RadkaS
Nowy

|
 |
« : Maj 17, 2004, 15:13:48 » |
|
Witam! Od paru dni cieszę oko malutkimi (jeszcze larwami) kardynałkami. :lol:
Z obserwacji wynikałoby, że nie trzeba odławiać tarlaków. Ryby ciekawe maleństw narazie jakby je płoszyły, ale nie wykazuja objaw kanibalizmu, żeby goniły po całym akwa za małymi. Narazie małe są bardzo zwinne i skaczą jak pchły- są nie do zdobycia. Ale pytanie czy jak zaczną pływać po akwa nie będą pozerane przez starsze ryby? W artykule na stronie pisze że tarlaki są raczej spoko. Czy ktos miał małe kardynałki i je odławiał? Chodzi głównie o fakt że małe lepiej i szybciej będą rosły w normalnym akwa niż odłowione.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Radek!!!
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2004, 18:37:31 » |
|
To zależy jakie masz tam inne rybki. Karpiowate z reguły jak juz nie zjedzą swojej ikry nie powinny być agresywne do małych rybek (to nie znaczy że nie bywają w akwariach im się na palnik rzuca i zżerają swe małe) jeśli nie masz tam innych ryb to możesz zostawić. Jednak w osobnym akwa łatwiej będzie Ci maluszki wykarmićnp Sera Micron ... Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
RadkaS
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2004, 18:54:29 » |
|
Ok dzięki za odpowiedź. Są jeszcze kirychy ale one okupują doliny więc z ich strony nie ma zagrożenia. (zbrojnik - to samo) Więc można zostawić? Fajnie, a w razie czego silniejsze napewno przetrwają. Zresztą podobno kardynałki dość często się rozmnażają więc mam nadzieję że będzie stały napływ małej ilości młodzieży Bo młode są super :lol: Za jakiś czas podam im Mikrovit z Tropicala - to chyba podobny pyłek co z Sery.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Radek!!!
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 17, 2004, 19:07:56 » |
|
A tak z ciekawiści znasz może swoje parametry wody ? zwłaszcza chodzi mi o Ph i TWW. Ta kardynałki ponoć takie właśnie są płodne , jeszcze ich nie mam i nie będę miał do października ... Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
RadkaS
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 17, 2004, 19:29:25 » |
|
Jasne pH było 7.0 ( test Tropicala więc mozna powiedzieć ok 7.0 skala co 0.5). Twardość TwW koło 5. (piszę około bo robiłem pomiary moze tydzień wcześniej).
Szczególnie nic nie zmieniałem. Polecam te rybki. Są często wspominane ale mało kto się na nie decyduje. Są świetne, szczególnie gdy naprężaja płetwy jak pióropusze, albo zmagają się z prądem wody. Ubarwienie też fajne, ale właśnie lepsze za młodu.
I jeszcze jedno...... nie wchodzę z temp. powyżej 23C. Nie wiem jak być powinno dla tarła, ale u mnie w tym akwa jest raczej chłodno (19-22) i tak było.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Radek!!!
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 17, 2004, 19:43:39 » |
|
To dla nich optymalna temp.  rybki azjatyckie tak maja już , ponoć latem można kardynałki trzymać w oczkach wodnych. Ja osobiście nie zamierzam. Według tych parametrów wynika że będę musiał zmiękczać wodę ech i testu kupić ... W październiku wielkie zakupy  Pozdr i dzięki serdeczne
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 18, 2004, 16:48:17 » |
|
No, nie wszystkie azjatyckie rybki lubią niską temperaturę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RadkaS
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 19, 2004, 08:01:40 » |
|
Właśnie - niska temp.? Dla kardynałków szczególnie ważne jest by nie wchodzić z nią za wysoko ( <24C) Ale jak być powinno dla tarła? Większość ryb tarło odbywa w podwyższonej temp. Ciekaw jestem jak w tej sytuacji zrobić. Mi się powiodło, mam malutkie kardynałeczki, ale nie wiem czy ciut nie za zimno dla małych :roll:
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Radek!!!
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 19, 2004, 10:09:49 » |
|
Właśnie znalazłem info że kardynałki okresowo znoszą spadek temp. do 0*C więc nie sądze żeby małym było za zimno skoro już pływają  Temperatura jest stymulatorem do tarła jeli jest za niska może do niego nie dojść a jak już dojdzie to nic się nie wykluje . Nie ma się czym martwić  Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 19, 2004, 10:20:46 » |
|
a 25 stopni może być czy nici z tarła
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 19, 2004, 11:26:39 » |
|
myśle że nie zależy jaką masz wczesniejszą temperature. Ja mam okoo 27 stopni a do tarłą zwsze biore międzu 24-25 stopnie więc chyba jest ok
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 19, 2004, 11:38:19 » |
|
muszę sprubować bo przy 25 już od pół roku nie przystępują do tarła 
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 19, 2004, 12:05:16 » |
|
to spróbuj jeszcze obniżyć może do 23 stopni
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 19, 2004, 14:59:48 » |
|
W przypadku niektórych rybek składających ikrę może się zdarzyć że nie mając warunków do tarła ikra znajdująca się w samicy może zwapnieć. W taim wypadku samica już nigdy nie złoży ikry.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 19, 2004, 18:21:10 » |
|
o kurcze o takiej ciekawostce nie słyszałem a nie ma jakichś specyfików na to żebby w razie czego jąprzywrócić do stanu używalności:P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|