Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 90 91 [92] 93 94 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 678951 razy)
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1365 : Październik 18, 2009, 21:15:12 »

Drożdże chyba jeszcze żyją, bo w butelce z wodą, co jakiś czas bombli. Chyba jeszcze zmienię butelkę do wody, bo nie miałem dwóch jednakowych i jedna ma 1,5l ta z drożdżami, a druga 2 l. No i jeszcze dyfuzor ze zwykłego kamienia do napowietrzania zmienię na kostkę lipową. Może to też efekt dość długiego wężyka sylikonowego, ok 5m. To wszystko powoduje, że trzeba dość długo czekać aż nazbiera się odpowiednia ilość gazu, która przejdzie przez to wszystko.
A jak to jest u Was gaz leci nieprzerwanie przez cały czas, czy też wychodzi co jakiś czas i znowu się zbiera?

malumalu
Nowy
*

« Odpowiedz #1366 : Październik 19, 2009, 18:18:49 »

@@skorpion83@@
5 metrów wężyka, czy ty przypadkiem nie przesadzasz??? Huh
I to jeszcze w dodatku silikonowy   Lips Sealed
Dobrze wiadomo że wężyk silikonowy jest bardzo miękki i się rozpręża... Czyli zanim bimbrownia naprodukuje dość CO2 żeby przepchać te 5 metrów plus rozszerzalność wężyka silikonowego to już padnie z braku drożdży albo cukru... Ja też mam silikonowy ale to tylko z butli z płukanki do akwa czyli około 40 cm!!!!!!.
Nie możesz dać bliżej akwa Huh? Inaczej to szkoda się bawić w bimbrownię bo w twoim przypadku to będzie pracować może 2 dni maxxx....

http://www.youtube.com/watch?v=qBma5YXusjE KLIKNIJ w link jak zrobić bimbrownię..
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1367 : Październik 19, 2009, 20:30:59 »

Bimbrownia pracuje już trzeci dzień, bez przesady z tą rozszerzalnością, w końcu drożdże mają dość mocy by rozsadzić butle to rozszerzalność wężyka to raczej nie problem...

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1368 : Październik 20, 2009, 00:50:47 »

Mysle, ze 1-2m wezyka z butli z zacierem do "oczyszczalni" wystarczy. Ja mam tylko butle z zacierem podlaczona do licznika babelkow (tam wchodzi moze z 50ml wody!). Od licznika do elektrycznego dyfuzora prowadzi wezyk dlugosci pol metra. Zwiekszylem ilosc cukru i zestawik pracuje dluzej. Wydajnosc jest bardzo dobra w moim 70L akwarium. Liscie zabienic cale sa w babelkach... <lol> Cuda na kiju? Grin
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1369 : Październik 21, 2009, 16:32:45 »

Zajmę się jeszcze tą bimbrownią później, to musi działać... Wężyk, który wychodzi z butli z zacierem do oczyszczalni ma długość ok 20cm, a potem już do dyfuzora jest trochę większa odległość, bo chciałem to ładnie ukryć tak aby nie było na widoku i nie szpeciło reszty... Jakiej wielkości butelki zastosować w akwarium 120L? Jaką ilość zacieru przygotować?

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1370 : Październik 22, 2009, 23:19:37 »

Mysle, ze butelka 1,5L z zacierem wystarczy. Ja korzystam z proporcji: 1000ml wody, 600ml cukru i 100g drozdzy. Jak taka ilosc umiescisz w 1,5L butli to powinno posmigac troche. Dluzsze dzialanie = wiecej cukru. Intensywniejsze = wiecej drozdzy. Smialo mozesz zastosowac ilosc skladnikow podana powyzej, raczej nie wykipi. Grin

Nie zapominaj odlaczac "systemu" na noc, z wiadomych powodow... Good !
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1371 : Październik 22, 2009, 23:21:40 »

Jutro zabieram się do zmontowania bimbrowni,żal mi dawać 350 złotych na zestaw z butlą,chcę najpierw zobaczyć jak to się będzie spisywać Smiley

Akwa 160 litrów,80x40x50 wys.
Rośliny : Lotosy,Gałęzatki,Vallisnerie,Mchy,Mikrozorium,Dąbek,Ludwigia,żabienica delikatna,żabienica red flame

Zakładam że sama konstrukcja bimbrowni ma wyglądać jak ta w pierwszym poście ,ale jakie polecacie mieszanki dla tego akwarium Huh
A może inna konstrukcja bimbrowni była by wskazana Huh

Proszę o porady Smiley

Pozdrawiam

ps. no i jak by ktoś mógł napisać czy przy wskazanej mieszance trzeba odłączać bimbrownie na noc Huh

Filtr Tetra Ex 700

skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1372 : Październik 23, 2009, 15:43:14 »

Mysle, ze butelka 1,5L z zacierem wystarczy. Ja korzystam z proporcji: 1000ml wody, 600ml cukru i 100g drozdzy. Jak taka ilosc umiescisz w 1,5L butli to powinno posmigac troche. Dluzsze dzialanie = wiecej cukru. Intensywniejsze = wiecej drozdzy. Smialo mozesz zastosowac ilosc skladnikow podana powyzej, raczej nie wykipi. Grin

Nie zapominaj odlaczac "systemu" na noc, z wiadomych powodow... Good !

Dzięki za przepis na zacier, wypróbuję go tym razem i zobaczę jakie są efekty. Tak właśnie myślę, czy będzie konieczne odłączanie tego zestawu na noc, na pewno pierwszej nocy, po przygotowaniu nowego zacieru, tak zrobię, a przez kolejne dni uruchomię brzęczyk na noc i powinien dać radę. Teraz w akwarium jest tylko kilka rybek (6szt.) niewielkich rozmiarów, więc nie powinno być tragedii...
Jeszcze raz dziękuję za rady na pewno wykorzystam.

akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1373 : Październik 23, 2009, 18:24:02 »

No i bimbrownia zrobiona Smiley

Start o 17.20,litr ciepłej wody,60 dag cukru i 5 dag drożdży (bałem się dawać odrazu 10)

Butelki 2x1.5 litra z kropli beskidu Tongue,dyfuzor to kostka do napowietrzania ,w drugiej butelce czyszczącej jest ok. 1 litr wody,wszystko wykonane według schematu z 1 strony,uszczelnienie to poxipol dwu składnikowy,po 15 minutach może troche mniej zobaczyłem pierwsze bąbelki w  butelce czyszczącej Smiley
I tak cały czas jest jakieś 2 bąbelki na sekunde ale nie może się przebić przez wode w akwarium do tej kostki ...dlaczego ?

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1374 : Październik 23, 2009, 20:43:36 »

Tak właśnie myślę, czy będzie konieczne odłączanie tego zestawu na noc, na pewno pierwszej nocy, po przygotowaniu nowego zacieru, tak zrobię, a przez kolejne dni uruchomię brzęczyk na noc i powinien dać radę.

CO2 noca jest wg mnie zbedne. Rosliny potrzebuja w nocy tlenu, podobnie jak ryby. Po co wiec niepotrzebnie zmniejszac jego stezenie? Mozesz podlaczyc ten napowietrzacz jesli nie chce ci sie odlaczac zestawu na noc, ale wg mnie to troche mija sie z celem.

I tak cały czas jest jakieś 2 bąbelki na sekunde ale nie może się przebić przez wode w akwarium do tej kostki ...dlaczego ?

Byc moze ta kostka stawia za duzy opor. Najlepsze sa szklane dyfuzory. Powinienes takiego poszukac. To tak jak z silnikami dwusuwowymi: tlumik nie moze byc za glosny, byle spaliny szybko spie***... Grin
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1375 : Październik 23, 2009, 23:45:39 »

wywaliłem całą bimbrownie do kosza,nie mam cierpliwości do tego a jeszcze podczas prób jak ścisnołem butelke to mi do butelki fultrującej zassało wode z akwa a potem ją puściło z powrotem,naszczęście nic sę nie stało bo węzyk z akwa jest wystawał tylko 2 cm pod nakrętką więc nie zassało wody filtrującej Wink

Ale mimo wszystko mam uraz do tego,za dużo roboty,20 listopada montuje butle i problemy znikną Smiley

Pozdro

ps. Żeby nikt nie odebrał tego że potępiam robienie bimbrowni !!!! Po prostu trzeba mieć mocne nerwy do tego i cierpliwość Smiley

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1376 : Październik 25, 2009, 18:45:38 »

Heh, poddałeś się... Roll Eyes Ja tam na swoja nie narzekam, a na butle na razie mnie nie stać. Embarrassed Pozdrawiam wszystkich bimbrowników! Grin Good !
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1377 : Październik 27, 2009, 01:47:41 »

Tak poddałem się,moja bimbrownia pewnie padła dlatego bo musiało gdzieś być  nieszczelne ...nie mam czasu ani cierpliwości do takich rzeczy Smiley

Pozdro

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #1378 : Październik 27, 2009, 13:23:28 »

Hey.
Nie czytałem wszystkiego bo troche sporo tego.
"Bimbrownikiem" nie jestem.
Zrobiłem sobie bimbrownie i do wieczora działało - ale jak w nocy spadła temperatura* to przestało bąbelkować.
Jaka musi być temperatura żeby drożdze działaly?

* Mieszkam sam w domku na wsi i zazwyczaj w piecu pale po przyjściu z pracy i do wieczora.
W nocy już wygasa piec.
Temp po przyjściu z pracy ok 17*C (jestem zimnolubnym stworzeniem)
wieczorem 20-21*C a rano około 18-19*C

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1379 : Październik 27, 2009, 16:03:35 »

Dokładnie też miałem to samo ....u mnie w domu jest nieraz 17c w poludnie/po poludniu w zime jak ktos zapomni zapalić w piecu ...
I nie wystarzcyło że butelka z zacierem stała na grzejącej się pokrywie ....

Strony: 1 ... 90 91 [92] 93 94 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: