Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « początkujący - nowe akwarium i nalot na filtrze?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: początkujący - nowe akwarium i nalot na filtrze?  (Przeczytany 2717 razy)
MM
Nowy
*

« : Maj 18, 2004, 21:06:56 »

Witam!

W piątek zalałęm akwarium 112l obsadzone roślinkami (nie jest ich strasznie dużo), uruchomiłem filtr (senior bio), i oświetlenie (2x18W 14 godz). W niedzielę woda była bardzo czyściutka, a w poniedziałek zauważyłem że na powieżchni wody zbierają się drobniutkie bąbelki powietrza i pływają na całej powierzchni nie chcąc pęknąć (wygląda to trochę jakby to były śmieci). Dodatkowo na biologicznym wkładzie filtra (biała ceramika), pojawił się brązowawo zielony nalot (kolor ciężko ustalić obudowa filtra jest z zielonego przeźroczystego plastiku). Czy kolonie bakterii zamieszkujące filrt widać? Akwarium jest prowizorycznie przykryte pokrywą bez boków.
Właśnie się zastanawiałem nad wpuszczeniem pierwszych mieszkańców (starterów), miały to być 3 lub 4 mieczyki.
Czy coś jest nie tak (jestem początkujący!)?
michał
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 19, 2004, 08:13:25 »

Z wpuszczeniem rybek jeszcze się wstrzymaj Tongue (jakiś tydzień)Jeśli chodzi o brązowy nalot to są to glony brunatne nazywane okrzemkami pojawiają się one w nowozałożonych akwariach aby się ich pozbyć zwiększ filtrację wody oraz oświetlenie jeśli nie przejdzie to po prostu wpuść mieczyki one się nimi zajmą :wink:

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Maj 19, 2004, 10:03:01 »

Apropos okrzemek to słysząłem ostatnio że występują przedewszystkim na początku zakładania akwa.(u mnie też tak było) Preblem jednak z tym użyciem światła , mianowicie jeśli mamy twarda wodę i naświetlimy świeże akwa to moga one tylko na tym skożystać , Tak więc na początku polecam odstać w akwa samą wodę i zaciemnic je a rośliny sadzić np 4-5 dni po zalaniu i też wtedy zacząć oświetlanie niezbędne do fotosyntezy. Rybki wpuszczamy na samym końcu najlepiej 1,5 tyg od zalania. (nie ufam aquasafom) Na na walkę z gonami najlepsza metoda to regularna podmiana wody i równowaga biologiczna no i oczxywiścnie nie przerybione akwa (gdzie znajdą sie pożeracze glonów) Pozdr.

112,25
michał
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 19, 2004, 10:18:09 »

polecam otoski są świetne jeśli chodzi o usuwane glonów :wink:

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 19, 2004, 12:07:40 »

a otoski lub mieczyki wsadzić do komory filtra z ceramiką ? Bo tam właśnie jest ten nalot. Michał czytaj uważnie na co udzielasz odpowiedzi !

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Jarek W
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 20, 2004, 20:21:37 »

Potwierdzam słowa Tramala Smiley Sam mialem taką sytuację-zlałem nowe akwa, posadzilem od razu rośliny i czekałem aż dojrzeje.Pojawily mi sie pierwsze pierwotniaki a po nich normalnie "brązowa plaga" :evil: .Nie szło tego cholerstwa się pozbyć :evil:
Z różnych przyczyn musialem akwa założyć od nowa  :?
Tym razem zacząłem od zalania akwa bez roślin-wszystko chodziło bez oświetlenia-po 3 dniach posadzilem rośliny i zacząłem oświetlanie.Jak do tej pory ani śladu okrzemków  Cheesy
Czyli uważam sposób za dobry i sprawdzony Tongue
Pozdrawiam

Akwa 54 l
Zarybione:
Nowa akwarystyczna miłość - parka Apistogramma Borelli
zbrojniki niebieskie 2 szt.
kiryski spiżowe 4 szt.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 20, 2004, 21:31:21 »

MM do tej pory nie uzykał odpowiedzi na swoje pytanie, bo chodziło mu o nalot w komorze filtra, na ceramice. Wiec pół tygodnia to za wczesnie aby rozwineła się tam flora bakteryjna, są to zatem glony a te we wczesnym akwarium pojawiają się niemal obowiązkowo. Dopóki są tylko w tym jednym miejscu i nie przeprowadzają ekspansji całego akwa to nie trzeba z nimi walczyć. A bąbelki? Jeśli napowietrzasz wodę to mają prawo sie takie pojawiać na powierzchni. Jednocześnie lustro wody nie jest czyste gdyż bąbelki te nie pękają/rozpuszczają się , będzie ok gdy akwarium dojrzeje.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: