TOMASZ KRYŚ
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1095 : Luty 01, 2009, 21:20:08 » |
|
witam jestem jeszcze zielony w tych sprawach ale po przeczytaniu paru stron o bimbrowni chciałem sobie zrobić i mam takie małe pytanko czy bimbrownia morze być w krewetkarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1096 : Luty 01, 2009, 21:20:28 » |
|
Owszem ja tak pisalam jamnik_sst , ale mialam nadzieje ze uzyjesz tez wlasnej glowy i bedziesz stosowal w miare potrzeby bez szkody dla mieszkancow (sprawdzajac czy jest juz wystarczajaca ilosc) Bo jesli jedna porcja nie wystarcza to nie zwiekszamy jej w tak duzym baniaku tylko dodajemy druga (sa duzo lepsze efekty niz przy jednej zwiekszonej) mozna nawet w drugim koncu akwa. Tylko caly czas kontrolujemy pomiary
|
|
|
|
|
|
|
|
|
perfectmen87
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1097 : Luty 02, 2009, 00:00:14 » |
|
Jakie ciścienie może dać ten zacier?? Da rade przebić się przez 60 cm wody?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Martin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1098 : Luty 02, 2009, 07:21:01 » |
|
u mnie jest na dnie akwa 30cm wys i jest ok... z 60tką nie powinno być problemów...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krycha623
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1099 : Luty 02, 2009, 17:00:07 » |
|
Czy to jest dobrze wykonane ? Nie wiem jak to podłączyć do akwarium... Zamieszczam tu zdjęcia filtra i bimbrowni: http://img223.imageshack.us/my.php?image=dsc01229th0.jpghttp://img113.imageshack.us/my.php?image=dsc01306bw1.jpgChciałbym to podłączyć do tego filtra ale czy będzie dobrze, jeśli tą zieloną rurkę podłączy do tego otworu co jest na samej górze filtra ? Kiedy ten otwór zanurzę w wodzie, to nie lecą bąbelki, ale wtedy ustawiam na ruch tafli wody i cicho chodzi. A nie wiem czy jak tak podłącze to będzie to działać. Proszę o pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jamnik_sst
Bądź jak woda przyjacielu...
Zainteresowany

For You
|
 |
« Odpowiedz #1100 : Luty 02, 2009, 21:24:05 » |
|
Owszem ja tak pisalam jamnik_sst , ale mialam nadzieje ze uzyjesz tez wlasnej glowy i bedziesz stosowal w miare potrzeby bez szkody dla mieszkancow (sprawdzajac czy jest juz wystarczajaca ilosc) Bo jesli jedna porcja nie wystarcza to nie zwiekszamy jej w tak duzym baniaku tylko dodajemy druga (sa duzo lepsze efekty niz przy jednej zwiekszonej) mozna nawet w drugim koncu akwa. Tylko caly czas kontrolujemy pomiary
Oczywiście że jesli będę się do tego stosował to testy na ph itp stosował będę bo wiem doskonale ze to konieczne a zależy mi tych pupilach. Zrobię jedną bimbrownie w normie i będę obserwował w sumie od początku tak myślałem ale sądziłem ze jedna po prostu nie ma szans aby wystarczyła. Skoro jednak mówisz ze to ma jednak sens to będę wszystko badał. Z tego co wiem to wystarczy że bede utrzymywał CO2 w normie wg tabeli która zamiescił jakiś usher w temacie o dozowaniu CO2 i test na ph mi wystarczy by odpowiednio dozować CO2 czy jeszcze jakiegoś potrzebuję?
|
|
|
|
|
|
Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
|
|
|
gina2006
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1101 : Luty 02, 2009, 22:01:00 » |
|
Nie potrzebny Ci test na co2, mozna go wyliczyc na podstawie znanych wartości pH i KH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #1102 : Luty 03, 2009, 22:25:23 » |
|
Chciałbym to podłączyć do tego filtra ale czy będzie dobrze, jeśli tą zieloną rurkę podłączy do tego otworu co jest na samej górze filtra ?
Bimbrownia wygląda Ok, ale nie kumam, z tym filtrem... jak chcesz to podłączyć. teoretycznie możesz dać wylot wężyka pod wlot do pompy. Pompa rozdrobni świetnie CO2. Istnie jednak możliwość zapowietrzenia wirnika przez CO2, ale mała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krycha623
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1103 : Luty 04, 2009, 16:07:05 » |
|
Chciałbym to podłączyć do tego filtra ale czy będzie dobrze, jeśli tą zieloną rurkę podłączy do tego otworu co jest na samej górze filtra ?
Bimbrownia wygląda Ok, ale nie kumam, z tym filtrem... jak chcesz to podłączyć. teoretycznie możesz dać wylot wężyka pod wlot do pompy. Pompa rozdrobni świetnie CO2. Istnie jednak możliwość zapowietrzenia wirnika przez CO2, ale mała. Dużo o tym czytałem i w większości tematów pisali żeby podłączyć bimbrownie do filtra w celu uzyskanie większego efektu i dlatego się pytam jak ją do tego filtra podłączyć. Teraz jeśli tą rurkę włożę do wody, to leci jeden bąbelek na sekundę i nie wiem czy to jest wystarczające na akwarium 120 litrów... U mnie wylot filtra jest ustawiony, żeby poruszał taflą wody, czy jak będę stosował bimbrownie to filtra nie muszę przestawiać ? Bo jak słyszałem to tlen niszczy co2... Proszę o pomoc, szukałem w wyszukiwarce na forum, czy w google, ale nie znalazłem odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1104 : Luty 04, 2009, 18:11:19 » |
|
krycha623 Owszem tlen likwidyje co2 z wody. Najlepiej ustawic dyfuzor od co2 jak najblizej dna by jak najwiecej rozprowadzic go w wodzie. Jesli wylot z co2 ustawisz wysoko to niewiele sie rozpusci go w wodzie wiec niewiele go dotrze do roslin. Wiec jesli masz tylko 1 filtr powietrza to nie bardzo mozesz go podlaczyc z co2 (tak robia ci ktorzy maja zapasowy filtr, ale uprzedzam ze szybko sie w takim wypadku zapycha)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krycha623
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1105 : Luty 04, 2009, 18:56:18 » |
|
Aha czyli już rozumiem mniej więcej, dziękuję za szybką odpowiedź. Jeszcze mam jedno pytanie. Na zdjęciu jest pokazana bimbrownia i od niej odchodzi ta zielona rurka, która ma iść do akwarium. Czy mam coś jeszcze na końcu założyć czy wystarczy tak jak jest i włożę do akwarium. Tak jak już pisałem wcześniej z rurki wydobywa się 1 bąbelek na sekundę, czy tyle będzie wystarczająco ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1106 : Luty 04, 2009, 19:30:55 » |
|
1 bąbelek na sekundę jest ok powinien byc jeszcze zawor zwrotny, ale ja mam bez i nie mam problemow dziala 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1107 : Luty 04, 2009, 20:13:21 » |
|
Jak jest wszystko szczelne to zaworu nie potrzeba, ja też nie mam zaworu zwrotnego i czasami mi trochę zaciągnie wody spowrotem (gdy wyłączę filtr, bo mam bimbrownie do filtra podłaczoną) i trochę wody z akwa wleci ale jak ciśnienie sie wyrówna woda już nie leci. A przy okazji... Moja bimbrownia działa jeszcze dłużej-2,5 miesiąca  ale będę musiał zrobić nową bo już brak energii 
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
 |
« Odpowiedz #1108 : Luty 04, 2009, 20:23:57 » |
|
a ja jakoś nie potrafie zrobic szczelnej bimbrowni  robię tak że ledno da się przecisnąc węzyk przez zakrętkę (oczywiscie tak ucięty na ukos) a i tak zawsze cos wylatuje. Czym wy przebijacie te zakrętki? Tak jak ja nagrzaną śrubką xD?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1109 : Luty 04, 2009, 20:26:33 » |
|
Ja wierciłem wiertłem (nie pamietam jakiej grubości), wiertarką.
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
|