Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kabel grzejny w podłożu - pytanko  (Przeczytany 2549 razy)
Adin
Nowy
*

« : Lipiec 03, 2004, 12:19:32 »

Czytałem ostatnio o kablach grzejnych do podłoża akwarium i się zastanawialem czy dało by radę jakoś tanio uzyskać taki sam efekt.
Wpadłem na taki pomysł i przoszę Was o swoje komentarze.

Mianowicie, czy mógł bym na dno włożyć kabel PCV, zrobic w nim dziurki na całej długości a następnie podłączyć do turbinki, by wtłaczała do niego wodę?
Nie wiem tylko czy taki opływ wody nie spowoduje uszkodzeń korzenia.
Ale efekt będzie taki sam jak z kablem grzejnym.

Co o tym sądzicie?
darowo
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Lipiec 10, 2004, 16:32:48 »

podłoże powinno byc chłodniejsze od reszty, to niekozystne dla życia w akwa..tzw, warstwy temperatur. to samo jest przeciez w naturze...nie?

darowo
Adin
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 10, 2004, 21:23:44 »

Masz rację.
Ale strefy beztlenowe teżnie sa korzystne dla roślinek, no i dla reybek też.
W związku z tym zastanawiam się jaki jest sens instalowania kabli grzejnych w akwariach holenderskich?
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 10, 2004, 21:47:26 »

Cytat: Adin
W związku z tym zastanawiam się jaki jest sens instalowania kabli grzejnych w akwariach holenderskich?

IMO równomiernie nagrzane podłoże wpływa korzystnie na układ korzeniowy roślin. Kable grzejcze są umieszczone na samym dnie a więc w miejscu gdzie znajdują się nawozy stałe :wink: . Wzrost temperatury w dolnej parti podłoża wymusza częściową cyrkulację i związki zawarte w nawozie wraz z ogrzaną wodą wędrują ku górze zasilając jednocześnie korzenie.

Cytat: darowo
podłoże powinno byc chłodniejsze od reszty, to niekozystne dla życia w akwa..tzw, warstwy temperatur. to samo jest przeciez w naturze...nie?

O jakich warstwach mówisz? Akwarium to zbyt mały biotop aby coś takiego powstało...conajwyżej w pewnych obszarach zbiornika będziesz miał 0.5*C różnicy. IMO kable grzejcze roznoszą ciepło o wiele równomierniej niż punktowa grzalka.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
darowo
Nowy
*

re
« Odpowiedz #4 : Lipiec 11, 2004, 15:25:19 »

w akwa raczej zawsze jast jakiś przepływ wody, nie stoi w miejscu, a nawet jakby to konwekcja rozprowadzi wode z punktowego ustawienia grzałki ( najlepiej jak jest pozioma). Ale tak serio, czy widziałes gdzies w naturalnym srodowisku wodnym podgrzewane podłoże?
i nie chodzi mi tu o gorące żródła...
cześć

darowo
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 11, 2004, 17:35:58 »

Cytat: darowo
Ale tak serio, czy widziałes gdzies w naturalnym srodowisku wodnym podgrzewane podłoże?
i nie chodzi mi tu o gorące żródła...

Nie widziałem.......tak samo jak nie widziałem w naturalnym środowisku filtra, grzałki, światła o różnej temperaturze barwowej zmieniającej się na odcinku 5-10cm, 3-5(nie mówiąc o 20-30 w przypadku holendrów) gatunków roślin rosnących jednocześnie na 0.5m2, 3-5gatunków ryb żyjących w tak małym środowisku jak akwarium etc...etc.:wink: . Co byśmy nie robili i tak nie odtworzymy naturalnego środowiska zamkniętego w 100,200 a nawet 1000l. Może troche odbiegłem od tematu i się droczę Cheesy ...ale dzisiaj straaaaszna nuda.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
darowo
Nowy
*

re
« Odpowiedz #6 : Lipiec 11, 2004, 20:43:56 »

ok. ja też lubię się droczyć...w całej sprawie chodzi o sposób i metodę , a nie o sprzęt!!! wszystko w akwa jest sztuczne lub stworzone sztucznie (oprócz zywych zwierząt i roslin...), każdy sie stara aby tego nie było widać...sednem droczenia jest (miło mi) sposób podgrzewania.
Dzieki, że przyznałeś , że nie widziałeś tego w naturalnym środowisku bo to było moje pytanie.

darowo
Adin
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 15, 2004, 21:13:46 »

Wydaje mi się, że kazdy z was ma rację. Rośliny sa przystosowane do zycia w róznych warunkach. Nie zawsze jest tak, że maja stałą temperaturę, nawet w podłożu. Rośliny posiadają rózne mechanizmy adaptacyjne.

Jednak Panowie wydaje mi się, że troszkę zeszliśmy z tematu. Prosze więc o ocenę mojego projektu, bo to chyba było głównym tematem.

Z góry dzięki.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: