jemioluszka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 24, 2008, 08:49:37 » |
|
W takim razie kupie ta grzałkę, a co do rybek to jeszcze pomyśle, bo teraz mam duży wybór i rzeczywiście muszę dużo poczytać, żeby a akwarium nie pływały rybki, które sie nie lubią lub które potrzebują wiece lub mnie oświetlenia, innego rodzaju roślin czy podłoża:) Co do weloników to podobno strasznie brudzą, a do tego myślałam o akwarium w którym rybki będą sie odbijać od roślin. Takie akwarium chyba sie holenderskim nazywa
|
|
|
|
|
|
126l: 5 neonów czerwonych 5 neonów inessa 5 kirysków pstrych 3 otoski parka pretników karłowatych krewetki amano
|
|
|
lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 24, 2008, 08:57:06 » |
|
Grzałka to chyba jeden z najmniejszych kosztów...Ostatnio kupowałem Elite 150 w do 150 litrow i kosztowała mnie 35 złotych,ustawiona mam 25 C i prawie w ogole sie nie włącza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 24, 2008, 10:21:52 » |
|
Poczytaj też o zakładaniu akwarium - jeśli tu nie popełnisz błędów dalej będzie już sama przyjemność;))) Zacznij od wątków w dziale "woda" - tam poczytaj wątek o podstawowych parametrach wody i poziomie NO2 w dojrzewającym akwarium. Jeśli chcesz holendra - to musisz poczytać osiem razy więcej;) W dziale "rośliny" przeczytaj temat o akwariach na ziemi ogrodowej. Jeśli chodzi o prawdziwy busz w którym rybki będą się mogły ledwo zmieścić to musiałabyś pomyśleć o oświetleniu specjalistycznym (świetlówki dla roślin - opis w dziale "technika") i to z mocą około 0,8Wat na litr wody w akwarium (przyjmuje się że zależnie od roślin jakie tam mają być od 0,5 - 1W na litr)... Jak zrobić instalację oświetlenia znajdziesz w "zrób to sam"  )) Kupno oświetlenia i osprzętu do niego: http://zoolight.pl/sklep/index.php Szukaj, pytaj, planuj i pytaj ponownie:))) Powodzenia!!!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2008, 10:36:31 wysłane przez groszek69 »
|
|
250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy) 126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis 112L - Roślinne
"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
|
|
|
jemioluszka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 24, 2008, 11:56:51 » |
|
Oczywiście, ze tak zrobię. Wole miesiąc dłużej poczekać i dobrze wszystko może zebrać więcej pieniędzy i zaplanować niż polenić błędy. Nic od razu i na sile:)
|
|
|
|
|
|
126l: 5 neonów czerwonych 5 neonów inessa 5 kirysków pstrych 3 otoski parka pretników karłowatych krewetki amano
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 24, 2008, 12:49:13 » |
|
Odnośnie grzałki jak masz temperaturę stała w pokoju np w przedziale 22-25 to grzałka zbędny wydatek . Jednak gdy ryby zachorują potrzebna jest większa temperatura nawet 30 do 36 stopni w zależności co masz no i wtedy grzałka sie przydaje. Tak jej brakiem bym sie nie przejmował .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 24, 2008, 12:55:15 » |
|
Ja nie mam grzalki i żyje  , moje ryby też żyją i mają się dobrze. Wszytko zalerzy od temperatury otoczenia........
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jemioluszka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 24, 2008, 13:33:57 » |
|
Co do temperatury to u mnie w pokoju w zimę w mrozy jest z 20 stopni bo niestety, ale pokój ma okna skierowane na północny zachód
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Luana
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 24, 2008, 13:46:37 » |
|
z czystej ciekawości - na jaką grzałkę chciałaś przeznaczyć 70zł? ja do swojego akwarium (112l) kupiłam grzałkę Aquaela 100W z termostatem za niecałe 35zł i w zupełności wystarcza. (za 25W do małego 25l akwarium też zapłaciłam 35zł) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 24, 2008, 13:47:53 » |
|
to nie problem 20 stopni w nocy w dzień będzie więcej bo światło nagrzeje . A jak na tyl i boki dasz piankę pod panele podłogowe taka czarna to temperatura nie znacznie Ci spadnie nawet w nocy Przykładowo u mnie w nocy pokój 18 stopni w zimie a woda spada do 23 stopni w dzień 26 nie widziałem jak grzałka u mnie grzeje od prawie samego początku. Mam bo mam ale nie używam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jemioluszka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 24, 2008, 14:07:59 » |
|
W takim razie kupie tańsza grzałkę, która będzie pracować tylko w skrajnych warunkach. Myślałam, ze taka grzałka musi chodzić non stop w zimę jeśli np chce podnieść temperaturę o 3 stopnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 24, 2008, 14:54:26 » |
|
Grzałkę możesz mieć podłączoną non-stop. Ale jak masz termostat to ona się automatycznie wyłączy wtedy gdy tymperatura wody zacznie spadać:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Doktorek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 24, 2008, 16:15:36 » |
|
Ja to mam teraz w zbiorniku 28-29. Trochę dużo zważywszy na to, że mam tam neony czerwone.  Zastanawiam się nad tą butelką z lodem/ chłodną wodą. Jak to mniej więcej wygląda czasowo chcąc ochłodzić 112l zbiorniczek? Chyba by mnie szlag trafił gdybym całymi dniami widział na powierzchni jakiegoś PETa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jemioluszka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 24, 2008, 17:05:34 » |
|
Dużo u mnie w pokoju jest 25 stopni i tyle samo miało by akwarium a na dworze tez nie jest aż tak ciepło
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 24, 2008, 19:14:30 » |
|
Doktorek, wiatraczek od kompa wyciągający gorąc spod pokrywy i nie będzie się aż tak nagrzewać 
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 24, 2008, 19:56:05 » |
|
Jeśli nie chcesz poświęcać czasu na akwarium - daj sobie spokój z zakładaniem. Pielęgnowanie akwarium to nie tylko karmienie ryb. Dochodzą tu również cotygodniowe podmiany wody (ok.20%), odmulanie dna, czyszczenie szyb z glonów, przycinanie i przesadzanie roślin (szczególnie czasochłonne w akwariach roślinnych). Pomijam już czas, który dodatkowo trzeba będzie poświęcić w przypadku chorób ryb lub plagi glonów. Pisałaś, że chcesz zaoszczędzić na energii i nie zakładać grzałki. W takim razie nie myśl też o akwarium holenderskim. Wymaga ono przy twoim litrażu, w zależności od doboru roślin oświetlenia ok. 60-100W przez 12 godzin dziennie. Przemyśl sobie to co napisałem i odpowiedz na pytanie, czy naprawdę chcesz tego. Jeśli tak - służę pomocą, myślę że koleżanki i koledzy również.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|