Aila
:)
Zainteresowany

:))
|
 |
« Odpowiedz #195 : Marzec 17, 2009, 21:58:39 » |
|
Mnie sie wydaje ze ladna i zdrowa roslina typu zabienica powinna byc zielona, a nie z nadgryzionymi, postrzepionymi i brazowymi liscmi. Cos mi sie zdaje ze takie stare liscie jak sie tylko zaczynaja psuc powinno sie usowac, a nie dopuszczac az calkiem zgnija czy slimaki sie nimi zajma. Bo takie gnijace liscie roslin bardzo zle wplywaja na stan wody w akwarium. A umieszczanie fotografii akwarium do podziwiania z takimi roslinami chyba nie jest najlepszym pomyslem - pokazuje ze nie nalezysz do dbajacych o swoj baniak. A po moderatorze mozna by sie czegos wiecej spodziewac.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #196 : Marzec 17, 2009, 22:01:58 » |
|
Wiesz tylko jest pewien problem. Ta żabienica to jest właśnie taka odmiana, że jej liście mają być czerwone...  Swoją drogą właśnie z tego powodu mam zamiar przejść na akwarium LT. W domu jestem ostatnio rzadko (studia) więc jedynymi dniami w którymi mogę coś wiecej pogrzebać w akwarium są weekendy. Dziś specjalnie dla giny obciąłem te kilka listków, zazwyczaj robię to w weekendy więc nie pisz, droga Ailo, że nie dbam o akwarium.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2009, 22:07:55 wysłane przez Grajewiak »
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #197 : Marzec 17, 2009, 22:13:27 » |
|
Bo takie gnijace liscie roslin bardzo zle wplywaja na stan wody w akwarium.
a i tu niepotrzebnie generalizujesz. wszsytko zalezy od punku siedzenia. po co lać nawozy skoro można mieć nawoz za darmo. sposoby na prowadzenie baniaka są różne. A umieszczanie fotografii akwarium do podziwiania z takimi roslinami chyba nie jest najlepszym pomyslem - pokazuje ze nie nalezysz do dbajacych o swoj baniak.
a kto mówi ze baniak prezentuje sie tylko z powodu samej jego estetyki. a walory poznawcze to co? A po moderatorze mozna by sie czegos wiecej spodziewac.
na tym forum akurat nie ma chyba moda dla którego estetyka baniaka ma pierwszorzędne znaczenie. większość z nas czesto eksperymentuje i się własnymi doświadczeniami stara podzielić, a nie prezentuje roślin poprzycinanych z linijką i z podświetlanym od tyłu białym tłem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #198 : Marzec 17, 2009, 22:20:31 » |
|
Ech, już naprawdę odechciewa się zaglądać do wątków w tym dziale, bo ostatnio to nic, tylko wzajemnie polowania na błędy (prawdziwe czy wyimaginowane)...
Grajewiak, co to jest za żabienica? To amazonka? Bo ja właśnie mam taką samą, dostałam ją jako amazonkę i była zupełnie zielona, ale u mnie liście się wybarwiły tak jak u Ciebie... nie znam się na żabienicach... amazonki tak mają?
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #200 : Marzec 17, 2009, 22:34:25 » |
|
No widać, widać, ale bez nazwy. Hm, na tym zdjęciu z 1 strony to jednak inaczej wygląda, widać, że ma plamki, a moja ma tylko takie czerwonawe nerwy, więc to jednak chyba co innego...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« Odpowiedz #201 : Marzec 18, 2009, 22:17:32 » |
|
Ładnie choć troszkę brak wysokich roślinek na tle : )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #202 : Marzec 19, 2009, 22:33:49 » |
|
Dodałem nową fotkę z dziś. Myślę, że zmiany są zauważalne. Nowych roślin nie dokupuję, bazuję na tym co przytnę  Neony powoli opuszczają akwarium.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2009, 22:37:10 wysłane przez Grajewiak »
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #203 : Marzec 19, 2009, 22:42:31 » |
|
Ładnie, chociaż wciąż bardzo symetrycznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #204 : Marzec 19, 2009, 22:56:01 » |
|
Neony powoli opuszczają akwarium.
same czy z pomocą?  a co zamiast?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #205 : Marzec 19, 2009, 23:01:16 » |
|
Z pomocą  Obecnie zostały mi 4szt. Zamiast neonów na dzień dzisiejszy chciałbym ok 10-15 osobowe stadko drobniczki jednodniówki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #206 : Marzec 20, 2009, 06:59:37 » |
|
No, No , no...  Panie moderatorze jest coraz lepiej... troche ciemno z lewej str. Wgłębkę bym "przeniosła" na drugą stronę żebyć ulepszyć ten efekt "zaciemnienia" Narzie nie mam więcej koncepcji  pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
Baniak123
Zainteresowany

Akawrystyka to moje hobby...
|
 |
« Odpowiedz #207 : Marzec 20, 2009, 15:25:43 » |
|
Piękne akwarium gratuluje i pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Ogólne 112l, tarliskowe 18l i dla narybku 45l i 55l... 3x75l dla podrostków...
|
|
|
Przemok
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #208 : Marzec 20, 2009, 16:51:24 » |
|
Bardzo ładnie. A z żabienicą wszystko gra - w zależności od składu wody i oświetlenia nawet zielone gatunki mogą trochę "zbrunatnieć" . Jeśli zaczną się psuć to najczęściej od najstarszych (czyli najniższych) liści. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati1234
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #209 : Kwiecień 20, 2009, 14:15:01 » |
|
Fajne zdjęcie nowonarodzonej krewetki i małego gupika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|