Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Gupik&Platynka . Miłość ?  (Przeczytany 6370 razy)
Blaneczkaa
BlenCzuu . ; ) .
Zainteresowany
**

« : Lipiec 10, 2008, 20:29:56 »

Cześć .
Powracam znów . ;]
Przepraszam , że tak długo nie pisałam . ale wyjechałam . ;]
Teraz W planach jest akwa 200-300 l .
Ale teraz do rzeczy . ;]
W akwarium 45 l mam molinezje,gupiki,2 neonki oraz samicę dania koralowego .
Dzisiaj kupiłam Samczyka dania pręgowanego i 2 platynki .
I kilka minut później zauważyłam , że samiec gupika pływa za platynką  i próbuje ją zapłodnić!
Chyba mu sie udało !
Możliwe to jest ?!
Przecież to horror !
Masakra !
Coś z tego będzie ?
Chyba to nie możliwe . ;]
Ale wolę się zapytać.
Wiecie . Chcę się przegotować na jakieś mutanty . ; D .

Pozdrawiam.Blaneczkaa .

Nie nie jestem siostrą jakiegoś ` kamyka ` .
W poprzednich postach prosiłam o wyrozumiałość .
Dobrze .
Oddam danio .
I Majkelplast nie rozumiem Twojej odpowiedzi .
To nawet te ryby są za duże do akwarium 200-300 litrów ?

« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2008, 20:49:44 wysłane przez Blaneczkaa » Zapisane

25l .

3x kardynałek .
4x danio .
1x betta splendens .
jemioluszka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 10, 2008, 20:31:33 »

Po co dokupiłaś kolejnego biednego dania, skoro one są stadne? ;/

126l:
5 neonów czerwonych
5 neonów inessa
5 kirysków pstrych
3 otoski
parka pretników karłowatych
krewetki amano
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Lipiec 10, 2008, 20:31:50 »

Wez przstan co? Nie, nie udalo mu sie to i sie nie uda.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2008, 21:01:59 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
majkelpast
Zainteresowany
**

Zawsze i bez końca będę odwracał łeb do Słońca

« Odpowiedz #3 : Lipiec 10, 2008, 20:33:34 »

Teraz W planach jest akwa 200-300 l .

... mega zupy rybnej.

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Lipiec 10, 2008, 20:54:00 »

majkelplast - nie bardzo rozumiem Twój post.
Grajewiak : ja trochę kamyka "zrehabilitowałam"; zerknij proszę na przedostatni post
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16082.60;topicseen
Tak przez przypadek przeczytałam tę informację w książce..

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #5 : Lipiec 10, 2008, 20:56:44 »

majkelplast - nie bardzo rozumiem Twój post.
Pewnia ma na mysli to ze w kolejnym akwa bedzie multum gatunkow!
Co do Twojego posta w watku "ryba" to czytałem i mysle nad riposta Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
jemioluszka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Lipiec 10, 2008, 21:00:34 »

spójrzcie na awatar chyba jednak nie jest blondynką

126l:
5 neonów czerwonych
5 neonów inessa
5 kirysków pstrych
3 otoski
parka pretników karłowatych
krewetki amano
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Lipiec 10, 2008, 21:16:06 »

Dla znających angielski:
Taki sam problem na forum cryptozoology:
http://www.cryptozoology.com/forum/topic_view_thread.php?tid=18&pid=372986

"Platies and swordtails belong to the genus Xiphophorus (X. maculatus and X. helleri, respectively), guppies to the genus Poecilia (P. reticulata). I've never seen any documentation of either swordtails or platies hybridizing with guppies, although guppy/molly (P. latipinna, P. velifera and P. sphenops) hybrids have been documented"

Tak więc nie możliwa jest krzyżówka pomiędzy gatunkiem Poecilia (gupik) a Xiphophorus ( mieczyki, platki). Oczywiście mogę się mylić i wietnamczycy to zrobili:)
Co do molinezji/gupików trwa na naszym forum dyskusja, jest to w każdym razie możliwe (wyszperałam!:))

ps. zobaczcie jaka jest różnica pomiędzy tym jak tłumaczą pytającemu na tamtym forum ( obszernie i kompetentnie) a jak na
naszym.. (nie bo nie) ..

EDIT I jeszcze jedno:
When crossing strains (not species) of livebearers, a lot of times the offspring show recessive traits. Are the pale orange "guppy-looking" fry longer than the guppy fry? If so, I'd suspect that they are the result of the swordtail getting amorous with your platy.

"Kiedy krzyżujemy rodzaje ( nie gatunki) - (np. mieczykz platka - przyp. mój ) żyworódek często potomstwo okazuje cechy recesywne Czy jasne, pomarańczowe "gupikopodobny" narybek jest większy od narybku gupików?Dlatego przypuszczam że jest on (narybek) rezultatem skrzyżowania mieczyka z platką"

Narybek przyjął więc cechy recesywne i dlatego odmiennie wygląda. Ale to nie jest przypadek blaneczki. Niemniej uważam że ciekawe.

EDIT 2:
Sprostowanie do powyższego:
Cechy same z siebie mogą być dominujące albo recesywne ( jeśli obydwoje rodziców nosi geny recesywne) Często cechy które powstały wyniku z krzyżówek poszczególnego rodzaju mogą wystąpić ponownie u hybryd albo u "mieszanców międzygatunkowych" "mixed-strains: )
To mój ubogi przekład. A oto oryginał:
. A lot of times traits which have been bred out of a particular strain reoccur in hybrids or in mixed strains. The traits themsceelves may be dominant or recessive (if both parents carry the recessive genes).

« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2008, 22:21:22 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Blaneczkaa
BlenCzuu . ; ) .
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 10, 2008, 22:06:29 »

Przepraszam , że Cię poprawiam Atria_C ,ale jestem Blanka Maria . Wszyscy Mówią Blanka . ; ] Acha . i Bardzo dziękuję za odpowiedzi . ;  ))*  .

25l .

3x kardynałek .
4x danio .
1x betta splendens .
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Lipiec 10, 2008, 22:26:14 »

Przeczytałam jeszcze że różne rodzaje żyworódek mają różną budowę  gonopodium i - bez wnikania w genetykę - po prostu gonopodium jednego rodzaju nie pasuje do drugiego - dlatego też zapłodnienie jest fizycznie niemożlwie.

Vide: molinezja black-molly a ostrousta to różne gatunki ale ten sam rodzaj - mogą się krzyżować.
       ale np. molinezja i platka to różne gatunki i różny rodzaj -> inne gonopodium (+ wiele innych rzeczy zapewne) -> nie będą się krzyżować

Tak to sobie wykombinowałam  Huh Jak coś to mnie poprawcie.

Czyli z tego wynika że mieczyk hellera i molinezja się nie skrzyżują. Tak?
Pff. Przynajmniej sobie przypomniałam czym się różni odmiana hodowlana od rodzaju od gatunku i od rodziny  Wink
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2008, 22:30:08 wysłane przez Atria_C » Zapisane

akiram
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 23, 2008, 07:55:28 »

no a ja mam jedna platke od hmm 2,5 msc i właśnie urodziły sie maluszki :/ dodam że mam dwa gupiki, które zachowywały sie tak samo jak te z pierwszego posta. skoro ich ciaza trwa 4-6 tyg ... myslicie ze mogłam ja przywiezc juz w jakis poczatkach tej ciazy ?? szczerze mówiąc to nic nie zauważyłam przy zakupie...
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #11 : Lipiec 23, 2008, 14:36:21 »

myslicie ze mogłam ja przywiezc juz w jakis poczatkach tej ciazy ??
Tak Wink

GG 12591627

160l na ziemi!
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 09, 2008, 16:09:49 »

no a ja mam jedna platke od hmm 2,5 msc i właśnie urodziły sie maluszki :/ dodam że mam dwa gupiki, które zachowywały sie tak samo jak te z pierwszego posta. skoro ich ciaza trwa 4-6 tyg ... myslicie ze mogłam ja przywiezc juz w jakis poczatkach tej ciazy ?? szczerze mówiąc to nic nie zauważyłam przy zakupie...

rybki z rodzaju piękniczkowatych potrafią przetrzymywać przez jakiś czas spermę, dlatego jednorazowe zapłodnienie może dać kilka miotów u samiczki.. możesz sie spodziewać nawet kolejnych Wink ale już mniej licznych
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Sierpień 09, 2008, 16:13:03 »

Mam u siebie w jednym akwarium dość sporego samczyka gupika (wychowanego bez towarzystwa pobratymców) i ugania mi sie za ładną samiczką mieczyka ... jesli coś z tego wyjdzie to pochwale sie na forum  Cool ... jeszcze dodam że na samiczkę ze swojego gatunku nie zwraca uwagi ..  Marzyciel
krecha
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Sierpień 11, 2008, 11:47:21 »

Ja miałam kiedys platki i miałam nawet maluchy, ale przeżyły tylko dwa, a było ich 20...
A samiczka 2 godziny po porodzie zdechła... Poród był chyba dla niej za ciężki... Sad
Niestety, maluchy jeszcze żyją te co się odchowały, a "tatuś"  zdechł zaraz po samicy, młode mają już 1 rok...
Ale się mają dobrze Smiley
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: