Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Leszczyn - 63L  (Przeczytany 4769 razy)
leszczyn
Nowy
*

« : Kwiecień 20, 2008, 17:28:32 »

Sprzęt:

-akwarium 63 litry (60x30x35 cm z przednią szybą prostą) z pokrywa plastikowa ABS z oświetleniem 1x15 W (na początek będzie takie oświetlenie musiało wystarczyć)
-filtr FZN-1 kaskadowy firmy AQUAEL (20-100litrów)
- wkłady do filtra:
1. WĘGIEL AKTYWNY na okres dojrzewania
2. WATA POLIPROPYLENOWA i CERAMICZNY CERAMO
- grzałka z termostatem Firmy HAILEA o mocy 100W
- napowietrzacz
- termometr
- żwir (z zoologicznego) o różnej grubości aby było kilka warstw (powinno pomóc w ukorzenianiu się roślin)

Ogólne fotki:

Mieszkańcy:

-4x gupik pawie oczko (2x samica, 2x samiec)

-3x kirysek spiżowy

-3x stosik

Rośliny:

- wymieszana Cabomba caroliniana z Cabomba Aquatica
- 3x Sagittaria platyphylla
- 2x Ophiopogon jaburan mini
- 2x Echinodorus Bleheri
- 1x Cryptocoryne Pontederiifolia
- 1x Anubias Barteri Var. Barteri
- 1x Cryptocoryne Wendtii Greek
- 1x Cryptocoryne Wendtii
- 2x Ceratophyllum Demersum
- 2x Egeria najas
- 1x Bacopa caroliniana

Dodatki:
- 1x kokos cały (z wyciętymi dwoma otworami)
- 1x kokos połowka
- kulki nawozowe (Filus – nawóz dla roślin wodnych w kulkach)

Jak tylko będę miał aparat (pożyczyłem znajomemu) to wrzucę fotki w lepszej jakości – te są robione telefonem

AKTUALIZACJA FOTEK 21-10-2008

O to kilka nowych zdjęć : (aktualizacja opisu nie długo)

WIĘCEJ ZDJĘĆ (POSEGREGOWANYCH NA FAUNA, FLORA. OGÓLNE) NIE DŁUGO

« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2008, 20:35:02 wysłane przez leszczyn » Zapisane
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 20, 2008, 17:47:38 »

Akwa niezle ale jeszcze wszystko przed Tobą...
Powiedz dlugo masz te kabomby? -bo ich stan jest zaskakująco dobry jak na to światlo..
Co to jest w prawym rogu?wygląda na doniczkową roślinę...
Masz tam tez taką malą sztywną trawkę ciemno zieloną -jest to roślina bagienna...nie powinna się psuć(jak będziesz mial szczęscie) ale rosnąć nie będzie na pewno, więc w świeżym akwa szybko stanie sie siedliskiem glonów...
Kokos wygląda (ten caly) strasznie nienaturalnie -radzę go wyciągnąć bo on jedynie wzrok przyciąga jak się patrzy na to akwa ,i bynajmniej nie urodą przyciąga.... może potem jak te kryptokoryny urosną ( bo na razie to maleństwa) to można będzie go trochę ukryć w gąszczu i pewnie wtedy ladnie się wkomponuje we wszystko bo narazie to jest zupelnie nie na miejscu...
Anubiasa nie sadzi sie w żwirku tylko na korzeniu tak aby korzenie byly na wierzchu..

Zielony3103
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 20, 2008, 18:23:03 »

Cytat: leszczyn
z oświetleniem 1x15 W

Przy takim aqua powinno być 2 razy tyle. No przyznam że te roślinki nawet ładnie wyglądają. Mi przy takim świetle rosnąć nie chcą ale będę dokładał i  przy aqua 54l będzie miał razem 30W.

Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 20, 2008, 22:33:33 »

Na prawdę w dobrej kondycji masz to akwa  mi sie podoba Good ! Good !

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
leszczyn
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 21, 2008, 19:55:33 »

Akwa niezle ale jeszcze wszystko przed Tobą... 

Domyślam się dopiero zacząłem.

Powiedz dlugo masz te kabomby? -bo ich stan jest zaskakująco dobry jak na to światlo..

Pierwsze kabomby mam od początku kwietnia.
Światło nie jest mocna zdaję sobie z tego sprawę, akwarium dodatkowo oświetlone jest światłem słonecznym. (stoi w miejscu, w którym jest jasno – wiem że to nie wiele daje :/ )

Co to jest w prawym rogu?wygląda na doniczkową roślinę...

Pumila w internecie można znaleźć coś podobnego o nazwie Ficus pumila.
Spotkałem się już z wypowiedzią, że nie nadaje się do akwa, ale ku mojemu zaskoczeniu rośnie bardzo dobrze puszcza ładne korzenie i wznosi się po szybie ku gurze. (roślina nie jest moim wymysłem została kupiona w sklepie zoologicznym – przy mnie wyjęta z akwarium, opisana była jako:  Pumila obok w nawiasie była grecka litera ,,tau” temp. 18-24, średnie oświetlenie należy ją przycinać (to wszystkie info jakie o niej mam)
Taka kartka była przy niej:

Masz tam tez taką malą sztywną trawkę ciemno zieloną -jest to roślina bagienna...nie powinna się psuć(jak będziesz mial szczęscie) ale rosnąć nie będzie na pewno, więc w świeżym akwa szybko stanie sie siedliskiem glonów...

Trochę glonów też potrzebne Otosiki musza coś jeść. Jak na razie glonów na niej nie ma.

Kokos wygląda (ten caly) strasznie nienaturalnie -radzę go wyciągnąć bo on jedynie wzrok przyciąga jak się patrzy na to akwa ,i bynajmniej nie urodą przyciąga.... może potem jak te kryptokoryny urosną ( bo na razie to maleństwa) to można będzie go trochę ukryć w gąszczu i pewnie wtedy ladnie się wkomponuje we wszystko bo narazie to jest zupelnie nie na miejscu...

Wszystko jest kwestią gustu. Owszem liczę ma to, że roślinki się rozrosną i on się między nie ,,wplącze” ale na to potrzeba czasu (jak na wiele rzeczy w akwa). Raczej akwarium, które już na starcie ma rozrośnięte roślinki i wszystko super jest rzadkim widokiem. Mi kokos nie przeszkadza rybą też bardzo odpowiada jest fajną kryjówką dla ciężarnej gupiczki.

Anubiasa nie sadzi sie w żwirku tylko na korzeniu tak aby korzenie byly na wierzchu..

Dziękuję bardzo za informację tego nie wiedziałem

Przy takim aqua powinno być 2 razy tyle. No przyznam że te roślinki nawet ładnie wyglądają. Mi przy takim świetle rosnąć nie chcą ale będę dokładał i  przy aqua 54l będzie miał razem 30W.

Znając życie też po pewnym czasie dołożę jestem w tej części akwarystów którzy kupili standardową pokrywę i na początku jej używają, a po pewnym czasie stwierdzają, że to jest za mało wydajne i dokładają światełka. Ja pewnie też tak zrobię ale to za jakiś czas.

Na prawdę w dobrej kondycji masz to akwa  mi sie podoba

Dzięki za opinie, za każdą radę i opinię jestem wdzięczny. Każda uwaga na pewno się przyda (nikt z nas nie jest doskonały).
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 21, 2008, 20:07:03 »

przy anubiasie wystarczy aby glowne klacze bylo nad zwirkiem a kozonki moga byc w zwirku i tez da rade

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d2080fc442f22d4.html

pozatym akwa spoko  Good ! Good ! papa

leszczyn
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 22, 2008, 08:40:38 »

nie wiem co zrobić, zastanawiam się nad dokupieniem ryb. Mam dwie opcje:
- dokupić gupików
- dokupić neonów
Co wy byście zrobili ??
Zielony3103
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 22, 2008, 09:06:09 »

Dokup neonków, gupiki się same rozmnożą  Grin

leszczyn
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 23, 2008, 16:53:51 »

Załamka Jeden otos padł :/ znalazłem go dzisiaj między kamykami, ale inne nie dają żadnych oznak złego samo poczucia, są bardzo ruchliwe i żarłoczne. Sad
19maciej19
Stały użytkownik

Akwarystyka hobby na całe życie

« Odpowiedz #9 : Lipiec 29, 2008, 10:39:22 »

może jakieś nowe foty? Na pewno dużo się zmieniło od tamtego czasu.

63l Roślinne
Obsada w budowie Cheesy
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 29, 2008, 23:29:34 »

Z tego co widac, jest ladnie i zielono. Obsada moglaby byc troche "gestsza" - dokup neonow. Roslinki wypas. Gratulacje... Good !
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2008, 23:31:59 wysłane przez Mechanic » Zapisane
jemioluszka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 30, 2008, 09:59:14 »

Dobry początek, mam nadzieję że dołożysz roślin później i zaczniesz sie rozwijać, eksperymentować z roślinkami i pokażesz nam piękne akwarium

126l:
5 neonów czerwonych
5 neonów inessa
5 kirysków pstrych
3 otoski
parka pretników karłowatych
krewetki amano
leszczyn
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Październik 21, 2008, 20:02:53 »

AKTUALIZACJA FOTEK 21-10-2008

nie długo aktualizacja opisu Smiley
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #13 : Październik 21, 2008, 20:06:32 »

-3x stosik
Niby taka literówka a ile radosci Wink  Grin Grin Grin

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 22, 2008, 10:14:08 »

Fajne masz te akwarium  Good ! Tylko tecn żwirek jest za gruby i może kaleczyć kiryski Undecided

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: