jaro_24
Nowy

|
 |
« : Luty 20, 2008, 17:02:54 » |
|
hej. mam 2 zbrojniki w moim akwarium 60 L. wiecie moze jak rozroznic samca od samicy??? i jak sie je rozmnaza?? i co lubia :)z gory dzikei za informacje:) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 20, 2008, 17:06:40 » |
|
J A K I E zbrojniki ?~ w zasadzie powiem, że wszystkie rosną za duże na 63l (poza otoskami) do oddania
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Cragio
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 20, 2008, 17:11:26 » |
|
Po pierwsze to zbrojniki są stanowczo za duże na twoje akwarium. Oddaj je do sklepu (ponieważ będziesz je tylko męczył w takim małym akwa) i zapodaj sobie innych czyścicieli. A jeśli chodzi o dymorfizm płuciowy to jest trudno odróżnić samicę od samca. Jest to prawie niemożliwe.
|
|
|
|
|
|
Pozdro Marcin 
|
|
|
Qba931002
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 20, 2008, 19:51:30 » |
|
Samiec zbrojnika ma na głowie (koło otworu gębowego) wąsy, wypustki czasem dorodne poroże, a samica tego nie, ale jezeli ma to bardzo małe ok 3-4mm. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 21, 2008, 08:56:18 » |
|
Samiec zbrojnika ma na głowie (koło otworu gębowego) wąsy, wypustki czasem dorodne poroże, a samica tego nie, ale jezeli ma to bardzo małe ok 3-4mm. Pozdrawiam  Jeśli chodzi o zbrojniki niebieskie A jeśli chodzi o dymorfizm płuciowy to jest trudno odróżnić samicę od samca. Jest to prawie niemożliwe.
Nieprawda. Craigo ... tobie zbrojnik to chyba kojarzy ci się tylko z gibicepsem ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cragio
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 21, 2008, 09:11:54 » |
|
Sorki, korekta. Nie wszystkie zbrojniki osiągają takie wielkoci ale większa , dużo większa połowa. Są rownież takie, które mają 8 cm gł. jak np. zbrojnik zebra. A ten z wąsami to chyba, poprawnie nazywa się "wąsacz niebieski", on z koleji dorasta do 12 cm. Jak będziemuy używać poprawnych nazw poszczególnych ryb to nie będzie pomyłek, w tym przypadku z mojej strony. Bo dobrze sprecyzowane pytanie, z dokładną nazwą ryby, prowadzi do szybkiej i jasnej odpowiedzi. A gdy tylko brzmi pytanie ogólnie o zbrojniki to można pisać i pisać. Jasne i dokładne pytanie i wtedy będzie taka sama odpowiedź. Przynajmniej ja tak sądze 
|
|
|
|
|
|
Pozdro Marcin 
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 21, 2008, 10:47:05 » |
|
A ten z wąsami to chyba, poprawnie nazywa się "wąsacz niebieski"
Jest to jedna z nazw (raczej "archiwalna"). Najlepiej używać nazw łacińskich ;-) czyli Ancistrus multispinis ... w necie znalazłem jeszcze Ancistrus dolichopterus (no i tutaj jest zgryz gdyż zbrojnik niebieski też występuje pod tą nazwą ... ale w większości są to inne zbrojniki niż zbrojnik niebieski)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 21, 2008, 10:54:14 » |
|
dymorfizm można po wąsach rozróżnić u zb. niebieskich, L-144 i LDA-16, bynajmniej o tych wiem ja.
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Yrr
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 21, 2008, 11:00:54 » |
|
Seboos a "wąsacz niebieski" to nie przypadkiem "zbrojnik niebieski" czyli Ancistrus Dolichopterus (L183) ? Multispinis w ogóle nie znalazłem w Niemieckiej numeracji L: http://www.l-welse.com/index.php?page=l1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 21, 2008, 11:13:13 » |
|
Chyba masz rację ... Dolichopterus to zbrojnik niebieski natomiast multispinis to zbrojnik kolczasty Jednakże oba gatunki są tak do siebie podobne, że nie sposób ich odróżnić (wydaje mi się, że multispinis u samiczek też ma kolce, natomiast dolichopterus ma lekko białą końcówkę płetwy). Multispinis poza tym jest większy od dolichopterusa I tutaj mam zagwozdkę ... moje dorosłe zbrojniki wyglądają na multispinis, natomiast młode to dolichopterus (biała końcówka płetwy) - chyba że samiec do dolichopterus, samiczka - multispinis. Tak czy inaczej pewności nie mam - dobrze gdyby ktoś z fachowców (najlepiej Katka) rozwiała nasze wątpliowści 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 21, 2008, 17:58:20 » |
|
Tak czy inaczej pewności nie mam - dobrze gdyby ktoś z fachowców (najlepiej Katka) rozwiała nasze wątpliowści  ta dyskusja już była W Polsce Zbrojnik niebieski to wąsacz niebieski to ancistrus dolichopterus. (L183). Problem w tym, że ryba ta daje się b. łatwo rozmnażać i przez lata powstało wiele mutacji. Także dzisiejsze zbrojniki niebiskie daleko odbiegają wyglądem od tych, które byly po raz pierwszy naukowo opisane. Dyskusje na ten temat nie mają sensu. Sam dyskutowałem na ten temat z wikipedystami itp. i jedyne co jest pewne to to, że ancistrus dolichopterus nazywa się po polsku zbrojnik niebieski, wąsacz niebieski. Jak chcecie podyskutować na ten temat, to róbcie to z wikipedystą "Ark" na Wikipedii 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yrr
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 21, 2008, 18:33:51 » |
|
Seboos gdzie mogę o tym Multispinis poczytać. Bo na razie gdzie trafiam to widzę zdjęcie i opis dolichopterusa.
jaro_24 już wiesz jakie masz zbrojniki ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 21, 2008, 19:57:03 » |
|
Poszukaj na fishbase.org google tez pomoże 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yrr
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 21, 2008, 20:43:23 » |
|
Google nie pomaga, ale to już pisałem: trafia się na dolichopterusa. Już nawet chyba wiem czemu: Ancistrus multispinis -> Lasoancistrus multispinis ( http://www.c-u-w.net/Beschreibungen/holly_1929.htm). Pomocna okazała się fishbase.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|