnie grzałki z termostatem są po jakieś 15 PLN Smiley
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 29, 2004, 14:26:38 »

No w sklepie to trzeba dac minimum 35 zł za taki najtanszy  Sad

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #11 : Lipiec 29, 2004, 19:32:23 »

na giełdzie we wrocku termostat RT-2 (różne modele) są po około 14zł  Jednak z ich dokładnością i nie zawodnością bywa różnie ja mam i nie narzekam ale znam takich co narzekają
Bardzo podoba mi się ten schemat i godny jest pouczenia się podstaw elektroniki bo nbie jestem dobry w te klocki. Na tym nikt nie straci a zyska i nie wiadomo kiedy się to przyda ... w końcu to tylko termostat a nie rektor atomowy. Jak się uda nam coś takiego zrobić np ze starego telewizora to wyobraźcie sobnie jaka będzie nasza satysfakcja. To że się czegoś nie umie lub nie zna
 nie powinno stanowić bariery nie do pokonania to poprostu kol;ene ciekawe wyzwanie i na tym polega bycie majsterkowiczem Smiley.

112,25
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Lipiec 29, 2004, 22:20:54 »

Zgadzam się, oczywiście żeby go wykonać trzeba choć trochę łyknąć elektroniki i wiedzieć jak zachowuje się dioda czy kondensator.

A na RT2 ja się mocno zawiodłem, podczas gdy ten chodzi jak złoto.

Pozdrawiam
Admin
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #13 : Lipiec 30, 2004, 12:15:33 »

dlatego dobrze byc pewnym tego co się samemu zbudowało Smiley  widziałem takie rt-2 co mogą odgłosami równać się z moja lodówką Smiley

112,25
przechyl
Stały użytkownik

http://www.akwa-zoo.intelishop.pl/

« Odpowiedz #14 : Grudzień 06, 2004, 18:17:47 »

Sluchajcie w sklepach z elektronika sa zestawy do samodzielnego montazu,proste i niezawodne kazdy nawet laik moze to poskladac ,ja taki zlozylem zajmuje to okolo 25min.powodzenia aa cha koszt tego tio tylko 12:00pln

prowadze mala hodowle pielegnic
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: