Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Czy moge stosować jakies preparaty na zwalczanie glonow
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy moge stosować jakies preparaty na zwalczanie glonow  (Przeczytany 3464 razy)
baku
Stały użytkownik

« : Maj 16, 2004, 16:17:31 »

rzuciły mi sie krasnorosty czy moge uzyc do tego jakis srodkow niewiem co kolwiek jezeli tak to mi doradzcie
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Maj 16, 2004, 16:47:55 »

ja tam nie zaczynał bym od chemii bo może zaszkodzić delikatnym roślinkom. najlepiej było by zmniejszyć oświetlenie lub ograniczyć czas oświetlenia sztucznego. Po tym zabiegu przyda sie wydajne nawożenie CO2.
Jak koniecznie chcesz lać chmie to z Tropicala najtańszy będzie ALGIN. ale lepiej niech obsada niszczy ci glony(zbrojniki niebieskie -zwłaszcza młode, ,kosiarki, otoski, molinezje - jest w czym wybierać Wink ) Pozdr.

112,25
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 16, 2004, 17:21:03 »

To prawda chemia to ostateczność. Działa tylko wtedy jak ją stosujesz, po skończonej kuracji atak glonów wraca z jeszcze większą siłą.
Zmniejsz oświetlenie i wpuść glonożerne rybcie.Skutecznym sposobem walki z glonami jest włożenie do zbiornika kilku szyszek olchowych (wydzielają one substancje, które hamują wzrost glonów, ale jednocześnie zakwaszają wodę) Jeśli masz rybki, które lubią kwaśną wodę to spokojnie możesz wrzucić szyszki.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 16, 2004, 21:45:24 »

sluchajcie jezeli chodzi o CO2 to jestem zielony w tych sprawach nie potrafie zrobic jakies tam bimbrowni bo niewiem jak i czy dobrze to zrobie pozatym czy sa moze jakies preparaty zastepujace CO2
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Maj 16, 2004, 22:13:09 »

Wiesz ta bimbrownia to banalna sprawa. A preparaty to dalej będę Ci odradzał.

112,25
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 16, 2004, 22:42:01 »

Właśnie Tramal, ja też nie wiem co to bimbrownia. Głupio przyznać, ale w zasadzie dopiero co wróciłem do akwarystyki. Wcześniej moje zainteresowania ograniczały się do kupowania rybek, a całą resztę musiała robić moja mama Smiley Typowe grzechy bardzo młodego akwarysty Smiley

PS. Już się wywiedziałem Smiley Trzeba tylko poszukać, więc post jest już nieaktualny...
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Maj 16, 2004, 23:30:02 »

Dobra no to zbudujemy bimbrownię w dziale "zrób to sam" Smiley banalna sprawa Smiley ale czemu nie  hehe ....

112,25
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 17, 2004, 07:28:09 »

Ja miałem podobny problem z glonami, i nawet glonjdki nie dawały rady,
i dopiero kosiarki się sprawdziły, są super, przycinają glonki aż miło patrzeć
Pozdrawiam
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Maj 17, 2004, 14:25:57 »

u mnie jak porosły glony to kupiłem MFC i pomogło i trochu też aqua przyciemniłem od strony okna i do dziś czysto jest:) ale polecam kosiarki i malutkie glonojady one sobie z tym poradzą:)

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #9 : Maj 17, 2004, 18:56:29 »

a ja nie mam glonów.
szyby nie czyściłem od 6 tygodni...  Cool

gg:1384140
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 17, 2004, 19:22:46 »

Ja, podobnie jak Góral, nie mam glonów. Grunt to regularna wymiana wody i czyszczenie dna by stężenie azotu nie było za duże...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: