Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oświetlenie w akwa 240l  (Przeczytany 4165 razy)
Szelek67
Nowy
*

« : Marzec 04, 2008, 09:38:03 »

Witam serdecznie.Chcę zrobić samodzielnie pokrywę do akwarium 120x40x50 i mam mały problem:jakie dobrać świetlówki pod względem długości bo te ,które są dostępne to mają albo 85cm albo 115cm(T5).Pytanie do forumowiczów:czy ktoś samodzielnie "zbudował" pokrywę z oświetleniem do takiego akwarium?Proszę o wskazówki i ewentualnie jakieś projekty za co zgóry dziękuję.
P.S.Byłbym skłonny do założenia 2x115cm ale podejrzewam,że obudowa będzie musiała wystawać poza zbiornik.
seba75
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 04, 2008, 09:44:51 »

obudowa nie bedzie wystawac za zbiornik potrzebna tylko madra konstrukcja, oprawki na swietlowkach to dodatkowo 3 cm wiec smialo zrobisz.
na forum w dziale "zrob to sam" znajdziesz ciekawe pomysly - pozdro.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2008, 09:48:00 »

Akawrium masz 120 cm ... świetlówki 115 więc z każdej strony masz zapas 2,5 cm ... jeśli użyjesz takich oprawek

i takich uchwytów

Zdjęcia z halogen.pl

To IMHO się zmieści Smiley Oprawki są mniej więcej takie "szerokie" jak bolce świetlówek.

Tutaj jest opis mojej obudowy ...
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,12489.0.html

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2008, 09:49:38 »

Seba, a mógłbyś podać patent na tą mądrą konstrukcje bo mam podobny problemik...Mam dowalone światła do zwykłej wydmuszki , ale drażni mnie już ta pokrywa i planuje zrobić sam. Jednak wszędzie wychodzi mi , że przy tej długości świetlówek pokrywa będzie musiała być szersza.Coś ala:
Pozdr
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2008, 10:00:30 wysłane przez sircula » Zapisane

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
seba75
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2008, 09:58:32 »

Seba, a mógłbyś podać patent na tą mądrą konstrukcje bo mam podobny problemik...Mam dowalone światła do zwykłej wydmuszki , ale drażni mnie już a pokrywa i planuje zrobić sam. Jednak wszędzi wychodzi mi , że przy tej długości świetlówek pokrywa będzie musiała być szersza.coś ala
Pozdr

pomysle wieczorem i ci napisze tu teraz uciekam do pracy - pozdro
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 04, 2008, 10:03:42 »

Czy arkusze spienionego pvc można kupić szersze??...czy 100 cm to góra? Jeśli tylko stówka to trzeba sztukować, a to może nadwątlić konstrukcję i wymagać jakiś wzmocnień przy tej długości baniaka (czyli 120 cm).
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 04, 2008, 10:26:20 »

Da się kupić 200 x 100 cm ... chyba nawet więcej ... ale musisz poszukać (agencje reklamowe głownie)

seba75
Gość
« Odpowiedz #7 : Marzec 04, 2008, 21:58:32 »

Czy arkusze spienionego pvc można kupić szersze??...czy 100 cm to góra? Jeśli tylko stówka to trzeba sztukować, a to może nadwątlić konstrukcję i wymagać jakiś wzmocnień przy tej długości baniaka (czyli 120 cm).
Pozdr

pcv czy plexi mozesz kupic nawet 305 x 205 cm  Smiley tobie wystarczy formatka 1 x 2 metry.

tu masz moj pomysl na zrobienie pokrywy z wykozystaniem profili alu anodowanych dzieki ktorym nie martwisz sie o laczenia mozna dodatkowo uzyc wkretow.

jest tez pcv z wkladka tzw. rdzeniem o wiele sztywniejsze niz zwykle spienione pcv  Smiley

w razie dodatkowych pytan wal jak w dym hehe, jesli bedziesz chcial wykorzystac te profile dam namiary
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2008, 12:25:45 »

Seba75:wygląda to bardzo przekonywująco, a jak ceny tych profili alu??ogólnie jak możesz to daj namiary.Smiley
pozdr

seba75
Gość
« Odpowiedz #9 : Marzec 05, 2008, 21:26:05 »

uzyty profil to B-87 z anodowanego aluminium, cena za 2 mb. to jakies 23 zł dystrybutora musisz sukac u siebie a tu jest link -
http://www.effector.com.pl/pl/strona.php?pokaz1=navi_listwy&pokaz2=listwy/tresc_listwy1&kategoria=13
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: