Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada 180 L akwarium typu corner
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada 180 L akwarium typu corner  (Przeczytany 1400 razy)
pudlik
Nowy
*

« : Kwiecień 22, 2008, 20:36:09 »

Witam,
   to mój pierwszy wpis więc proszę o wyrozumiałość. Wracam do akwarystyki po około 15 latach. Zdecydowałem się na akwarium narożne typu corner 180 L (70X70X56). Zastanawiam się nad obsadą, chcę hodować skalary moja propozycja:

- 6 x skalar
- 4 x pielęgnica ramireza
- 10 x otosek
- 2 x kosiarka
- 4 x bocja wspaniala

Proszę o opinie, a także rady w jakiej kolejności zarybiać (chyba, że nie ma to znaczenia przy zakupie młodych ryb).

Peter71
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 11, 2010, 10:25:21 »

No ja tez tu nowy , ale cos mi sie wydaje ze ;

1. Dla Bocji wspanialej 180l to za malo i dla dobra tych rybek wskazane jest je trzymac w stadkach. Moim zdaniem od 5 szt w gore.

2. 6 skalarow ? i 4 bocje? Czy Ty widziales duze osobniki ? Bocja dorasta do okolo 20-25cm i tylko dla nich potrzeba baniaka okolo 300l.
    Skalary tez dorastaja do duzych rozmiarow i co wazne wymagaja wysokiego zbiornika a Twoje jak na moja wiedze i doswiadczenie
    jest tez troszke niskie. (uwazam ze min 70cm wysokosci)
3. No i calkowicie pomieszlaes biotopy, Bocja wspaniala to Azja , a a Skalar to Ameryka. Oba biotopy maja inne wymagania.

4. Pielegnica Ramireza jak by nie kombinowal to tez pielegnica tak jak Skalar, moga byc konflikty i  klopoty. Choc moj znajomy trzymal je razem i zyly sobie spokojnie, czasem Skalar lubil pokazac ze on tu rzadzi.

5. 10 otoskow , kosiarki i bocje, te wszystkie rybki zyja w strefie dennej i bedzie ich o wiele za duzo. ( to tak na marginesie juz)

Przemysl , zweryfikuj, poczytaj, podejmij decyzje. Moze ktos napisze cos wiecej, co pomoze Ci podjac trafna decyzje, ale zanim kupisz rybki w tej obsadzie co podales zastanow sie prosze. Pamietaj tez ze Bocje Wspaniale sa rybami dlugowiecznymi.
pozdrawiam
Peter
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Październik 11, 2010, 11:14:20 »

Peter71 następnym razem sprawdź datę ostatniej wypowiedzi.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: