mackowy
Nowy

|
 |
« : Lipiec 24, 2008, 09:00:11 » |
|
Witam mam akwarium 25 litrów wymiary 40x25x25, otóż w poniedziałek zakupiłem podłoze, rośliny, rybki(6 neonów) i środek AquaSafe, który podobno odrazu zamienia wode wodociagową w odpowiednią dla ryb akwariowych, no i urządziłęm akwarium, wsadziłęm rośliny podłoze nalałem wody i wlałem odpowiednio ml środku na mój litrarz akwaria, odczekałem 2 h(tak jak mówili w aqua zoo)po 2 godzinach wpuściłem rybki 6 neonów 2 glonojady, i jedną gurami(przetrzymywaną)następnego dnia wszystkie ryby zdechły, został tylko jeden glonojad, ktos może wie co było nie tak???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomacha
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 24, 2008, 09:08:40 » |
|
Wiekszosc forumowiczow wie co zrobiles "nie tak". A przede wszystkim zabrales sie za akwarium bez elementarnej wiedzy ! Poczytaj chocby to: http://www.akwa.aip.pl/rady.html. A tak poza tym - ten Twoj glonojad ktory pozostal ( watpie aby dlugo jeszcze pozyl ) nie nadaje sie do 25 litrow.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mackowy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 24, 2008, 09:10:31 » |
|
od poniedziałku glonojad sie czuje bardzo dobrze, żywy itp, ale może powie mi ktoś co jest nie tak?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2008, 09:16:08 wysłane przez mackowy »
|
|
|
|
|
Tomacha
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 24, 2008, 09:17:32 » |
|
Mackowy - prosze, czytaj ze zrozumieniem. Rybki zabila twoja ignorancja i brak wiedzy. Poczytaj o dojrzewaniu zbiornikow. A dla glonojada 25 litrow to jest zbyt malo ( dla gurami ktore miales tam tez ).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mackowy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 24, 2008, 09:20:46 » |
|
ja wie,czytałem, ale zwróć uwage że kupiłem ten środek AquaSafe...po ktrym podobno okres dojrzewania bakteri można pominąć! A gurami była u mnie 1 dzień, trzymałem dla kolegi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomacha
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 24, 2008, 09:29:42 » |
|
No to juz przekonales sie empirycznie ze stosujac ten srodek ( w ogole nie polecam chemii ) nie przyspieszysz nic - tylko zabijesz rybki. A na marginesie - jest to srodek do uzdatniania kranowki - on nie ma nic wspolnego z dojrzewaniem akwarium. Poczytaj lepiej jeszcze...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mackowy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 24, 2008, 09:35:00 » |
|
Tetra aqua Aqua safe natychmiast przemienia wode wodociągową w odpowiednią dla ryb, zbliżoną do natury wodą akwariową. Formuła BioExtract z naturalnymi biopolimerami przyczynia się do rozwoju ważnych bakterii nitrifikacyjnych dla zdrowej klarownej wody. Szkodliwe dla ryb sybstancje składowe wody wodociągowej zostają zneutralizowane. Dodaje naturalne substancje aktywujące. Szkrzela i błony śluzowe chronione są poprzez odczuwalne koloidy pielęgnujące. Z witaminą B działającą antystresowo. Stosowanie: 5ml na 10 litrów wody- to z etykietki, co Ty na to?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomacha
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2008, 09:39:09 » |
|
To samo. Stosuj sobie ten srodek przy pozniejszych podmianach - jesli jestes do niego tak bardzo przywiazany. Ale procesu dojrzewania zbiornika nie "przeskoczysz".Koniec -kropka. Poczytaj jeszcze nim wpuscisz kolejne rybki na stracenie.
P.S. tylko poczytaj cos wiecej niz instrukcje obslugi srodkow chemicznych;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mackowy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 24, 2008, 09:40:46 » |
|
no dobra ale w aqua zoo mowili że to "pomija" własnie to wszytsko....a czy jak ta woda jest od poniedziałku i jest tam ten glonjad, to moge czekać czy musze nową nalać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomacha
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 24, 2008, 09:44:33 » |
|
W sklepach mowia rozne glupoty - aby sprzedac. Czekaj i czytaj. Nim wpuscisz kolejne ryby bedziesz juz sam wiedzial co i jak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mackowy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 24, 2008, 09:45:17 » |
|
ok, tylko powiedz mi co mam zrobić teraz z ta wodą co jest, czy wylać czy nową wlać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomacha
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 24, 2008, 09:53:18 » |
|
Zostaw te wode ktora nalales.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 24, 2008, 09:54:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
mackowy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 24, 2008, 10:03:13 » |
|
ok to ile mam jeszzce czekać aż wpuszcze rybki,?(woda już stoi od poniedziałku- i jest w niej około 15-20 ml tego środka) napewno moze być?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 24, 2008, 10:06:26 » |
|
Poczytaj to co Ci dałam do przeczytania. I to: http://www.akwa.aip.pl/rady.htmlOd "deski do deski". Nikt się za Ciebie nie nauczy jak funkcjonuje akwarium i jak należy dbać o ryby.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2008, 10:11:39 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|