Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « moja 112 po remoncie. Co dodać co odjąć żeby była amazonka?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: moja 112 po remoncie. Co dodać co odjąć żeby była amazonka?  (Przeczytany 3531 razy)
nic_ram2
Zainteresowany
**

« : Sierpień 07, 2008, 13:51:41 »

witam. ostatnio przemeblowałem swoją 112:
mam w niej:
ryby:
- 9 fantomów czerwonych
- 1 prętnika karłowatego
- 1 zbrojnika
- 3 neonki
-2 kiryski
rośliny:
- żabienica zielona z czarnymi plamkami(nie wiem jak się nazywa)
- mech jawajski
-nurzaniec spiralny
ozdoby: 4 kokosy 1 duży korzeń.

w filtrze mam gąbkę ale chce ją zamienić na torf.

mam pytanie: Co dodać co odjąć żeby była amazonka?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2008, 14:02:41 wysłane przez Emi » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 07, 2008, 14:04:49 »

Cytat z Wikipedii:

Amazonka (Rio de las Amazonas, Río Amazonas) - najdłuższa rzeka na świecie, znajdująca się w Ameryce Południowej, posiadająca również największe na świecie dorzecze (o powierzchni ok. 7 mln km²) i największe zasoby wodne.
...
W roku 2001 doczekały się potwierdzenia informacje[1], wg których rzeka ma długość 7025 km, wg danych brazylijskich, dawniej uznawanych za prawidłowe, rzeka miała mieć długość 6515 km, a wg wcześniejszych pomiarów 6400 km. Należy jednak pamiętać, że długość nieuregulowanej rzeki zmienia się ciągle, szczególnie po powodziach: stare zakola zostają odcięte jako starorzecza, powstają nowe, rzeka na długich odcinkach płynie kilkoma ramionami o różnej długości, w jednym roku bardziej jednym w innym roku innym.

To teraz zastanów jaką część tejże Amazonki chcesz odwzorować.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
nic_ram2
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 07, 2008, 14:07:35 »

czarne wody
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 07, 2008, 14:09:15 »

No to jesteśmy bliżej, niemniej oddalamy się od samej Amazonki. Poczytaj tu:

http://info.biotopy.pl/artyku%C5%82y/Wody_czarne

http://www.akwarium112.info/art.php?id=25

http://www.apisto.pl/czarne_wody.php
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2008, 14:14:13 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 07, 2008, 14:17:25 »

hehe ja tez mam marzenia wyleciec na księżyc, PHczarnych wód 4,3 prawie nic tam nie żyje z roślinności, jedyna roślinność to zgnita z traw drzew i krzewów
nic_ram2: poczytaj troszeczkę o amazonce, a co do obsady to wyrzuć prętnika i masz amazonkę Good !
nic_ram2
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 07, 2008, 15:32:02 »

dzięki za artykuły. ale jak uzyskać tak miękką wodę?
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 07, 2008, 20:31:01 »

nie pisz postów jeden po drugim nad każdym postem obok tematu po prawej masz przycisk ZMIEŃ

proponuje przede wszystkim CZYTAĆ!!! dużo!!!

do zmiękczenia wody można stosować:
- anionit, kationit lub mieszankę tych obu odpowiednio dla TWO i TWW lub dla obu twardości
- stosować bardzo kosztowne w zakupie i eksploatacji filtry RO (reverse osmose zakup około 200-500zł to tylko te tańsze) - ze 100 litrów wody uzyskujesz około 33 litry wody miękkiej do akwa, 2/3 wody idzie w kanał co jak dla mnie jest czystą paranoją w przypadku wód czarnych twardość wody jest bliska zeru wiec cala wode ktora otrzymasz z RO musisz lać do akwa, zakładając że masz 112l to około 2x 112 = 224 litry w kanał!! POWODZENIA Good !

IMHO: zejdź na ziemię i poczytaj co ludzie mają jeśli chodzi o amazonkę - chyba że śpisz na pieniądzach lub masz konika zwanego popularnie "pierdolcem" na punkcie akwa
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2008, 20:32:56 wysłane przez gregorij » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: