Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ocierające się gupiki  (Przeczytany 5976 razy)
qwerty
Nowy
*

« : Marzec 06, 2008, 21:41:29 »

Mam problem z jakimś choróbskiem mianowicie gupiki ocierają się o roślinki gwałtownymi ruchami. Problem nie dotyczy kirysków, które pływają sobie w najlepsze. Rozpoczołem leczenie opisywanych najczęściej chorób skórnych - temperatura z 23 na 26, odpowiednie proporcje soli kuchennej, od 5 dni dolewam MFC tropicala po 3 ml dziennie, od 2 dni doszła dawka Akryflawiny tropicala 3 ml dziennie (jakoś się zrobiło jasnizielono po Akryflawinie). Niestety z moich obserwacji wygląda, że brak poprawy, rybki żywiołowe, mają apetyt tylko to ocieranie im ciągle dokucza.
Jeżeli chodzi o akwarium: 33 litry, temp. normalnie 23 teraz 26 stopni, neonówka 8W świece 12 godzin, NO2 - 0
Pare roślinek; Obsada: 4 kiryski albinoski jeszcze małe, parka dużych gupików oraz 2 gupiki małe.
Może ktoś zwalczył taką dolegliwość jakimiś skuteczniejszymi środkami i mi pomoże. Pozdrawiam
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #1 : Marzec 06, 2008, 22:24:06 »

Witam.
Miłem podobnie, lałem MFC, Ichtiosan, Akryflawine i nie pomagało co pomogło? odpowiednia woda dla rybek (parametry). Moje gupiki nie miały zadnych oznak a ocierały sie o roślinki z czasem zaczęły zdychac mi samiczki - po jakimś czasie zniekształcały się (garbiły) rozchylały się im pokrywy skrzelowe a następnie przestawały jeść i zdychały to trwało miesiąc. Tu na forum czytając czytając czytając doszedłem do wniosku ze nie ma co lać nic "obcego" do wody a sukces to stworzyś rybciom odpowiednie warunki - jakość wody to 80% sukcesu (takie moje zdanie i nie tylko). Miałem filtr własnej roboty ale okazało się że ma za małą filtrację na moje 200l. Zakupiłem nowy filtr (odpowiedni) i teraz z wodą nie mam problemów mam nadfiltrację i dobrze mi z tym i nie tylko mi hehe. Grin
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2008, 22:27:43 wysłane przez speedeecat » Zapisane

Vinnar
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 22, 2009, 11:06:35 »

Ehh... też mam ten problem. Powinienem kupić to coś do mierzenia PH. co jeszcze mam zmeinić, lub naprawić? rośliny i mieszkańcy są w opisie. żwirek zwykły i trochę wapiennego. Amfora + donica z kamionki + korzeń kupny + kokos i problemy tylko z samicami gupików. Samce normalne i pozostałe ryby też. Samice często oddalają się w kąt zbiornika i chwieją się na dwie strony, lub ocierają o kamienie. FMC nie pomogło, nie wiem co mam robić. Czekam na odpowiedź

90l
Gupiki 10x
Kardynałki 6x
Platki ok. 15x
Molinezje 3x
Glonojady 5x
Kirysy 13x (3albinosy, 3pstre, 1staryby, 4spiżowe, 2nanusy)
żabienica, kryptokoryna, orzech, lotos, trawa, amazonka, anubias (nie znam dokładnych nazw).
krissAtlantis
Zainteresowany
**

Wszyscy pochodzimy od Gwiazd

« Odpowiedz #3 : Sierpień 22, 2009, 11:15:58 »

Witam.
Miłem podobnie, lałem MFC, Ichtiosan, Akryflawine

Nie powinno się lać tego typu chemii do akwariów ogólnych, Ichtiosan  leje się tylko gdy jesteśmy pewni że nasze ryby maja np. ospę rybią. Lanie preparatow typu MFC powoduje zniszczenie flory bakteryjnej w filtrze

Otwarcie pokryw skrzelowych oraz brak apetytu i osowienie może byc spowodowane zatruciem amoniakiem lub zbyt dużą ilością azotynów w wodzie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2009, 11:17:45 wysłane przez krissAtlantis » Zapisane

45l
8 x Neon innesa
5 x Zwinnik jarzeniec
3 x Gupik
3 x Piskorek
kilka Red Cherry

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=26015.0
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: