Witam
Własnie jestem w trakcie zakadłania akwarium 166litrow . Postanowiem yrobic do niego filtr zewnętrzny.
Filtr składał by się z trzech częsci, i był by zbudowany z rur PCV o przekroju 50mm .
A wiec tak :
Wode do filtra pompowała by pompka turbinowa o wydajności 360 l/h
Woda z pompki płyneła by do góry nad poziom wody (około 7cm) skąd wpadała by do pionowej rury pcv.w róze tej zbiera.ła by się woda z dołu tej rury był by wylot rurką około 20mm do nastepnej pionowej rury gdzie woda płyneła by przez wkłada mechaniczny z gąbki do góry .u góry tej rurki był by wylot do następnej pionowej rury woda płyneła by z góry do dołu przez wkład z węgla aktywnego . Na dole był by ponownie wylot do czwartej ostatniej rurki gdzie woda płyneła by do góry przez wkład ceramiczny lub ze zwiru koralowego z bakteriami nitryfikacyjnymi .
Pierwsza rurka była by najdłuzsza i wystawała by około 10cm nad poziom wody każda następna była by około 2 cm krótsza . Z karzdej wczesniejszej rurki był by u góry zrobiony dodatkowy przelot ( awaryjny ) do nastepnej rurki jesli poziom wody podniusł by sie za bardzo to woda przelewała by sie do nastepnego wkładu z pominięciem tego w którym jest za dózo wody i tak az do czwartej rurki . Acha no i oczywiscie wszystkie rurki bedą otwarte bo wtedy bedzie działac grawitacja a nie pompka . z ostatniej rury był by wylot filtra do akwarium . był by on zrobiony z rurki pcv około 20mm ktura była by równoległa do lustra wody i w pewnym momecie zakrzywiona o 90 stopni w dół na koncu był by ostatni wkład .
Był by to pierscien z grubej rury pcv ( 50mm ) o długosci około 4 cm z kturego dolnej strony była by przymocowana mikrofibra a gdyby mikrofibra sie zatkała to woda nie wracała by sie spowrotem do filtra bo górna czesc pierscienie była by otwarta .
Działało by to mniej wiecej tak jak syfon gdyby mikrofibra byla zatkana a gdyby nie była zatkana to filtrowała by wode z nawet najdrobniejszych zanieczyszczen . ( POdobno mikrofibra nie przepuszcza nawet niekturych bakteri .
Jestem otwarty na wszelkie sugestie i propozycje . Mam jeszcze pytanie : Czy wkłady były by w dobrej kolejności??
Jesli ktos by chciał to mógł bym narysowac schemat tego cudownego urządzenia