Mithal
Nowy

|
 |
« : Maj 27, 2004, 22:37:17 » |
|
Witam
Mam problem z maleńkim skalarem. biedak od wczoraj ma jakąś chorobę (mam w akwarium 240l 30 neonków 5 glonojadów i 2 skalary). Co dziwne tylko jedna ryba choruje. Od wczoraj chowa się po katach. Dzisiaj w południe jescze zjadła ale teraz dryfuje pod powierzchnią wody starając się "złapać oddech". Akwarium jest bardzo dobrze napowietrzane, wymieniam ok. 60l co tydzień, półtora. W sobote dodałem nawóz PlantaMin. Ryba nie ma zadnych innych obiawów. Co robić???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 27, 2004, 23:33:27 » |
|
może się czymś zadławił lub coś utkwiło w jego skrzelach?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mithal
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 28, 2004, 06:09:15 » |
|
Padł... :cry:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 28, 2004, 07:11:59 » |
|
przykro mi z powodu skalarka  Niestety nie z pisu nie da się jdnoznacznie wywnioskować co było tego prszyczyną. Na chwilę obecną radzę rozpocząć obserwacje drugiego skalarka jeśli też zacznie słabnąć może to wskazywać na infekcje bakteryjną lub wirusowo-bakteryjną. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Mithal
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 29, 2004, 13:11:11 » |
|
Drugi czuje sie jak ryba w wodzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 30, 2004, 13:26:23 » |
|
Mithal moja dobra rada dokup do tego skalara jeszcze kilka bo może ci paść z samotności :?
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
Mithal
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 31, 2004, 14:38:39 » |
|
Własnie kupiłem 2 dni temu nowe 2  1 nowy padł. znalazłem go leżącego na dnie do góry brzuchem. Cholera co to jest?? karmie je pokarmem mrozonym, może to to? ale dlaczego w takim razie temu pierwszemu ciągle nic nei ejst?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 31, 2004, 17:22:48 » |
|
Hmm...może to szok termiczny??? Może za szybko wpuściłeś go do akwa, a parametry się nie zgadzały...
|
|
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
Mithal
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 31, 2004, 22:21:40 » |
|
Wpuszczałem je z godzinke. Najpierw zamkniete zeby tem. sie dostosowala, potem po trochu dolewałem wody. Moze bocje go poturbowały? bo były z nim w torebce
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 01, 2004, 09:04:44 » |
|
Hmm... a źle się czuł od razu po wpuszczeniu, czy jakiś czas, jak juz pomieszkał??? Wydaje mi się, że to zbyt wcześnie, żeby jakaś choroba go dopadła, chyba że był zachorował już w sklepie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mithal
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 01, 2004, 23:10:51 » |
|
Po wpuszczeniu hasał z innymi rybkami. Nastepnego dnia krył się za rurkami filtra a kolejnego już był nieboszczkiem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 01, 2004, 23:44:19 » |
|
Ja radzę zmienić sklep w którym kupujesz skalary. Kiedyś kupiłem kilka sztuk i zaraz padły. Potem znowu i to samo (jeden został - twardziel). Kupiłem potem od znajomego hodowcy i długo się nimi cieszyłem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 05, 2004, 07:01:03 » |
|
słuchajcie ja mama teraz stadko tygodniowych skalarkow i chciałbym im coś dolac swieżej wody a tamta lekko odmienić tzn chce odlać troche tej tego brudu zwinąc a wlać wody z ogólnego aqua co wy na to?? da rade czy może im coś zaszkodzić bo one są chyba cholernie delikatne na wode nie??
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 05, 2004, 08:42:35 » |
|
Hmm brat rozmnożył skalarki w nieodstanej kranówie więc moze szspróbować oczywiście na odstaną podmienić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 05, 2004, 10:22:18 » |
|
Nie no, jak podmienisz na odstaną wodę o takich samych parametrach z tą, w której rybcie pływają, to nie powinno się nic stać. Tylko pamiętaj, żeby temperatura itp. się zgadzały, bo skalary są rzeczywiście bardzo wrażliwe na wodę :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|