Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium do firmy  (Przeczytany 3016 razy)
Caiman crocodilus
Nowy
*

« : Czerwiec 24, 2004, 21:59:20 »

Chcialbym zalozyc akwarium, wymagajace niewiele pracy, w firmie. Zalezy mi szczegolnie na walorach estetycznych. Zbiornik ma wymiary 80x80x80. Nie chce montowac tam filtru wewnetrznego. Myslalem o obsadzeniu akwarium pyszczakami z malawi (tymi mniej agresywnymi). Mam pytanie jaki filtr (filtry) zewnetrzne zamontowac?? I czy jest sens hodowli tam pyszczakow. Jesli nie to prosze o jakies inne propozycje Smiley  z góry dzieki
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 24, 2004, 23:02:12 »

takie wymiary dla pyszczaków są troszkę niedobrane. potrzebują one raczej długiego zbiornika jak wysokiego z racji swojej terytorialności.. poza tym obsługa akwa powyżej 60cm jest dość utrudniona.

gg:1384140
Caiman crocodilus
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 24, 2004, 23:57:34 »

Tak wiem ale niestety takim akwarium dysponuje i nie mam mozliwosci zmiany. Z tego co pamietam to np Labidochromis caeruleus nie wymaga tak dlugich akwariow.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 25, 2004, 00:32:34 »

Zajrzyj tu: http://www.malawi.pl/opisy/l_caeruleus.htm , tam twierdzą, że akwa dla tej rybki powinno mieć minimum 120 cm długości.
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 25, 2004, 06:12:16 »

A nie lepiej wpuścić do tego akwa, skalary?? one lubią wyskie zbiorniki, i będą sie pięknie prezentować, a co do foiltracji to napewno jakis kubełek...
Nicpek
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 25, 2004, 06:22:22 »

Może skalary? One wymagają właśnie raczej wysokiego akwarium. Do tego rochę służby sanitarnej - kosiarki, molinezje, ślimaki, kiryski, może też krewetki Amano.

W tak wysokim akwarium możesz mieć problem z roślinami - powinieneś chyba oświetlać go lampami HQI, ewentualnie świetlówkami T5. Standardowe świetlówki T8 stosuje się do 40 cm wysokości.

Nie stawiaj tego akwa też zbyt wysoko - będziesz miał problemy z obsługą. No chyba że masz w pracy jakąś stabilną drabinkę.

Z obliczeń wynika, że akwarium ma pojemność 512 litrów. Do takiego akwa nadają się największe z filtrów kaskadowych (np. Hagena) oraz filtry kubełkowe. Jeżeli nie masz za dużo pieniedzy i trochę majsterkujesz proponuję budowę sumpa. Wady i zalety podanych przeze mnie rozwiązań znajdziesz w archiwum tego forum oraz grupy pl.rec.akwarium
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 25, 2004, 14:54:44 »

a moze palety?? do takiego zbiornika też były by super, i lubia wysokie zbiorniki, tylko większe problemy z utrzymaniem by były, ale to już inna sprawa
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 25, 2004, 15:22:55 »

albo paletki albo skalary  Cool

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 25, 2004, 16:05:38 »

Paletki w pracy? to chyba nie najlepszy pomysł. to są dość płochliwe ryby.
skalary będą chyba w tym wypadku lepsiejsze.

gg:1384140
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 25, 2004, 17:50:35 »

Można też wpuścić tam z 1000 neonów.  Cheesy Też ciekawie by to wyglądało!
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 25, 2004, 18:41:00 »

1000 to chyba troche za duzo

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 25, 2004, 18:51:16 »

za dużo chyba nie, w końcu to 512 L, ale zbankrutowałby....
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 26, 2004, 09:50:52 »

Za dużo napewno nie. U ryb żyjących w ławicach nie stosuje się przelicznika 1 cm ryby na 1 litr wody...
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 26, 2004, 10:58:36 »

Te wszystkie przeliczniki nie odpowiadają rzeczywistości. W naturze nie ma sytuacji, że dla jednej ryby powinno być tyle a tyle litrów wody. Takie szacowanie to są jedynie zalecenia. Wiadomo, że im więcej miejsca dla ryby tym lepiej. Kiedyś dawno temu jak miałem akwarium, doświadczeni akwaryści mówili mi - 5 litrów wody na rybę (nieważne jaka wielkość  :shock: ). Teraz widzę mnóśtwo różnych teorii. Sam uważam, że lepiej mieć ryb mało niż bardzo dużo. Raczej nie stosuję żadnych przeliczników, po prostu starannie dobieram obsadę.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: