Akwa niezle ale jeszcze wszystko przed Tobą...
Domyślam się dopiero zacząłem.
Powiedz dlugo masz te kabomby? -bo ich stan jest zaskakująco dobry jak na to światlo..
Pierwsze kabomby mam od początku kwietnia.
Światło nie jest mocna zdaję sobie z tego sprawę, akwarium dodatkowo oświetlone jest światłem słonecznym. (stoi w miejscu, w którym jest jasno – wiem że to nie wiele daje :/ )
Co to jest w prawym rogu?wygląda na doniczkową roślinę...
Pumila w internecie można znaleźć coś podobnego o nazwie Ficus pumila.
Spotkałem się już z wypowiedzią, że nie nadaje się do akwa, ale ku mojemu zaskoczeniu rośnie bardzo dobrze puszcza ładne korzenie i wznosi się po szybie ku gurze. (roślina nie jest moim wymysłem została kupiona w sklepie zoologicznym – przy mnie wyjęta z akwarium, opisana była jako: Pumila obok w nawiasie była grecka litera ,,tau” temp. 18-24, średnie oświetlenie należy ją przycinać (to wszystkie info jakie o niej mam)
Taka kartka była przy niej:

Masz tam tez taką malą sztywną trawkę ciemno zieloną -jest to roślina bagienna...nie powinna się psuć(jak będziesz mial szczęscie) ale rosnąć nie będzie na pewno, więc w świeżym akwa szybko stanie sie siedliskiem glonów...
Trochę glonów też potrzebne Otosiki musza coś jeść. Jak na razie glonów na niej nie ma.
Kokos wygląda (ten caly) strasznie nienaturalnie -radzę go wyciągnąć bo on jedynie wzrok przyciąga jak się patrzy na to akwa ,i bynajmniej nie urodą przyciąga.... może potem jak te kryptokoryny urosną ( bo na razie to maleństwa) to można będzie go trochę ukryć w gąszczu i pewnie wtedy ladnie się wkomponuje we wszystko bo narazie to jest zupelnie nie na miejscu...
Wszystko jest kwestią gustu. Owszem liczę ma to, że roślinki się rozrosną i on się między nie ,,wplącze” ale na to potrzeba czasu (jak na wiele rzeczy w akwa). Raczej akwarium, które już na starcie ma rozrośnięte roślinki i wszystko super jest rzadkim widokiem. Mi kokos nie przeszkadza rybą też bardzo odpowiada jest fajną kryjówką dla ciężarnej gupiczki.
Anubiasa nie sadzi sie w żwirku tylko na korzeniu tak aby korzenie byly na wierzchu..
Dziękuję bardzo za informację tego nie wiedziałem Przy takim aqua powinno być 2 razy tyle. No przyznam że te roślinki nawet ładnie wyglądają. Mi przy takim świetle rosnąć nie chcą ale będę dokładał i przy aqua 54l będzie miał razem 30W.
Znając życie też po pewnym czasie dołożę jestem w tej części akwarystów którzy kupili standardową pokrywę i na początku jej używają, a po pewnym czasie stwierdzają, że to jest za mało wydajne i dokładają światełka. Ja pewnie też tak zrobię ale to za jakiś czas.
Na prawdę w dobrej kondycji masz to akwa mi sie podoba
Dzięki za opinie, za każdą radę i opinię jestem wdzięczny. Każda uwaga na pewno się przyda (nikt z nas nie jest doskonały).