Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Ratunku- rybki zdychaja  (Przeczytany 4248 razy)
MichcioRoslina
Bywalec

« : Maj 16, 2008, 18:15:56 »

Pomocy. Zdychają mi ryby w akwa jedna po drugiej. Stal się to od kąd przyniosłem do domu nowe rybki. Prosze o pomoc. obsada: 2x zmienniak
2xmolinezja
2x gupik+  malutkie
3xkiryski
1xdanio
2xampularie
8xneon
ph= około 6,8
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 16, 2008, 18:29:34 »

a może coś więcej byś podał?skąd mamy się domyśleć co się stało jak podałeś tylko ryby?myśl trochę podaj co jeszcze trzymasz w akwarium jaki żwir,filtr napowietrzacz i jakie masz akwarium.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 16, 2008, 19:05:34 »

przede wszytkim objawy: zmiany na ciele, zmiany w zachowaniu, potem reszta

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Maj 16, 2008, 19:15:30 »

No i czy zastosowałeś kwarantanne przed wpuszczeniem do głownego akwa.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Maj 16, 2008, 20:16:51 »

Ryby mam już od baaaaaaaardzo dawna... teraz wpusciłem troche nowych bez kwarantanny i reszta zaczeła zdychac.
Więc tak
temp. ok 27-28
ph  ok 6.8
akwa- 54l
filtr juwel rekord 60
zwir- srednica jakies 3 mm
Ryby:
żadnych zmian..... przez cały dzień jest ok a potem na wieczór sadaja przy dnie i zdychaja. Jeden gupik dzisiaj rodził i chyba za chwile zdechnie z przemaczenia. Ma czerwone oczy ale to tylko on a inne ryby zdychaly wczesniej bez ZADNYCH objawów co mnie troche dziwiło. Na dzień dzisiejszy obsada zmniejszyła się o 6 ryb. Help
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #5 : Maj 16, 2008, 20:19:16 »

Skoro żadnych zmian to mozę sie czyms przytruły?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Maj 16, 2008, 20:33:07 »

Wątpliwe lecz nie wykluczone..... a czy przy duzym NO3 ryby tez mogą się potruć?? Teraz to juz jest strzelanka.... 0 objaw
cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 16, 2008, 20:38:24 »

Czy ryby chowają się po kątach, nie mają apetytu? Jakie masz rośliny w akwarium? Czy badałeś stężenie związków azotowych? Czy podmieniasz wodę i czy dolewasz odstaną?
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Maj 16, 2008, 20:48:08 »

Ryby nie chowaja się po kątach.... wode wymieniam co ok. tydzień ostatnio we wtorek ale zdychały tez przed wymiana wody. Woda chyba nie była za dlugo odstana ale byl dolany uzdatniacz. A i apetyt tez maja normalny. Zwiazków azotów niestety nie badałem bo własnie wrociłęm z 3 dniowej wycieczki
cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 16, 2008, 21:39:24 »

Konieczne zbadanie poziomu amoniaku, azotynów, azotanów. Jakie rośliny masz w zbiorniku i ile?
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 16, 2008, 22:32:17 »

badałeś kiedyś jakie masz skoki ph w ciągu dnia? tzn. ile po włączeniu oświetlenia, a ile po wyłączeniu?   

MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Maj 17, 2008, 07:07:12 »

Zaraz to zbadam
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Maj 17, 2008, 07:13:48 »

Wyłowiłem kolejnego trupa. Ten znowu miał wczoraj sztywna płetwe.  Dziwne- ph rano to jaskies 6,5   a wieczorem około 7.  Molinezja ma coś z płetwą. Mianowicie jedną pletwa nie rusza i ma jakby na niej troche pleśni takie cos podobnego.... Podejrzewam ze jest to choroba w której rybie gniją narządy OD ŚRODKA poniewaz nie ma żadnych objaw a i tak zdychają ale co ja tam moge wiedzieć... Sad Myślałem ze akwarystyka jest duuzo prostsza ale sie  myliłem... jak mi zdechna wszystkie ryby to zastanawiam się na odłozeniam akwarium w dal..... ale to tylko złożenia wszystko moze sie zmienic
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Maj 17, 2008, 19:35:53 »

Mam jeden obaw. Na rybie pojawiają sie białe szare plamy- nie kropki... to jakby pleśń. Właśnie ginie moja ukochana rybka
cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Maj 17, 2008, 22:41:26 »

Trudno diagnozować chorobę nie widząc ryby. Masz możliwość zamieszczenia zdjęć? Biały nalot na łuskach połączony ze składaniem płetw może świadczyć o chorobie bakteryjnej. Z kolei białe, gąbczaste twory na skórze mogą wskazywać na chorobę grzybiczą. Mleczne lub szare przebarwienia skóry w połączeniu z wystrzępieniem oraz składaniem płetw, a także białe kożuchowate naloty mogą z kolei wskazywać na pierwotniaki. W każdym przypadku stosuje się inne leki.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: