Evrath
Nowy

|
 |
« : Sierpień 24, 2008, 12:39:58 » |
|
Czesc  Mam zamiar zalozyc akwarium 180 l oparte o biotop wod przejrzystych. Moja obsada to : - Bystrzyk barwny x6 - Ampularia x1 - Skalar x4 - Zbrojnik x1 - Kirysy x2 Czy jak narazie obsada jest dobra i co moglbym do niej ewentualnie dorzucic? Jesli chodzi o flore to w akwa beda glownie zabienice. Co jeszcze moglbym do nich dorzucic zeby flora nie wykraczala poza biotop wod przejrzystych? To podam odrazu sprzet : - Akwarium 180 l - Oswietlenie 2x 30w (nie za malo swiatla?) - Filtr zewnętrzny TETRA TEC EX 700 - JBL Bio-CO2 100 Vario (urzadzenie dostarczajace CO2 do akwarium) - NAPOWIETRZACZ APR-150 Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 24, 2008, 13:01:32 » |
|
cześć. zwiększ liczbę kirysów i skalarów do 6. światła mało ale dla żabienic wystarczy. napowietrzacz koliduje z co2. tlen wypycha co2 z wody. więc proponuję brzęczyk na noc, a co2 na dzień. http://ilkus.pl/~zho/roslinyt.htmlPoniższe zestawienie może sie przydać wszystkim, którzy planują akwarium środowiskowe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Evrath
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 25, 2008, 17:28:14 » |
|
Mhmmmm, z tym ze to akwa bedzie mialo 50 cm wysokosci, a taki skalar to podobno rosnie az do 25 cm. Jak bedzie 6 to im troche nie bedzie za ciasno?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 25, 2008, 18:02:37 » |
|
albo 6 albo wcale (stadna ryba żyjąca w hierarchii). akwa ciut ciasne sla nich, ale myślę że będzie spoko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 25, 2008, 20:28:41 » |
|
Akwa za małe dla skalarów. Bystrzyki barwne powinny mieć możliwość wyznaczenia terytoriów, ponieważ są terytorialne. Miałem 6 b. barwnych w 60l, a po 2 miesiącach zostały dwa ( pozostałe cztery nie wytrzymały konkurencji o teren ). Kirysków powinno być co najmniej sześć. Możnaby dodać parę ramirez. O jakiego zbrojnika ci chodzi 
|
|
|
|
|
|
Akwarium 60l
5x neon czarny 6x neon czerwony 1x bystrzyk barwny 1x mieczyk
Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady... I atak glonów...
|
|
|
Evrath
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 25, 2008, 22:12:21 » |
|
Chodzi mi o Zbrojnika Niebieskiego. Mhmmm, w takim razie skalary odpadaja (chce, zeby ryby czuly sie w moim akwa jak najlepiej). A co do pielegnic Ramireza to podobno przegrzebuja zwir, a ja mam zamiar zastosowac ziemie torfowa pod zwir wiec nie wiem czy te pielegniczki mi go nie wyrzuca na wierzch (nawet, jesli torf bedzie znajdowal sie pod moskitiera) poza tym one chyba bardziej nadaja sie do czarnych wod amazonki anizeli przezroczystych  .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2008, 22:22:44 wysłane przez Evrath »
|
|
|
|
|
Toxic
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 25, 2008, 22:29:55 » |
|
180L z wysokością 50cm na skalary wystarczy. Dyskutowałbym tylko z iloscią 6 sztuk, wydaje mi się , że jeżeli dobrały by sie w pary i jednocześnie 2 pary miałyby tarło ( o co wcale nie jest trudno) to w akwa byłby niezły sajgon  I nei wiem czy w ogóle 6 sztuk by się dogadało, w moim 260L swego czasu miałem 2 pary i jedna byłą cały czas w kącie gdyż drugą ją non stop terroryzowała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 26, 2008, 06:57:48 » |
|
ze skalarami jest taki sam układ jak z paletami - osobnik dominujący (król i poddani). najlepiej czują się w gromadce 6 i więcej sztuk.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 26, 2008, 07:25:15 » |
|
Nie uważam, żeby bystrzyk barwny był rybą terytorialną, moje 10szt dobrze się dogaduje z parą skalarów Ja do Twojego akwarium poleciłbym taką obsadę : *Dobrana parka skalarów *12 bystrzyków barwnych *12 kirysków (dopiero powyżej 10szt pokazują swoje super stadne zachowania) *harem lub para zb. niebieskiego *harem kakadu lub para ramirez
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Toxic
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 26, 2008, 09:15:22 » |
|
O bystrzykac barwnych piszą, że obgryzają płetwy więc zestawienie ich ze skalarami może być niezbyt fortunne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 26, 2008, 09:20:01 » |
|
Mam je razem, nie zwracają na siebie uwagi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Evrath
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 26, 2008, 14:21:49 » |
|
Ok, to powiedzmy ze zdania odnosnie skalarow w 180 l sa podzielone. A co jeszcze moglbym trzymac razem ze zbrojnikami i kiryskami w Wodach Przejrzystych?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 26, 2008, 14:28:06 » |
|
Zależy  jeśli chcesz ryby typowo z Ameryki Pld. to większość kąsaczy, pielęgniczki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 26, 2008, 18:23:01 » |
|
no dobra panowie, mam pytanie: gdzie można kupić dobraną parę skalarów (w zoologicznym?)? skalary to ryba żyjąca w grupach. pielęgniczki ramireza w wodach przejrzystych (chyba nie w ciemnych wodach, o ile zrozumiałem) wyglądają mizernie-blado (proponuję kakadu lub agassiza harem). tak książkowo bystrzyk barwny nie powinien być hodowany z rybami o długich płetwach np. skalarami (ale wiem, że zachowania ryb mogą być przedziwne). z kąsaczowatych polecam fantomy czarne, czerwone lub bystrzyki ozdobne (na pewno nic nie zagrozi skalarom z ich strony).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Evrath
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 28, 2008, 10:05:01 » |
|
Ok, to w takim razie jeszcze takie male pytanie. Czy jak dorzuce do tej obsady krewetke to bedzie miala spokoj? Zalozmy, ze zamiast skalarow bedzie stadko neonow. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|