Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Co się stao Hymenohirus'om ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co się stao Hymenohirus'om ?  (Przeczytany 3374 razy)
Ariadne
Stały użytkownik

12079834 moje prywatne gg

« : Maj 07, 2008, 17:58:47 »

Dziś zastałam moją samiczkę H.boettgeri martwą...
Wczoraj przechodziła wylinkę, może miała z nią jakieś problemy Huh samczykowi stao się dokładnie to samo.
Bo taka Suzuki(H.Curtipes najprawdopodobniej) przechodziła ostatnio wylinkę i nic jej się nie dzieje.
Frosch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 07, 2008, 19:51:25 »

a ma zmętniałą skórę, nalot, brodawki powiększone lub zbielałe, mętne oczy? Mi kiedyś karliki padły na tą chorobę, jest to bakteryjne lub pierwotniakowe zapalenie skóry. Pomagała kąpiel w akryflawinie (jest to też składnik baktopuru), z tym że ja oprócz długotrwałej kąpieli stosowałem kąpiele krótkotrwałe i przymoczki w najbardziej zakażonych miejscach. Podobna dolegliwość dotknęła Xenopusy, te leczyłem nadmanganianem (kąpiele krótkotrwałe stężonym i długotrwałe słabym roztworem). Na wszelki wypadek przeprowadź długotrwałą kąpiel w jednym z wymienionych środków. Odpowiednio szybka interwencja jest skuteczna.
PS właśnie zakażone żabki miały problemy z wylinką (niekompletna). Roztwór nadmanganianu prowokuje wylinkę i pomaga pozbyć się infekcji.
Ariadne
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 07, 2008, 20:10:26 »

Ta żabka nie miała żadnych takich objawów, tzn przed śmiercią nie miała. Została mi jeszcze jedna, ale ona nie wygląda na chorą. Czy mam przeprowadzić taką kąpiel ? Jeżeli tak, to czy mogę to zrobić w akwa z bojownikiem ? Bo szpitalika nie mam :/
Frosch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 07, 2008, 21:20:21 »

Akryflavina źle działa na rośliny (u mnie wszystkie zgniły). W ostateczności, jeśli nie masz małego akwarium może nadać się duży słój, jednak w nim ciężko utrzymać odpowiednią temperaturę, a w leczeniu wielu zakażeń wyższe temperatury są wskazane. Jeśli zastosujesz baktopur pamiętaj o zrobieniu przerwy w kuracji, są to bardzo silnie działające środki.
Ariadne
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 07, 2008, 21:41:51 »

Duży słój mam, grzałkę wezmę na chwilę z dużego akwa,filtr też. A ile ma trwać taka kąpiel?
Frosch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 08, 2008, 19:57:23 »

ostrożnie, żeby w słoiku nie zrobić zupy-grzałka pewnie może zagotować wodę. Bactopur-wg ulotki czyli 2 dni kąpieli, dzień przerwy, potem znowu 2 dni kąpieli. Nadmanganian, poszukaj w internecie, moje Xenopusy, jak zachorowały, tydzień trzymałem w codziennie wymienianym roztworze nadmanganianu-lekko różowy. Ważne, żeby nie wrzucać kryształków bezpośrednio do zbiornika, tylko w małym naczyniu przygotować roztwór macierzysty i dopiero ten roztwór wlewać po trochu do zbiornika z pacjentem.
Ariadne
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 08, 2008, 20:07:00 »

A Akryflavina też wg. ulotki ?
Frosch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 10, 2008, 09:13:43 »

Tak.
Strony: [1]
  Drukuj