Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: metna woda  (Przeczytany 6773 razy)
bartekw
Bywalec

« : Luty 20, 2008, 20:21:54 »

witam , czy ktos mi moze podpowiedziec co zrobic z metna woda , po wymianie wody po dwoch tygodniach zrobil sie zur w ciagu dwoch dni , czy moze byc to wina piasku (jest bardzo drodny), czy tez jest to inwazja pierwotniakow, akwa 200l ryb jest 12 szt sredniej wielkosci , temp 25'c , rosliny zywe  (nic plastiku) , a na roslinach pojawil sie brazowy  nalot
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2008, 20:37:07 wysłane przez bartekw » Zapisane

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 20, 2008, 21:09:16 »

Jak wymieniłeś wodę,a nie podmieniłes tylko jej część to masz problem.Akwarium musi teraz dojrzeć.Kup bakterie nilfiltracyjne w zoologu to przyspieszysz ten proces.yby jak przeżyją to będzisz miał dużo szczęścia,karm je bardzo oszczędnie w tym czasie.Poczytaj w dziale WODA o dojrzewaniu wody w akwarium.
Pozatym to nie ten dział

memozee
tańcząca z welonem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 20, 2008, 21:30:46 »

czy masz włączony filtr przez całą dobę?

zbieram na szczęście, kto się dołoży? Wink

To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Luty 20, 2008, 21:48:30 »

jak wyżej.
nitrobacter (Nitrivec albo coś), i poczytaj na forum o filtracji biologicznej, wkładach do filtra i o tym, jak się go czyści i jak się dba o bakterie, które na nim żyją.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 21, 2008, 06:11:26 »

tak filter pracuje caly czas , ma on dwie gabki filtracyjne , czyszcze je na zmiane raz jedna raz druga ,mam zamiar dokupic taka wstawke na jak to sie nazywa  FILTR CERAMICZNY  takie rurki wiecie o co mi chodzi .  Czy to dobry pomysl, dzieki za podpowiedzi
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2008, 06:17:41 wysłane przez bartekw » Zapisane

Cragio
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 21, 2008, 08:35:31 »

Siemka Bartekw. a czy dobrze wypłukałeś żwir przez włożeniem go do akwa?? U mnie też występowało małe zmętnienie wody, chociaż płukałem żwir prawie cały dzień. Ale włączony filtr cały czas załatwił sprawę.

Pozdro
Marcin Tongue
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #6 : Luty 21, 2008, 10:57:17 »

Może masz za słaby filtr.Albo za dużo karmisz rybki.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 21, 2008, 16:59:17 »

piasek usunolem zastapilem go zwirkiem ze zoologicznego, dodatkowo go wygotowalem .Filter jest do akw od 200-300 litr((ja mam 200 litr) i przerabia 750litrow wody na godzine, pozatymrybki karnie raz dziennie umiarkowanie czekam az zjedza wszystko i dopiero im cos dorzuce ale to rzadko, teraz zastanawiam sie nad usunieciem ryb z akwa na jakis tydzien i ponowniewyczyscic wszystko nalac nowej wody i poczekac co sie bedzie dzialo oczywiscie bez ryb sam zwirek i roslinki

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Luty 21, 2008, 17:20:18 »

albo jest to pył z niedoytego żwiru czy czegoś tam albo wysyp pierwotniaków z powodu zaburzenia flory bakteryjnej. Spróbuj może najpierw z Nitrivec'iem (fy. Sera) (i tak sie przyda gdybyś chciał restartować akwa) i nie płucz gąbek dopóki są drożne. Brudne zamulone gąbki to najlepsza fliltracja biologiczna. Płukanie na przemain jest ważne. Jak masz 2 duże gąbki, to ceramika jest w zasadzie zbędna, ale napewno nie zaszkodzi.

bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Luty 21, 2008, 17:31:11 »

niemam dostepu do takich srodkow chemicznych jak napisales poniewaz mieszkam w szwecji ale zakupie cos z takiego typu dostepnego tutaj, mialem akwa w jeszcze w dziecinstwie 120l w polsce i nigdy takie cuda mi sie nietrafialy, , i dzieki za podpowiedz z ceramika  , napisz mi jeszcze po jakim czasie nalezy ceramike wymienic czy tez sie tego niewymienia , dzieki
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2008, 17:33:38 wysłane przez bartekw » Zapisane

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #10 : Luty 21, 2008, 17:40:09 »

Sera to niemiecka firma z międzynarodową dystrybucją. Szukaj czegoś co ma w nazwie "Nitro" i "Bacter". To są zczepy bakterii, a same bakterie nazywają sie po łacine "nitrobacter" Każda firma ma cuś. np. Nutrafin, JBL itp.

Ceramikę się wymienia według uznania np. raz na rok. Ona się nie zużywa, jeno pory mogą się pozapychać obumarłymi szczątkami bakterii, przez co traci wydajność.

bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Luty 21, 2008, 17:52:21 »

znalazlem u na necie (oferta sklepu) maja firme TETRA AQUA  tez niemiecka , iz tego co wyczytalem to maja cos takiego do startow  CRYSTALWATER , lub AQUASAFE   musze sie jeszcze jutro dopytac dokladnie ktore to bedzie dobre ,a w domu mam cos takiego EKTOZON  to jest jakas sol do akwa (niemieckie ) , pozatym akwa i filter mam z polski bo tym tu handluja np  filtr jest z AQUAEL (polska firma) lecz z takich chemikaliow to niemieckie lub szwedzkie

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Luty 21, 2008, 17:56:31 »

crystalwater to co innego nie ma w nim bakterii, co do aqasafe nie jestem pewna... O tym ektozonie nie slyszalam-u nas chyba tego nie ma, ale sól to nie wydaje mi się żeby byl to odpowiednik bakterii nitryfikacyjnych
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2008, 17:59:00 wysłane przez ala » Zapisane

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #13 : Luty 21, 2008, 17:57:41 »

sera nitrivic made in germany Smiley
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Luty 21, 2008, 17:58:35 »

dopytam jutro dokladnie o te bakterie tez i dopiero bede dzialal

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: