Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki filtr będzie najlepszy do kuli?  (Przeczytany 20670 razy)
gregorij
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 05, 2008, 09:09:58 »

Czy ktos ma moze kule, bo mam pytanie jaki filtr stosuje do kuli 35l?
czy wystarczy samo napowietrzanie..
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 05, 2008, 09:13:16 »

W każdym zbiorniku ważniejszy od napowietrzania jest filtr - bez filtra żadne akwarium nie jest w stanie normalnie funkcjonować.

gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 05, 2008, 09:58:47 »

mam juz kule 35 litrow i chce zobaczyc jaki bedzie efekt, potrzebuje tera filtr, oswietlenie mam z pokrywa
z tych filtrow sklepowych zaden mi nie pasuje wszystkie sa proste i nie wiadomo jak to zamontowac, dlatego pytam
majkelpast
Zainteresowany
**

Zawsze i bez końca będę odwracał łeb do Słońca

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 05, 2008, 10:02:21 »

Nie spotkałem się jeszcze z filtrem specjalnie dedykowanym dla kuli, choć pewnie gdzieś takie sprzedają, może na allegro poszukaj, a najlepiej kup/zrób normalne akwarium

mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 05, 2008, 10:33:27 »

Są filtry, które można mocować poziomo na dnie np.
http://www.ubasseta.com.pl/showProduct.do?id=582
jednak wtedy musisz zapomnieć o podłożu i roślinach .
Lepszy będzie filtr, który oprócz przyssawek daje inną możliwość mocowania za pomocą tzw. regulowanej zawieszki np.
http://sklephektor.sold.pl/product_info.php?manufacturers_id=10&products_id=60

Jednak zdecydowanie namawiam do sprzedaży kuli i zakupu "normalnego" zbiornika i to nie tylko ze względu na samopoczucie ryb ale też łatwiejszą pielęgnację i większe możliwości w urządzeniu i aranżacji zbiornika.
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 05, 2008, 10:45:04 »

ta kula jest duza i mi sie podoba po co mam kupowac prostokata? ten filtr mi sie podoba http://www.ubasseta.com.pl/showProduct.do?id=582
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 05, 2008, 10:54:28 »

ta kula jest duza i mi sie podoba po co mam kupowac prostokata?

Np dlatego http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=2687.0 Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 05, 2008, 11:22:36 »

ta kula jest duza i mi sie podoba po co mam kupowac prostokata? ten filtr mi sie podoba http://www.ubasseta.com.pl/showProduct.do?id=582

Przede wszystkim zbiornik ma sie podobać twoim rybkom, bo to one będą w nim żyły, tylko co to za życie w kuli?
Filtr podałam ci jako przykład ze względu na rodzaj mocowania, choć osobiście wcale nie uważam go za dobre rozwiązanie. Zdecydowanie lepszy drugi przykład.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 05, 2008, 11:27:06 »

ta kula jest duza i mi sie podoba po co mam kupowac prostokata?

Zbiornik jest dla ryb nie dla ciebie. To ryby mają się czuć w nim dobrze a nie ty patrząc na kształt zbiornika. Ty w kuli nie będziesz pływać.

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 05, 2008, 11:44:19 »

Przede wszystkim zbiornik ma sie podobać twoim rybkom, bo to one będą w nim żyły, tylko co to za życie w kuli?
Filtr podałam ci jako przykład ze względu na rodzaj mocowania, choć osobiście wcale nie uważam go za dobre rozwiązanie. Zdecydowanie lepszy drugi przykład.

I tu się zdecydowanie nie zgodzę! Akwarium jest w pierwszej kolejności dla właściciela, dopiero potem dla ryb. Nie róbmy z siebie świętych i nie udawajmy znowu, akwarium to naturalne środowisko ryb i robimy je po to żeby im było wygodnie - bo to czysta hipokryzja. Akwarium ma się podobać właścicielowi a jeżeli chce jeszcze zapewnić rybkom optymalne warunki to jeszcze lepiej. Ciężko mi uwierzyć aby ktoś założył akwariu dla rybek a nie dla siebie... nie bądźmy już tak radykalnie śmieszni!

Do Greforij-a:
Ogółem akwaryści są przeciwnikami kul (zwłaszcza małych), powodów mają kilka nie wnikam. Jeżeli podoba Ci się kula to ok, ale jeżeli chodzi o filtr to jest to zdecydowanie złe kryterium. Pierwsze primo filtr, który wybrałeś instaluje się na dnie - będzie to wyglądało idiotycznie (no chyba że tak ma wyglądać) - brak roślin, żwirku nawet nie chcę sobie tego wyobrażać. Drugie primo, to całe akwarium możesz sobie urządzić jak Ci się podoba ale filtr, jako serce systemu musi być porządny i inteligentnie zaintalowany. Jak pomyślisz chwilę to na pewno uda Ci się tak zaprojektować akwa, żeby filtr schować za roślinką/zamkiem, czymkolwiek... a na przyszłość jeżeli pytasz o sprzęt akwarystyczny i masz tak irracjonalne wymagania jak wygląd, to daj o tym od początku znać, to wielu ludziom oszczędzisz nerwów a sobie ewentualnych przykrości.

Samo napowietrzanie nie wystarczy!!!
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 05, 2008, 12:35:12 »

deexter - ja sie zgodze z tym co napisales ale mowiac o wygladzie mialem na mysli sposob mocowania na sciance kuli nie na dnie, poza tym jesli 35 l to malo to czy sa wieksze kule?
ja nie widzialem wiekszych, mysle ze chyba najwazniejsze sa warunki w jakich zyja ryby a nie ksztalt zbiornika, a o sprzet sie zapytalem bo nie ma takiego w sklepach wiec pytam doswiadczonych moze ktos hoduje w kuli tylko boi sie przyznac bo widze tu wielu odradzajacych
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 05, 2008, 12:37:03 »

to co moglbym trzymac w tej duzej kuli jesli nie skalary?
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 05, 2008, 12:49:51 »

Skalary na pewno nie - wysokość takiej kuli jest za mała! Inna sprawa, że każda ryba w pojemniku kulistym będzie się męczyć - chodzi o odbierane przez rybią linie boczną drgania wody. Możesz sobie wyobrazić (jeśli chodziłeś na fizykę) jak rozkładają się fale (drgania) w pojemniku o ściankach przypominających kulę. Nie polecam dla ryb!

Jeśli chodzi o filtr - widziałem ostatnio ciekawe rozwiązanie. Filtr podżwirowy napędzany napowietrzaczem - kulista kratka na dno, wystająca z niej rurka z wężykiem od napowietrzacza i kostką napowietrzającą oraz na wylocie węgiel aktywny i włuknina (element wymienny). Dzięki takiemu rozwiązaniu możesz nasypać na to żwirku przez który będzie przeciągana woda i będzie on podłożem dla bakterii nitryfikacyjnych i nitrosomonas. Myślę że to niezłe rozwiązanie jesli chcesz chodować w kuli same rośliny, może jakiegoś ślimaka i krewetki.

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 05, 2008, 13:01:55 »

o a krwewtki moge? znaczy?...a ryby zadnej ?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 05, 2008, 13:03:36 »

jesli 35 l to malo to czy sa wieksze kule? ja nie widzialem wiekszych, mysle ze chyba najwazniejsze sa warunki w jakich zyja ryby a nie ksztalt zbiornika
Tak, sa wieksze kule ale to nie zmienia faktu ze nie nadaja sie one do trzymania w nich ryb. Pozatym za kule powiedzmy 60l zaplacisz o wiele wiecej niz np za akwa prostakatne o tym samym litrazu! Kształt zbiornika wlasnie ma znaczenie w jakich warunkach beda zyc rybki! Przeczytaj ten link który Ci podałem a sie dowiesz dlaczego nie naley trzymac ryb w kuli Wink>

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: