Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: hodowla artemi (solowca)  (Przeczytany 8187 razy)
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Luty 21, 2008, 22:52:51 »

Dokładnie takie. Na przykład "z babuni". Good !
Małą porcję rozrabiamy w pół szklanki zimnej wody i tą mętną wodę dolewamy do hodowli tak, by woda lekko zmętniała.
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #16 : Luty 23, 2008, 10:11:46 »

ja i tak mam całą tą wodę mętna  od tych artemi tak durzo ich jest Smiley
Jak długo będą rosnąć tak do 3 mm ?? i jak czesto je karmić??

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
latarnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Luty 23, 2008, 11:01:00 »

wsypałem zawartość torebki do małego wiaderka, dosypałem soli (chociaż na opakowaniu było napisane że sól jest w zawartości) wsadziłem do wiaderka górną część pompki - bez filtra - żeby był ruch, wiaderko postawiłem koło kaloryfera  i ...... no właśnie i nic - czekam 2 dzień i nic. Mam wylać zawartość? Co zrobiłem żle albo czego wcale nie zrobiłem?
fish000
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Luty 23, 2008, 17:55:03 »

nabierz troszke twojej mikstury do kieliszka i przyjrzyj się dokładnie czy nic tam nie pływa .
Napewno znajdziesz takie małe "plemniczki" widoczne gołym okiem ale musisz sie przyjrzec i wody musi byc mało i nie moze pływac .  Mozesz uzyc szkła powiekszającego

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Luty 24, 2008, 00:11:12 »

ja i tak mam całą tą wodę mętna  od tych artemi tak durzo ich jest Smiley
Jak długo będą rosnąć tak do 3 mm ?? i jak czesto je karmić??

Najprościej trzy lub dwa razy dziennie. Chodzi o to że nie ma sensu "przyładować" jednej dawki drożdży na cały dzień gdyż nadmierna ilość może zacząć psuć wodę.
Kiedyś nawet przygotowywałem wodę z solą w innym pojemniku i na drugi przesiedlałem tam artemie odsączoną na sicie. Dla mnie było czyściej bez fruwających skorup i dość czysta woda.
Napowietrzanie dość znacznie zmniejszałem bo raczej tylko do skutecznego wylęgu jest ono potrzebne. No nie karmiłem ich pierwszą dobę po wylęgu bo nie żerują one wtedy, korzystając z własnych zapasów żółtka.
Ile im czasu potrzeba by trzy milimetry osiągnąć to nie mam pojęcia bo ja to wszystko tak na oko robię raczej stwierdzając czy jest odpowiednio duża lecz nie za duża, dla rosnącego narybku.
fish000
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Luty 24, 2008, 11:55:42 »

a moge wyłączyć napowietrzanie np na noc ?? bo ja mam narazie cały czas włączone bo gdzies czytałem ze tak trzeba . a z tego co mówisz to nie ?? no i mam duzy ruch w wodzie

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
kafarski
Gość
« Odpowiedz #21 : Luty 24, 2008, 16:10:30 »

ruch wody musi być. zaciśnij czymś wężyk tak żeby bulgotało tylko, tak z 2-3 bąble na sekundę, ale cały czas. beż ruchu wody raczej zdechną a woda zaśmierdnie.
fish000
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Luty 24, 2008, 21:28:02 »

Ja mam do tych artemi takie malutkie akwarium ok 15cm/7 podstawa i z 20 wysokie czyli jakies 2 litry i woda wiruje w nim jak w pralce robie sobie własnie bardzo cichą pompke do powietrza a zarazem bardzo wydajną według patentu mojego wujka jak bede miał gotową to opisze na forum

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: