Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « nesti - OGÓLNE - 128L - i jak teraz???
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: nesti - OGÓLNE - 128L - i jak teraz???  (Przeczytany 15681 razy)
nesti
Nowy
*

ona NIE on

« : Kwiecień 22, 2008, 09:43:49 »

witam to moje akwarium, czytając wasze forum to jakoś wstydze się mojego "baniaka" jak piszecie...

akwarium - 128l juwela

wymiary:  wysokość - 50cm
szerokość - 43cm
długość    - 80cm

Wyposażenie:
oświetlenie: 2*18W (CHYBA MAŁO???)
filtracja - juwela

Fauna: obsada - dziwna - mieszana
- 9 neonek
- 1 skalar
- 2 glonjady + dziesiątki młodych
- 3 ramirezki
- 4 molinezje
- 3 kiryski
- 4 kosiarki (zwalczyły glony włosowae czarne)
- 4 brzanki różowe

Flora:
- GAŁĘZATKI - 10 SZTUK;
- inne  gatunki - niestety nie wiem jakie

co2 - NIESTETY NIE MAM

czekam na wasze opinie, sugestie - SZCZEGÓLNIE NEGI SĄ DLA MNIE WARTOŚCIOWĄ PORCJĄ INFORMACJI 
jestem w trakcie dokładania roślin,  marzy mi się trawniczek,...
co Wy na to???

czekam na wasze opinie, sugestie i rady choć przy waszym profesjonalizmie w tematyce akwa to ja jestem zielona jak roślinka...

[
URL=http://good-times.webshots.com/photo/2869683650103328608aCBwpC][/URL]

tak wyglądał mój baniak 17kwietnia 2008
dziś  7 lipca 2008
wygląda tak:

proszę o dalsze Wasze sugestie i komentarze, cenię sobie również negi, te mnie również motywują Wink

pozrdawiam...

link do mojego akwa - w podpisie - zapraszam...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2008, 10:57:55 wysłane przez nesti » Zapisane

więcej fotek mojego baniaczka...
zapraszam...
http://good-times.webshots.com/slideshow/564009341OCWXAE
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2008, 10:10:06 »

1-Zmień tło na czarne
2-wywal tego plastikowego''korzenia''(wszystkie plastiki jakie masz)
3-kup jeszcze jednego skalara,że by była para
4-dołóż 2x25w światła
5-dokup roślin

Takie jest moje zdanie ale niech ktoś inny się wypowie Good ! Cheesy
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2008, 10:13:58 wysłane przez Krzysiek19 » Zapisane

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Befsztyk
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2008, 10:57:24 »

pomarańczowe to prawdopodobnie brzanka różowa.  Jak wysokie jest Twoje akwarium?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2008, 11:02:34 wysłane przez Befsztyk » Zapisane

nesti
Nowy
*

ona NIE on

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 22, 2008, 12:23:26 »

dziękuje za zaiteresowanie i dobre, szczere rady, właśnie na taką konstruktywną krytykę czekam, bo wtedy będę wiedziała co i jak zmienić...  chciałabym kupić też jakiś zestaw ale nie bardzo wiem jaki zestaw i któremu sprzedawcy na alle zaufać... jestem otwarta na Wasze propozycje, może macie już sprawdzone ścieżki - boje się że dostane jakieś ścinki itp.

tło zmienię ewentualnie jak bardziej zazielenie akwa żeby nie było narazie tak martwo...

skalary były dwa, jeden odszedł, dokupiłam drugiego odszedł również, ten ostatni ma się dobrze...

co do ceramicznych korzeni, to kupiłam je bo swego czasu miałam inwazję młodych glonojadów no i właśnie młody tatuś mieszkał tam z nimi... było ich po 50 na raz a miałam kilka takich rzutów, potem przenosiłam te młode do innego małego akwa...

myślę o dołożeniu światła... tylko nie wiem jak ? czy dostanę 25?

korzeń nie jest platikowy - jest naturalny...
reszta gadżetów jest od wczoraj obsadzona wgłębką i panoszą si ę tu i ówdzie gałęzatki... Wink

wysokość akwa dodałam z pierwszym poście...

pozdrawiam i czekam na kolejne opinie nawet negi...

więcej fotek mojego baniaczka...
zapraszam...
http://good-times.webshots.com/slideshow/564009341OCWXAE
Zielony3103
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 22, 2008, 14:51:53 »

Troszkę po lewej stronie pusto.

Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2008, 15:16:38 »

Ten brązowy korzeń położyłabym na 1 planie. Tak jak pisał Krzysiek sztuczne korzenie oraz inne sztuczne ozdoby wyrzucić-wyglądają niestetytycznie. Dosyp żwirku i zdecyduj się na 1 kolor-biały lub ciemny, taki pomieszany nie wygląda za ciekawie. Mi się osobiście podobają kolorowe tapety,oczywiście stonowane kolorystycznie-z duża ilościa zieleni.Jeżeli nie chcesz za ciemnej możesz dać granatową, też ładnie się prezentuje.Noi oczywiście koniecznie dokup kilka roślinek,które dodają tyle uroku.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
Fenton
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 22, 2008, 15:36:11 »

Myślę że powinnaś już teraz zdecydować sie na zmianie tła, nie martw się nie będzie wcale tak bardzo pusto. Ja bym wstawił tam nie czarne ale jakieś ciemno niebieskie. Wydaje mi się że niebieskie będzie lepsze do twojego akwarium. Spróbuj również przykryć  warstwę biało-czarnego żwirku wystarczy przysypać ją warstwą jednolitego żwirku. Co do sprzedawców zieleni na allegro to patrz sie na komentarze jakie otrzymują. A jak chcesz kogoś na 100 % pewnego to proponuje sklep kasandry, prowadzi również sprzedaż na allegro. Sam tam kupuje i nigdy jeszcze sie nie zawiodłem.

http://www.holenderskie.nazwa.pl/

Jeżeli chodzi o oświetlenie to na sam początek napisz czy masz wystarczająco miejsca w pokrywie aby zamontować dodatkowe świetlówki. Pozdrawiam;)
Muhhamad
Gość
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 22, 2008, 15:48:08 »

tak jak pisali moi poprzednicy:
1 - wyrzucilbym na twoim miejscu wszystkie sztuczne imitacje korzeni Wink
2 - wyrzucilbym tą tapetkę i zastąpił jednolity kolorem (czarny bardzo ładnie uwydajnia kolor roślinek , niebieski też jest ok do tego rozjaśnia zbiornik ) lub zastosował tło strukturalne..najlepiej w przypadku twojego zbiorniczka zewnetrzne, żeby zbytnio nie zmniejszyc wolnego miejsca w aqwarium.

3- dołozylbym roslinek to na bank
4- pomyslal na skalarem ..albo dokupic do pary albo sie go pozbyc
5 napisz nam cos jeszcze o tojej filtracji..bo podalas tylko firme Wink
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 23, 2008, 20:33:38 »

niewiem czego, ale czegoś mi w tym akwarium brakuje Roll Eyes, jak sie dowiem czego to zaraz napisze Good !, brzanek musisz sie pozbyć, bo tylko będą płetwy obgryzać, jak zmienisz tło to Ci napisze czego mi tam brakuje, bo teraz za dużo masz takich "pierdół", mozesz terz dokupić 1 czarnego neona (będzie przywódcą stada, jeśli będzie dość duży Wink)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2008, 20:35:28 wysłane przez damjakas » Zapisane

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
chris009
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 30, 2008, 09:59:01 »

witam  Wink

ogólnie ładne akwarium ale parę rzeczy bym zmienił Smiley

- żwirek jednokolorowy. najlepiej jasny wprowadzi ład do zbiornika
- tło dałbym czarne
- jak na moje oko to masz o jeden korzeń za dużo
- pomyślałbym również o przesadzeniu wysokich roślin bardziej po bokach, i dorzuceniu jakiś mniejszych po środku
- ta tabliczkę z zakazem łowienia zdecydowanie zabrałbym z pierwszego planu, postawiłbym ją gdzieś z boku tak żeby nie była pierwszą rzeczą jaka rzuca się w oczy

Pozdrawiam Cheesy

140ll
katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Maj 05, 2008, 23:50:41 »

bardzo ładne akwarium usuneła bym z niego te sztuczne ozdoby, tło i skalarka a żwirek jest ok
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Maj 05, 2008, 23:53:26 »

tło zrób z worka na śmieci czarnego lub niebieskiego nic nie kosztuje a sie sprawdza

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Maj 06, 2008, 07:31:34 »

Fauna: obsada - dziwna - mieszana
- 9 neonek
- 1 skalar
- 2 glonjady
- 3 ramirezki
- 4 molinezje
- 3 kiryski
- 4 kosiarki (zwalczyły glony włosowae czarne)
- 4 pomarańczowe (wstyd mi - nie wiem jakie)

Dorzucę od siebie:
- dołożyłbym jeszcze ze 2-3 kiryski
- oddałbym molinezje
- oddałbym jedną ramirezkę - zostawiłbym samca i samicę bo to rybka, która żyje w parach a nie w stadzie
A poza tym to ładnie jest Smiley A będzie jeszcze ładniej jak dołożysz jeszcze kilka roślin z tych łatwiejszych w uprawie i mniej wymagających np. nurzaniec spiralny, zwartki itp.

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 06, 2008, 09:11:47 »

skalar też nie samotnik Wink
ile wysokości ma akwa ?
jak min. 45cm to dokup 3szt, poczekaj kilka miechów, aż dobierze się para i oddaj resztę, zostaw tylko dobraną parę Smiley
kiryski, rybka stadna, jak pisze Anrd, ale ja bym dodał nawet 5-6
ramirezki i molki wg mnie tak samo jak Anrd pisze
 papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
discus
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Maj 06, 2008, 09:13:26 »

Tak jak pisali inni zmień tło i usuń wszystko co sztuczne z akwa. Poza tym wymień żwir. Jak już się zdecydujesz na jakiś, to bierz jak najdrobniejszy - optycznie powiększa akwarium. Gdy wsadzisz duży żwir (tak jak masz teraz) zbiornik wygląda na mniejszy. Pooglądaj fotki innych zbiorników na forum i spróbuj jakoś inaczej posadzić rośliny - na razie wyglądają na posadzone bez pomysłu. Nie dokupuj raczej więcej echinodorusów. Są to rośliny, które mają szeroko rozłożone liście i zajmują sporo miejsca wszerz. Tobie przydałyby się teraz jakieś rośliny wysokie. Choć to oczywiście tylko moje zdanie Smiley
Proste w hodowli, a dobrze wyglądające są Hygrophilie - np. polysperma. Możesz też kupić rogatka, cabombę. To z tych najprostszych i łatwo dostępnych roślin. 
Koniecznie zmień też obsadę. Oddaj skalara - on na pewno nie czuje się dobrze, bo nie jest to ryba, którą trzyma się pojedynczo. Oddaj też jednego "glonojada" (zakładam że to zbrojnik niebieski, bo jak jakiś większy to oddaj oba). Więcej produkuje brudów niż z niego pożytku. Jeden ci absolutnie wystarczy. Jeśli zależy ci na aktywnych glonożercach (i masz odpowiednie parametry wody) to kup sobie stadko otosków. Koniecznie też pozbądź się jednej ramirezy (pod warunkiem że pozostałe dwie dobrały się już w parę), wszystkich kosiarek (za małe akwa), molinezji i dokup, jak już ktoś proponował ze 2-3 kiryski. Dokup też więcej neonów. Całą ich urodę widać dopiero wtedy, gdy jest ich w akwarium dużo. Myślę że jeśli usuniesz wszystkie te ryby, o których mówiłam, to możesz dokupić ok. 20-30 neonów.
Napisz też coś o rodzaju filtracji (nie o producencie) i jakie masz światło (standardowe świetlówki czy jakieś akwarystyczne).
Pozdrawiam

450l: paletki
126l: krewetkarium
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: