Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: to chyba nie glon  (Przeczytany 6140 razy)
siwa
Nowy
*

« : Czerwiec 08, 2004, 21:45:24 »

witam
co powiecie o czyms takim?...
porasta korzenie od gory.ma piekny zielony kolor i jest bardzo gladkie.nie wyglada na glon,mialam do czynienia z glonami w ciagu 5 lat przygod z akwa ale czegos takiego jeszcze nie widzialam.wyglada troche jak "pancerz"trudno to okreslic...na poziomo poloznym korzeniu pod tym "pancerzem"ukryte sa babelki powietrza. :? mech jawajski ktory rosnie na tym korzeniu pomalu tez zaczal obrastac tym czyms :roll: imozna powiedziec"kamienieje"kolor:cimny zywy zielony.nie jest to glon ktory obrasta szybki...ani ten ktory czasem pojawia sie na roslinach... :? efekt jest piekny ale nigdy nie widzialam czegos takiego ani nie przezylam,aprzerobilam chyba juz wszystkie glony  :oops: moze to cos niedobrego??? :shock: pomocy!!!!!!!!! :shock:  :shock:  :!:

375l:moja mala amazonka:)
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 08, 2004, 22:33:45 »

A jaki jest w dotyku(czy się maśli)? Łatwo schodzi?

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 09, 2004, 00:02:35 »

Moze to jakiś rodzaj sinic  :roll:

385 l - dyskowce
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 09, 2004, 07:14:17 »

Mnie się wydaje, że to jednak glony, które tworzą taki korzuch. Miałem kiedyś coś podobnego - rosło przy bezpośrednim dostępie światła słonecznego.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
siwa
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 09, 2004, 20:24:36 »

witam
bardzo latwo go usunac...slimaczy sie...ale tak ladnie wyglada ze nie usowalam go...dostepu swiatla slonecznego nie mam...mysle ze jest to glon ale ierwszy raz spotkalam sie z takim ladnym glonem :? obrasta mech jawajski tworzac na nim pajeczyne...myslicie ze zaszkodzi??? :?:

Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 09, 2004, 21:04:58 »

Cytat: siwa
witam
bardzo latwo go usunac...slimaczy sie...

Utwierdziłaś mnie w przekonaniu że to jednak sinice....jeden z najochydniejszych glonów w akwarystyce. Właściwie to nie glon a cyjanobakterie, które w większej ilości wprowadzają do wody toksyny szkodliwe(a nawet śmiertelne) dla ryb. Radzę się tego pozbyć czym prędzej. Mech jest raczej nie do odratowania ale można spróbować.

Zwalczanie to:
Wybranie możliwie największej ilości sinic z akwarium. Częste, obfite podmiany(30-40% co drugi dzień przez tydzień) i całkowite zaciemnienie akwarium przez 4-5dni. Przy podmianach usuwać obumarłe sinice z akwa.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 09, 2004, 23:11:31 »

A moze to OBCY  Cool
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 10, 2004, 13:32:52 »

Także według mnie to są cyjanobakterie, nie radzę tego hodować Tongue, z powodów które Duch przytoczył.
Pozdrawiam.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
siwa
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 10, 2004, 21:12:41 »

a co jest powodem powstania sinic?nie mam dostepu swiatla dziennego,podmieniam wode regularnie co tydzien... :cry:

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 10, 2004, 21:51:01 »

Poczytaj na stronie:
http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/glony.htm
Swoją drogą to gdzieś czytałem że duża zawartość białka w wodzie ma wpływ na rozwój sinic.Moze za często i za dużo karmisz?

385 l - dyskowce
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 10, 2004, 21:54:52 »

Dodatkowo, powodem rozwijania się sinic jest zbyt słaba cyrkulacja wody w podłożu, nieodpowiednie lub zbyt intensywne naworzenie oraz złe oświetlenie.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
siwa
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 10, 2004, 23:15:04 »

moje akwa to 375l.ruszylo okolo 4 miesiecy temu.miesiac temu dolozylam jedna lampe do dwoch pozostalych.roslin mam na razie niewiele.filtracja jest ok...tak mysle.filterek ehaim zewnetrzny z nadfiltracja.miesiac temu pojawily sie glony nitkowate brazowe na trawie.dodatkowo pojawily sie brazowe"brudki"na innych roslinkach.pomyslalam ze jest to wina zbyt malej cyrkulacji wody w zbiorniku,wiec deszczownice,ktora do tej pory byla umieszczona nad woda obnizylam ,a z drugiej strony akwa dolozylam malutki niestety filterek wewnetrzny(tylko taki mam)cyrkulacja sie troszke poleprzyla...brazowe "brudki"otrzepuje z kazda podmiana wody.potem pojawil sie nalot ktry,jak mowicie okazal sie sinicami.pojawil sie on tylko w srodkowej czesci zbiornika.na korzeniach i na mchu ktory jest przytwierdzony do tych ze korzeni.akwa ma od 5 lat przedtem byly tam pyszczaki.teraz sa w nim kasaczkowate.ryby karmie raz dziennie.gdzie blad :?:  :?:  :?:  :?:

Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 11, 2004, 06:57:25 »

Cytat: siwa
gdzie blad :?:  :?:  :?:  :?:

Nie musi w tym być wcale Twojej winy. Sinice mogłaś dostarczyć razem z wodą kranową (szczególnie jesienią i na wiosnę przy roztopach jest to często spotykane) lub roślinami sklepowymi (mogły być niewidoczne a jednak w akwarium się uaktywniły...sam raz tak miałem :wink: )

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 11, 2004, 07:32:15 »

Umieść w połowie długości akwarium jakąś pompkę, lub mały filtr. Nie chodzi tyle o filtracje co o cyrkulacje, czyli ruch wody w części srodkowej tak dużego zbiornika.

siwa
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 11, 2004, 12:25:59 »

plan mam taki:wyjme korzenie i dobrze je wyplucze,mech wywale.nie bede karmic rybci pare dni,ani wlaczac swiatla.myslicie ze to wystarczy,czy dac jeszcze antybiotyk?oczywiscie podmienie wode dzisiaj i za pare dni... :? czy reszte roslin tez wyzucic?nie sa to jakies kosztowne rosliny wiec moze warto sie tego pozbyc... :cry:

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: