Duck
Nowy

|
 |
« : Sierpień 17, 2008, 22:00:08 » |
|
Witajcie, Wiem, że podobny wątek już pojawił sie na forum, ale przy próbie "dopisania się" zasugerowało założenie wątku.. "Zmuszenie" kirysów do tarła nie jest trudne-u mnie trą się w zasadzie przy każdej podmianie wody-wystarczy wlać ją chłodniejszą:) W końcu postanowiliśmy z małżonką spróbować rozmnożyć je w 12l baniaczku. W ogólnym, jak wiadomo, nie ma na to szansy:) Kirysy albinosy obkleiły ikrą sporo szyb i liści. 4 krople akryflawiny do środka a na baniaczek poszedł czarny worek (dla zaciemnienia) no i na 4 dobę pojawiły się pierwsze maleństwa:) Z dnia na dzień ich przybywało. Wczoraj (w 8 dobie od tarła) naliczyłem ich ok 25-30. Około, ponieważ były bardzo małe i znikały mi wśród kamyków. Dziś jednak zostało mi ich tylko 6 i to tych największych. Od 2-3 dni na roślinkach zbierają się jakieś farfocle, jedna roślinka troche podgniła.. Oczywiście w baniaczku nie ma innych ryb nawet rodziców, no i filtr cały czas na chodzie. W akwa temperatura wacha się od 25 do 27 stopni. Wczorajszej nocy spadła do 24-nie zamknąłem okna na noc  Ma ktoś z Was pomysł dlaczego narybek kirysa tak pada?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Toxic
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 17, 2008, 22:07:17 » |
|
A akwarium było ustabilizowane czy założone dopiero w dniu lub kilka dni przed tarłem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FOOTball
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 17, 2008, 22:08:03 » |
|
oj możliwe że to przez zbyt wysoka temperature
moje kiryski (spiżowe) rozmnożyły sie po podmianie wiekszej ilości wody na chłodniejszą w akwarium ogólnym. Ikre ostrożnie przenioslem do mniejszego zbiornika obficie napowietrzanego (ale tak zeby nie porwalo maluchów), woda o takich parametrach jak w ogólnym o temp. nie wiekszej niż 23 stopnie
przez pierwsze dni po wylęgu zostawilem dalej zaciemnienie aż nie wykorzystaly zapasów z woreczkow zołciowych
no i regularne usuwanie resztek z dna strzykawką-to konieczność, wystrój z kamyczków to utrudnia dlatego zrobilem im jedna kryjówke i wystarczy (ale z niej też trzeba usuwać resztki)
jednak musisz uwazac zeby nie podmieniać za dużo wody bo narybek jest wrażliwy
co do padliwości to zawsze jakaś częśc niestety odejdzie ale taka jest naturalna selekcja, akwarysta dzieki zachowaniu prawidlowych warunków moze jednak jej skutki zminimalizowac
pzdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Duck
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2008, 08:32:18 » |
|
A akwarium było ustabilizowane czy założone dopiero w dniu lub kilka dni przed tarłem?
Akwarium było zamieszkałe już 3 tygodnie wcześniej przez dorosłe osobniki. oj możliwe że to przez zbyt wysoka temperature
Ale jak zapewnić niższą w tak małym akwa latem??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FOOTball
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2008, 09:51:26 » |
|
No tu jest rzeczywiście problem u mnie kiryski zawsze odbywały tarło zimą Mogą pomóc kostki lodu no i solidne napowietrzanie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Assasin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 19, 2008, 20:29:04 » |
|
Ja w swoim akwa mam 4 kiryski pstre. 3 kiryski mają zaokrąglone płetwy grzbietowe, a jeden ma taką bardzo długą i szpiczastą(czy to samiec?) proszę o odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 19, 2008, 21:29:45 » |
|
raczej tak 
|
|
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
Assasin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2008, 21:31:49 » |
|
Mam jeszcze jedno pytanie. Te kiryski mam już chyba od ponad roku i nie zauważyłem aby składały ikrę. Dlaczego tak się dzieje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 19, 2008, 21:35:24 » |
|
może nie mają warunków  ...może temperatura nieodpowiednia
|
|
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
Assasin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 19, 2008, 21:41:00 » |
|
A jaką powinny mieć temperaturę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Assasin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 19, 2008, 22:40:19 » |
|
Wyczytałem w książce, że dorosłe osobniki przygotowane do tarła powinny mieć wodę czystą, o temperaturze 25 stopni. Warunki mam takie jakie powinny być. A może coś mi tę ikrę zjada?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 19, 2008, 22:55:56 » |
|
Ja w swoim akwa mam 4 kiryski pstre. 3 kiryski mają zaokrąglone płetwy grzbietowe, a jeden ma taką bardzo długą i szpiczastą(czy to samiec?) proszę o odpowiedź.
Assasin (swoją drogą bardzo sugestywny nick  ) samiczki kirysków są większe i zdecydowanie bardziej pulchne/grubsze od samców.
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
Assasin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 19, 2008, 22:58:31 » |
|
Dzięki  To ja wiem, że samiczki kirysków są większe i zdecydowanie bardziej pulchne/grubsze od samców. Ale dodatkowo chodziło mi o płetwy, bo po płetwach też można odróżnić samca od samicy.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2008, 23:00:57 wysłane przez Assasin »
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 19, 2008, 23:00:43 » |
|
Hmmm...  to jaki masz problem w odróżnieniu samca? Ja mam 3 rodzaje kirysków i płeć jest bardzo łatwa do odróżnienia. Bardziej po grubości/wielkości niż po płetwach.
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
Assasin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 19, 2008, 23:02:09 » |
|
Nie mam żadnego problemu z odróżnieniem samca od samicy. Chciałem się tylko upewnić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|