|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #870 : Grudzień 08, 2008, 17:37:29 » |
|
W płynie nie polecam miałem z tropicala i rośliny zaczęły mi gnić więc nie używam. Wystarczy jak będziesz wkładał nawozy w tabletkach (do podłoża).
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
lenor
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #871 : Grudzień 08, 2008, 17:38:33 » |
|
ja dziś zbudowałem bimbrownie niczym nie uszczelniałem korków butelek poniewaz wywierciłem dziurki wiertłem 5mm a wężyki maj 6mm po góże tagrze bardzo szczelnie tam siedzą jest szczelne sprawdzałem.mam takie pytenie czy jako dyfuzor moge zastosować kamien do napowietrzania lecą z niego bardzo drobniutkie pecheżyki jak myślicie wystarczy to? i czy bimbrownia może chodzić 24h mam akwarium 64l filtr idzie non stop i napowietrza a bobelki lecą tak z 2 do 3 na sekunde w butelce z wodą czyli filtrze co2 ,rybką to nie zaszkodzi nie bedą pływały pijane??
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2008, 17:40:30 wysłane przez lenor »
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #872 : Grudzień 08, 2008, 17:39:51 » |
|
Może pracować 24h. Ja uważam że kamień napowietrzający będzie ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenor
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #873 : Grudzień 08, 2008, 17:41:45 » |
|
aha oki dzieki a rybką to nie zaszkodzi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszW
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #874 : Grudzień 08, 2008, 19:08:54 » |
|
Witam ja dzis tez pokusilem sie o zbudowanie bimbrowni  zajelo to moze z 15min wszystko poskladane gotowe do rozruchu to pedze do sklepu po drozdze (mieszkam w Angli) zachodze a tu same drozdze w proszku?  no nic zakupilem zrobilem zacier i czekam...a tu po 5 min babelkuje jak ch.....a Teraz pytanie czy ktos juz uzywal takich drozdzy w proszku??? i czy sa takie efektowne w dzialaniu jak te nasze zwykle (czy tez na tak dlugo starczaja) i drugie pytanie czy ktos probowal podlaczyc ten wezyk do wlotu filtra zewnetrznego??? czy w filtrze CO2 nie neutralizuje sie w jakis sposob?? Dodam jeszcze ze szukalem informacji w tym watku ale po przeczytaniu kilkunastu stron poddalem sie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenor
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #875 : Grudzień 08, 2008, 19:31:44 » |
|
ej co jest zaczynam sie bać o rybki jakieś 3godziny chodzi mi bimbrownia i wszystkie rybki zaczeły pływać przy lustrze wody wynużając pyski co to przez to co2 i jedna rybka od oskrzeli do płetwy dolniej zciemniała a dadio cały troche zciemniał wyłanczam to
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #876 : Grudzień 09, 2008, 10:28:41 » |
|
ej co jest zaczynam sie bać o rybki jakieś 3godziny chodzi mi bimbrownia i wszystkie rybki zaczeły pływać przy lustrze wody wynużając pyski co to przez to co2 i jedna rybka od oskrzeli do płetwy dolniej zciemniała a dadio cały troche zciemniał wyłanczam to
Pierwszy raz takie coś słyszę... A jakie masz parametry wody? (załóż nowy wątek) MariuszW: Nie wiem co z tymi drożdżami bo nigdy o nich nie słyszałem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszW
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #877 : Grudzień 10, 2008, 22:10:55 » |
|
drozdze spisuja sie nie najgozej srednio jeden babel co sekunde sposob na dyfuzor (dzwon) rozwiazalem troche niecodziennie bo wezyk z mala kostka wlozylem do takiego niby korzenia (to na pierwszym planie z dziura) gdzie pod powierzchnia pieknie zbiera sie CO2 i raz na jakis czas srednio co godzine ucieka jego nadmiar w postaci duzego babla mam nadzieje ze ten sposob zda egzamin (dodam ze powierzchnia styku gazu z woda jest duzo wieksza niz w dzwonie zrobionym z butelki 0,5l) bobelkowania roslinek na razie nie zaobserwowalem ale wydaje mi sie ze zrobily sie jakby "zywsze" zdiecie juz troche niaktualne ale na razie niemam nowych,  [URL=http://g.imageshack.us/img88/p1020
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #878 : Grudzień 11, 2008, 19:23:44 » |
|
Ten "niby korzeń" lepiej wyglądałby gdybyś zamienił go na "prawdziwy" korzeń  ale nie o tym tutaj...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #879 : Grudzień 12, 2008, 06:28:30 » |
|
Teraz pytanie czy ktos juz uzywal takich drozdzy w proszku??? i czy sa takie efektowne w dzialaniu jak te nasze zwykle (czy tez na tak dlugo starczaja) i drugie pytanie czy ktos probowal podlaczyc ten wezyk do wlotu filtra zewnetrznego??? czy w filtrze CO2 nie neutralizuje sie w jakis sposob?? Dodam jeszcze ze szukalem informacji w tym watku ale po przeczytaniu kilkunastu stron poddalem sie  Czesto uzywam takich drozdzy, bo nie chce mi sie biegac po sklepach i szukac swiezych. Sa troszke drozsze ale dzialaja lepiej i dluzej, nie ma klopotow - mozna kupic zapas w przeciwnosci do swiezych. Mam podlaczony co2 do malego filtra Fan1 i patrzac na fotki innych dyfuzorow babelkujacych - moj wcale nie odbiega od tych bardzo dobrych 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
organista18
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #880 : Grudzień 12, 2008, 23:14:58 » |
|
Witam No mi się niestety nie udaje założyć bimbrowni  W butli z czystą wodą bąbelkuje, ale do akwarium nic:( Więc dosypałem trochę sody i była masakra-wszystko wykipiało. Teraz ,muszę wszystko od początku Czekam na wasze sugestie i rady - bo tracę już cierpliwość
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #881 : Grudzień 12, 2008, 23:34:41 » |
|
widocznie bylo nieszczelnie, najpierw sprawdz szczelnosc a pozniej rob zacier - bo zbankrutujesz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
organista18
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #882 : Grudzień 13, 2008, 08:38:24 » |
|
No dobra dziś sprawdzę wszystko jeszcze raz. Mam tylko pytanie, czy te butelki mogą być obie takie same (1,5l) i w jakim stopniu muszą być wypełnione?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #883 : Grudzień 13, 2008, 09:02:44 » |
|
to zupelnie nie ma znaczenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #884 : Grudzień 13, 2008, 10:33:19 » |
|
Butelki nie muszą być takie same. Wody (gdzie się "brudne CO2" czyści) nalej tak aby nie zaciągło jej do akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|