Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Akwarium dla jednego bojownika syjamskiego?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium dla jednego bojownika syjamskiego?  (Przeczytany 9522 razy)
goldenegg
Nowy
*

« : Kwiecień 16, 2008, 15:00:51 »

WITAM WSZYSTKICH Cheesy

Dzisiaj dostałem do biura rybkę.
(Od kilku miesięcy chodzilem i wlepialem oczy w małe kubeczki z bojonikiem syjamskim. Chcialem miec taka rybkę i nagle koleżanka przyniosła do biura własnie taką  Grin ), więc jestem bardzo szczęśliwy Grin
Dziewczyna przyniosła ją w średniej wielkości słoiku z wodą i tyle. Ja nie chce żeby to tak zostało, nawet jeśli ten bojownik wygryzł oczy gupikom i jakimś tam rybkom, to nie można go karac takim więzieniem i zesłaniem  Shocked
Pracuję jako doradca finansowy i na rybkach sie nie znam. W biurze siedzimy długo i światło zapalamy o 8:00 gasimy o 20:00 więc można sie nim opiekowac.
Tylko juz mówią, że chcą go zamknąc w jakiejs kuli szklanej i tyle, bo bojownik wiele nie potrzebuje.  Angry
Jaki zbiornik i jakie roslinki jemu wsadzic, (wiecie nie mam za dużo pieniędzy jeszcze, żeby o niego zadbac sadząc mu gąszcz i akwarium też duże nie chce budowac),
ale zeby spreparowac mu dobre warunki zycia, to co radzicie? żwirek na podłoże? jakie roślinki, zeby sie wentylkował CO2 i O2 ? Czy grzałka jest konieczna i na jakiej wielkosci (możliwie małej pojemnosci)... bez oswietlenia dodatkowego też wytrzyma czy już znów świetlówkę?  Huh
(W biurze przez cały czas świecimy światło z sufitu) czy trzeba zakryc góre "akwarium" ?
PROSZĘ O WSKAZÓWKI... jeśli mam przygarnąc tą rybkę

P.S. Może ktoś ma takie niepotrzebne małe, nadające się akwarium (jakie?) dla jednego  bojownika? osprzęt nie potrzebny, ale roslinki może ktoś ma zbedne?  Embarrassed
 Chętnie przyjmiemy pomoc czy poradę - biuro we Wrocławiu, Krupnicza 10,
Goldenegg
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 16, 2008, 16:21:27 »

dobrym akwarium będzie 25l
potrzeba Ci filtr (np. aquael fan mini
grzałka ok. 25W
jeśli chcesz trzyamć roślinki to jakieś światełko by się przydało, może być pokrywa kupna w sklepie, ale zamast żarówki wkręcisz energooszczędną, może też być DIY z świetlóweczką np. 8W
bojownik musi miec przykrycie, czyli pokrywę na akwarium
żwirek najlepiej drobniutki, do 'sprzątania' możesz wpuścić stadko 4-5 szt krewetek np. amano
ew. jakieś miniaturowe kiryski (dość drogie)
roślinki na początek to :
rogatek
nurzańce
wgłębka
hydrocotyla
pelia
mchy różne
kryptokoryny
anubiasy
żabienice za duże rosną Smiley
pozdrawiam Smiley

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2008, 18:00:44 »

i możesz wrzucić do akwarium niewielkiego spreparowanego kokosa. Mój bojek właśnie w 25l ma taki kokos i czasami sobie tam wpływa....
zawsze to dobrze mieć jakąś kryjówkę

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2008, 20:22:32 »

Też chcę w pracy na biurku postawić małe akwa z bojownikiem. Czytałem gdzieś kiedyś ( chyba "Akwarium" ), że gość miał na biurku akwarium 10 litrów z roślinkami, światłem, ale bez filtra i grzałki. Bojownik żył długo i szczęśliwie. Tak jak zastanowić się, to żarówka energo lub mała świetlówka liniowa zapewni ogrzewanie tak małego akwa i dostateczne światło dla niewymagających roślin. Jeśli w pomieszczeniu nie ma drastycznych skoków temperatury, to na noc można włączać małą żarówkę lud zestaw diód, aby utrzymać ciepło. Odkurzanie można robić raz na kilka(6) miesięcy. Realne czy nie? Co wy na taki pomysł? Pozdrawiam.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 16, 2008, 20:33:13 »

nie realna
10l to za mało dla bojownika bez filtra i grzałki nie da rady

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 17, 2008, 13:50:11 »

Poza tym ogrzewać akwarium lampką przez cała dobę nie można, bo musi być zachowany jakiś cykl pór dnia; swiatło nie może się palić przez 24 godziny na dobę.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 17, 2008, 21:26:06 »

Dzięki za słowa zachęty, ale lubię wyzwania i spróbuję założyć takie akwa bezobsługowe. Pozdrawiam.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 17, 2008, 22:42:11 »

Tylko wiesz, to nie jest tylko  kwestia  wyzwania dla Ciebie...

To również odpowiedzialność za los ryby.

Rybka akwariowa to małe stworzenie, które nie ucieknie, nie narobi hałasu ani nie pogryzie właściciela, jak mógłby zrobić wielki pies trzymany w małej klatce. Ale to nie znaczy, że bojownik trzymany w złych warunkach nie cierpi.

Wiec nie patrz na to tylko z perspektywy wyzwania dla siebie.

papuga1993
Gość
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 18, 2008, 20:05:14 »

Jeżeli byś mógł to kup przynajmniej 10l akwarium, w mniejszym będzie się źle czuł a już szczególnie w kuli. KULA- śmierć rybki po około miesiącu niestety przekonałem się o tym na własnej skórze  Embarrassed
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 21, 2008, 20:31:13 »

Kula oczywiście nie wchodzi w rachubę. Akwa 10 litrów to nie tak mało jak dla rybki, która żyje w kałużach, na polach ryżowych czy przydrożnych rowach itp. Ważne, aby zachować dobry wystrój i jakość wody. Pozdrawiam.
PS: dobra dam 15 litrów, większe nie wlezie na biurko!
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 22, 2008, 22:09:57 »

Ja  chyba 5 lata temu dostałam od rodziców bojownika , piękny był. Nie istniało dla mnie wtedy takie pojęcie jak zamały zbiornik a więc żył chyba w 12l pojemniku plastikowym (to był prostokątny zbiornik , żeby nie było) i sobie tak żył chyba z 2 lata. Zaro grzałki , filtra nic ale to była moja pierwsza rybka i dbałam o nią.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 23, 2008, 19:07:36 »

Kula oczywiście nie wchodzi w rachubę. Akwa 10 litrów to nie tak mało jak dla rybki, która żyje w kałużach, na polach ryżowych czy przydrożnych rowach itp.
Które są płytkie, ale rozległe.

goldenegg
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 28, 2008, 09:31:50 »

Tongue
no wiec, ta koleżanka co przyniosła bojownika na zesłanie do biura, zamieniła mu mniejszy słoik (bez zakrętki na wkszy  Undecided
następnie - ja z kolega zamenilismy mu nadal mały słoik na dzbanek od ekspresu do kawy  Good ! (cos w kształcie kuli),
tylko z przykrywką, pod ktora dochodzi powietrze (dlatego, ż rybka mogła już se poruszac swobodnij pływacw kolo),
nadal nic tam nie było tylko woda i bąbelki od rybki.
Ponieważ nikt od 3 dni nie zmienił chyba zmienianej wody, to ja mu jeszcze zmieniłem wode na swierzą, i lekko cieplejszą...
wode miał barzdo dobrą EDEN - źrodlana (taka z plastikowego baniaka,jak są w biurach  Afro )
Bojewnikowi zrobiło sie lepiej i ożywił sie Grin
Jak to sie stało następnego dnia nie było juz dzbanka po kawie, tylko ...
- nie, nie kula!! KIELICH, duży kieliszek koniakwka  Shocked
ale to jeszcze nic Cheesy w środku są: żołte przezroczyste kamyki (to nie są kamyki, to plastik okrojony jak diamenty Huh ), troche takich czerwonych i niebieskie kulki. Muszla wielkosci 2x rybki, ale nie do wpłyniecia do srodka, na gorze na na tafli wody plastikowe jasno zielone listki roslinki  papa
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2008, 09:37:43 wysłane przez goldenegg » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 28, 2008, 09:41:26 »

współczuje tej rybie, same katusze tam przechodzi  Undecided Undecided Undecided Undecided

goldenegg
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 28, 2008, 09:46:31 »

Ja tego nie wytrzymam  Angry
po prostu:
-czy grzałka musi byc na pewno i jakmałagdałk w tak małym zbiorniku 20 l. ?
-termometr muze miec dosprawdzenia temp. czy grzałka działa ustawiona automatycznie czy zależy od wielkosci?
-ja jak to widze, to musze cos zrobic, tylko czy n pewnopotrzeba FILTR ? Czytałem już, że wystarczą roslinki

- JAK CZESTO ZMIENIAC WODE W TAKIM AKWARIUM ?

Dzieki, kupie kilka takich roslinek jak mowiliscie powyżej
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: