Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Ph i twardość (to to samo? :P)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ph i twardość (to to samo? :P)  (Przeczytany 3371 razy)
Adi
Nowy
*

« : Lipiec 19, 2004, 10:26:05 »

Jak to sie sprawdza. Bo nie mam zielonego pojęcia.  :lol:
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 19, 2004, 11:41:56 »

pH jest to skala ktora informuje nas czy odczyn jest kwasowy czy zasadowy, i sprawdza sie go testami akwarystycznymi, podobnie twardosc, tylko kupuje sie testy przeznaczone do badania twardosci wody, i tyle

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
Adi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 19, 2004, 13:08:15 »

To o co mam poprosić? Bo u nas w zoologicznych niektóre babki są ciemne już to widze:

-poporosze testy do ph i twardości wody
-Co?
-No testy do ph i twardości wody
0a po co ci? co ty profesjonalista
-a co nie moge?
-Papa
-papa! Dokłądnie to co mam kupić ?
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 19, 2004, 14:08:06 »

No nic dokładniej powiedzieć nie możesz....
masz kupić test na Ph oraz testy na Gh (twardość ogólną) i Kh (twardość węglanową)
najlepiej kup sobie testy kropelkowe bo podobno są najdokładniejsze...
no i nie musisz kupować tych najdroższych.... podobno pożądne i nie najdroższe są testy zooleka, ale ja osobiście jeszcze nie sprawdziłam

tu masz link do internetowego sklepu Colisa żeby zorientować się co jak wygląda i mniej więcej ile kosztuje... choć wiadomo, że w sklepach zwykle jest trochę drożej Sad
http://colisa.com.pl/?/s-Tetra-tests-test.shtml

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 19, 2004, 14:30:00 »

Oprócz ceny dochodzi jeszcze kwestia na ile test Ci wystarczy. Podobno test pH Hagena wystarcza na bardzo długo. Testy Zooleka są znane i dobrej jakości. No i są stosunkowo tanie. Nie kupuj przypadkiem testów pH Sery bo odczytać z nich cokolwiek to wyższa szkoła jazdy.
Co do testów na twardość - Zoolek ma w ofercie jeden test w którym zmierzysz i Gh i Kh. Inni producenci z reguły sprzedają je osobno, więc oszczędność jest naprawdę spora.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 19, 2004, 14:34:59 »

tu masz link do internetowego sklepu Colisa żeby zorientować się co jak wygląda i mniej więcej ile kosztuje... choć wiadomo, że w sklepach zwykle jest trochę drożej Sad

Akurat podałeś jeden z droższych sklepów, w niektórych internetowych jest taniej niz w normalnych.Jeśli coś kupuje to zazwyczaj tu:
http://www.discus.com.pl/sklep/default.php
http://um-um.pl/

385 l - dyskowce
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 19, 2004, 15:12:51 »

podałAm tego linka żeby się można było zorientować jak co wygląda i mniej więcej ile kosztuje... wiadomo, że ceny się wszędzie różnią...
ale chodzi o to żeby wiedzieć czego szukać na półkach Cheesy

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: