rav088
Nowy

|
 |
« : Lipiec 27, 2008, 12:50:18 » |
|
Witam jestem tu nowy i nie mam pojęcia o akwariach. Nigdy czegoś takiego nie miałem a teraz chciałbym sobie sprawić i tu jest problem... Chciałbym kupić akwarium 112 litrowe o wymiarach <80cm x 35 cm x 40 cm grubość szkła 6mm> i szafka na której chciałbym to postawić ma wymiary <110cm x 33cm> i tu moje pytanie czy takie akwarium mogło by wystawać te 2 cm? Dodam jeszcze że jest to akwarium z profilowaną przednią szybą. Może to głupie pytanie ale nie mam pojęcia na ten temat. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2008, 12:57:54 » |
|
Nie absolutnie nie może wystawać. Radzę Ci także zdecydować się na akwarium proste, profilowana szyba znieksztauca obraz .... profil tez trudniej sie czyści...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rav088
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 27, 2008, 13:09:02 » |
|
no to trudno chyba będę musiał się zdecydować na mniejsze (60l)... co do szyby profilowanej to właśnie chciałbym z nią bo takie akwaria są według mnie dużo ładniejsze Jeszcze jedno pytanko nie w temacie: wiem że woda miejska musi odstać 2-3 tyg zanim się rybki wpuści a jak to jest z wodą ze studni? mieszkam w domu jednorodzinnym i posiadam studnie więc może nie trzeba tak długo czekać? Woda tam jest czysta tylko posiada trochę kamienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2008, 13:20:47 » |
|
Kup sobie testy do wody... Z tym staniem to nie chodzi o czystość tylko o dojrzewanie... więc musi odstać - ale nie sama woda a już gotowe akwa z podłożem roślinami działającym 24/h filtrem , tylko bez ryb !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 27, 2008, 14:24:47 » |
|
no to trudno chyba będę musiał się zdecydować na mniejsze (60l)... co do szyby profilowanej to właśnie chciałbym z nią bo takie akwaria są według mnie dużo ładniejsze Moze i sa ladniejsze ale dopoki sa puste. Podobnie jak ala polecam Ci prosta szybke  W profilu nie z kazdej odleglosci mozesz patrzec bo zaraz zaczna oczy bolec. Sam mam profil i teraz troche zaluje ze nie proste no ale coz.  Nastepne bedzie proste 
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 27, 2008, 18:44:03 » |
|
no to trudno chyba będę musiał się zdecydować na mniejsze (60l)...
A dlaczego od razu aż tak się załamujesz i zmniejszasz litrarz o połowę.Zawsze możesz dopasować akwarium do szafki ,bo wymiarów jest dzisiaj bardzo dużo.Poszukaj w necie w sklepach i na allegro i gwarantuję ci że znajdziesz takie jaką masz szafkę,a jak nie to do szklarza i zrobi ci pod wymiar.Sprawdź też jakie są dostępne pokrywy jak zamawiasz nietypowe,chyba że zrobisz sobie sam i wtedy niema problemu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rav088
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 28, 2008, 17:42:53 » |
|
dzięki za odpowiedzi  Byłem oglądnąć w sklepie zoologicznym akwaria i bardziej podoba mi sie z profilowana szybą więc sie zdecydowałem zamówić takie na allegro 60 litrowe. Myślę że mi takie wystarczy przynajmniej na początek a najwyżej kiedyś pomyśle nad większą szafką i większym akwarium. Akwarium powinno mi dojść prawdopodobnie koło środy i mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wody: Jeżeli naleje wody ze studni (myślę że tam jakieś te bakterie będą rozwinięte już) i będzie wszystko już przygotowane tylko zostanie wpuszczenie ryb to ile czekać aby im się nic nie stało? 2-3 tyg?(trochę to długo) da się jakoś przyśpieszyć ten proces? słyszałem że jest jakaś chemia czy coś do uzdatniania wody dla ryb daje to coś? Czytałem jakieś podstawy o zakładaniu akwarium ale wole jeszcze tu zapytać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 28, 2008, 18:40:43 » |
|
Jeżeli naleje wody ze studni (myślę że tam jakieś te bakterie będą rozwinięte już)
może jakies tak ale nie te. Akwarystyka to hobby dla cierpliwych. Możesz wpuscic np. 1 gupika jako biostarter ale nic więcej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 28, 2008, 20:03:19 » |
|
łyszałem że jest jakaś chemia czy coś do uzdatniania wody dla ryb
Jesli chodzi o uzdatniacze do wody to daj one mniejwiecej tyle co odstawienie wiadra z woda na 24h 
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
|
xenotodon
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 28, 2008, 20:23:33 » |
|
tylko jedna ważna rzecz została - woda musi mieć atest z sanepidu, że jest zdatna do picia. jeśli nie ma to może posiadać kosmiczne ilości fosforanów i azotanów z nawozów sztucznych z pól, które są toksyczne dla ryb i odpowiadają za rozwój glonów. koledzy dobrze radzą - kup testy i sprawdź to.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 28, 2008, 20:24:14 » |
|
I pamiętaj aby wiadra, w których odstawiasz wodę używane były tylko do celów akwarystycznych. 
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 28, 2008, 20:41:14 » |
|
tylko jedna ważna rzecz została - woda musi mieć atest z sanepidu, że jest zdatna do picia.
Sugerujesz, że woda w kranie nie jest badana? jeśli nie ma to może posiadać kosmiczne ilości fosforanów i azotanów z nawozów sztucznych z pól, które są toksyczne dla ryb i odpowiadają za rozwój glonów.
Nie wiem jak u ciebie ale w wodzie, która leci z mojego kranu fosforu się nie doszukałem. Nawet na stronie wodociągów, gdzie zamieszczona jest tabelka z tym co w wodzie"piszczy" żadnego fosforu nie ma. Moim zdaniem fosforu w wodzie wodociągowej nie ma prawa być. Poza tym nie tylko fosfor i azotany są przyczyną rozwoju glonów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 28, 2008, 20:43:19 » |
|
Mowa tu o wodzie ze Studni panie kolego-Patrz wyżej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 28, 2008, 21:40:51 » |
|
wracając do rozmiarów szafki i baniaka. widziałem już w swoim życiu nie jeden baniak, który wystawał lekko poza szafke i na przestrzeni miesięcy/lat nic sięnie działo. ale dla świętego spokoju pomysl po prostu o dodatkowym blacie na szafkę i bedziesz mógł stawiać swój wymarzony litraż. tylko jedna ważna rzecz została - woda musi mieć atest z sanepidu, że jest zdatna do picia. jeśli nie ma to może posiadać kosmiczne ilości fosforanów i azotanów z nawozów sztucznych z pól, które są toksyczne dla ryb i odpowiadają za rozwój glonów. koledzy dobrze radzą - kup testy i sprawdź to.
sam atest nie wystarczy. norma azotanów dla wody pitnej to o ile pamietam 50 ppm. a taka woda bez uzdatniania nie na wielesię w baniaku zda. ogólnie rzecz biorąc wiele norm "lpitnych" niestety dla ryb jest zabójcza. i moim zdaniem nie ma się co bawić w testy tylko zanieść wodę do zbadania. i wtedy podejmować decyzję.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2008, 21:55:41 wysłane przez szymonw »
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 28, 2008, 22:21:33 » |
|
szymonw. otóż i mnie chodziło! woda-studnia-sanepid! no i może badanie twardości chociaż węglanowej, przydałoby się wiedzieć (wiem że ryby zniosą szeroki zakres ale fajnie jest jak się coś rozmnaża). co do szafki to faktycznie u mojego kumpla stoi 100 cm zbiornik na 80 cm szafce ok roku czasu i nic się nie dzieje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|