Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: PiotrasJ-początkujący  (Przeczytany 4267 razy)
PiotrasJ
Zainteresowany
**

ładna rybcia:)

« : Marzec 09, 2008, 18:23:43 »

Witam!

Chciałbym przedstawić moje akwarium choć jestem początkujący i chciałbym też poprosić o radę, ale najpierw akwa:

-profilowane

-wymiary:40x25x25

-bez pokrywy:(

-wyposażenie:

-filtr ELITE mini dla początkujących(nie za fajny, nie działa tak jak pisze:/)

-grzałki nie mam

-roślinke mam tylko jeden rodzaj : moczarka kanadyjska (szybko rośnie)

-Ryby: 6 gupików w tym 2 samice 1 samiec i 3 małe(jeszcze nie wiem czy samce czy samice) no i jedna samica mieczyka(dosyć duża 5-6cm)

-kamyczki takie kolorowe a kolory to dużo bardzo niebieskiego czerwone i żółte i dosypałem jeszcze srebrne:)

-połówka kamyczka i zameczek mały no i tyle:(

No i teraz jeszcze mam pytanie, a raczej prośbe, bo ja zamierzam zmienić akwarium na większe, pokupować jakieś rzeczy typu pokrywa i tak dalej więc prosze żeby ktoś napisał tutaj, albo w prywatnej wiadomości, konkretnie po jakim czasie mógłbym zmienić akwa, a chodzi mi o to kiedy już bede tak jakby "gotowy" żeby mieć większe akwa, bo te co teraz mam mi nie odpowiada, ale musiałem jakoś zacząć jednak nademną mieszka kumpel który też ma rybki i też mi dosyć pomaga i chciałbym sie jeszcze dowiedzieć jak najlepiej wyposażyć akwa. Jaki filtr, jaką grzałke i tak dalej, gdzie najlepiej żeby akwa stało, jakie rośliny dać no i jakie ryby i wymiary tego akwa. Ale nie mam za dużo kasy więc tak tanio chcfe to użądzić i jakie sklepy polecacie, no a myślałem o akwa 60x30x30 i jeszcze pod to specialną taką szafke:) pozdro... Smiley
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2008, 17:15:05 wysłane przez PiotrasJ » Zapisane

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

oświetlenie: lampa nad akwa:) (11W)
damian996
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2008, 01:01:06 »

kamyczki takie kolorowe a kolory to dużo bardzo niebieskiego czerwone i żółte i dosypałem jeszcze srebrne:)

Te kamyczki... kolorowe.... ja generalnie i wydaje mi się, że większośc akwarystów też, jestem zwolennikiem jak najbardziej naturalnego akwarium. A wiec wszelkie ozdoby w stylu kolorowe kamyczki, zamki... itd bardzo mi sie nie podobaja. Ale to rzecz gustu a podobno o gustach sie nie dyskutuje... Wink Wrzuć jakieś zdjęcia tego akwarium to będziemy w stanie coś więcej powiedzieć na jego temat... brak grzałki i obudowy a wiec pewnie odpowiedniego oświetlnia też troszke mnie razi... gupiki co prawda rybki wytrzymałe na extremalne warunki hodowli ale to jednak ryby tropikalne i przydałaby im się grzałka... Roślinkom troszke światła też nie zaszkodzi... Wink

125l - akwarium ogólne

35l - szpital/kwarantanna

portfel333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2008, 10:46:20 »

Jeśli nie masz pieniędzy, to spokojnie poczekaj bo nie warto kupować byle czego....
jeśli idzie o kamyczki Tongue wiesz kolorki są fajne ale nie dla rybek - pomyśl chciałbyś siedzieć w złoto, czerwono, niebieskim pokoju Roll Eyes
organizując akwarium to właśnie zaczyna min. od światła czyli.... pokrywy- to warunkuje tak rośliny jak i rybki.co do grzałki to przy większości rybek tropikalnych czeka cię ten wydatek... (chyba że kupisz np. kardynałki - im pokojowa temeperatura powinna wystarczyć jeśli masz w granicach 20 stopni), - i tanio nie zawsze dobrze Grin
ps. ja polecam klasyczne akwa a nie profilowane - nie zniekształca Wink -
a jesli nie masz bardzo słabych mebli to do takiego akwa nie potrzebujesz specjalnej szafki- u mnie 80/35/40 czyli 112l i ok 20 kg(piaski i żwirki) i 10 kg kamieni i pare korzeni stoi na szafce z ikei:)
HellgatE
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2008, 13:37:57 »

Zmien kamyczki na inne bo ryby sie stresuja przy jaskrawych kolorach.
Pokrywe mozesz sam zrobic Smiley
A i kup grzałke, oswietlenie jakies..przynajmniej lapmka.
Pozbieraj kaske na lepszy filtr.
Pozdro

Mieczyk Smiley i Molinezje
Moje GG : 10710353
Wink Wink
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2008, 13:55:42 »

Dokup coś na dno kilka kirysków  Wink Wink Wink Wink

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
magda_black
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2008, 15:39:48 »

pokrywe możesz zrobić ze szkła u szlkarza- ja taką mam.
Tylko musisz mieć coś co bedzie miedzy pokrywa a akwarium... (wyleciało mi z głowy Tongue jak to się zowie)

6X Neon

6x Gupik

1 glonojad.

1 ślimak, ale czy żyje?
PiotrasJ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 13, 2008, 08:56:54 »

może jeszcze dziś wkleje zdjęcia, i co do tych kamyczków tteż nie makm przekonania chce je zmienić a oświetlenie już mam bo kupiłem lampe ksenonową która nie daje ciapłi przyczepie sie ją do akwa a filtr też nie za dobry na 11l chyba jest musze sobier kupić nowy. I tak sie jeszcze chciałem zapytać bo wszędzie pisze że filtr powinien 24h na dobe a ja włanczam o 7.00 i wyłanczam na noc o 23.00.Aha i dzięki za porady:)(bedą zdjęcia:)

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

PiotrasJ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 13, 2008, 09:06:54 »

Mam 3 fotki moge je tu wkleić czy musze linkiem???

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

PiotrasJ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 13, 2008, 09:09:20 »

http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/Foto-0030.jpg

http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/Foto-0028.jpg

http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/Foto-0029.jpg

te napewno działają:)
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2008, 09:27:12 wysłane przez PiotrasJ » Zapisane

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

PiotrasJ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 13, 2008, 09:31:55 »

hej a jaką byście roślinke jeszcze tu wsadzili bo ja miałem 3 samice gupika i 1 samca no i 3 były w ciąży jedną dałem kuledze i mu urodziła moja już też urodziła ale chyba zjadły mi te małe bo kolega ma bardzo dużo roślin i te małe podobno po urodzeniu sie chowają w tych roślinach no a ja mam tylko moczarke i wczoraj kupiłem im kotnik, wsadziłem tam samiczke w ciąży i była pora karmiia i on nie jadła tylko w jednym mijscu pływała tak i sie prawie nie ruszała no i ją wypuściłem.......

Kiedy wsadzić ją do kotnika i co zrobić żeby normalnie pływała?Huh?

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

portfel333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Marzec 13, 2008, 10:07:01 »

oj łyso tak bez roślinek.... a możesz zrobić zdjęcie na wprost akwa i z bliska - tak aby zajelo całe zdjęcie bedzie lepiej widac....bo jedyne co mozna powiedzieć to to że mało tam zielonego koloru Wink za to duzo jakiegoś kolorowego żwirku Tongue
PiotrasJ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 13, 2008, 15:50:47 »

szczerze mówiąc to żwirek też mnie wkurza i to bardzo a to zdjęcia które chcieliście:

http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/Foto-0034.jpg

http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/Foto-0033.jpg

Mogą być troche nie wyraźne ale robiłem na komurce bo brat wzioł aparat na wycieczke

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #12 : Marzec 16, 2008, 23:38:54 »

dosyp troche zwirku i posadź kilka roslin bo widać że masz dosyć mono oświetlone akwa .

PiotrasJ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Marzec 17, 2008, 16:23:57 »

dosyp troche zwirku i posadź kilka roslin bo widać że masz dosyć mono oświetlone akwa .

O co ci chodzi z tym mono?Huh

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Marzec 17, 2008, 16:48:13 »

IMHO kolorowy żwirek jest bezadziejny, akwa wyglada jak zabawka. Jak bedziesz mial okacje to zmnień, a nie dosypuj. No i roslin troszke wiecej co się rozpędzi.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: