Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 688314 razy)
Lepekun
Zainteresowany
**

Dziki z afryki :)

« Odpowiedz #420 : Sierpień 24, 2008, 18:51:14 »

też sie na tym zastanawiałem  Cheesy

450 Malawi i 112 kotnik
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #421 : Sierpień 24, 2008, 19:03:53 »

alleopatia to problem występujący bardzo często między różnymi gat. roślin ale takna prawdę bardzo trudny w diagnozowaniu. D.W. pisała w swojej książce o udokumentowanych przypadkach występowania alleopatii pomiędzy nurzańcami i niektórymi gatunkami zwartek. co nie znaczy że wszytkie gat. zwartek hamuja wzrost nurzańca. u mnie nurzaniec raczej nie narzekana obecność zwartek w baniaku i elegancko się rozrasta. jednym słowem nie ma co kruszyć kopii.

Kiedyś miałem w akwa prawie całą tylną ścianę w nurzańcu:
http://img92.imageshack.us/img92/5150/lewa6nk7.jpg
http://img92.imageshack.us/img92/6928/cae12ph6.jpg

Ale niestety wraz ze wzrostem zwartek nic z niego nie zostało:
http://img385.imageshack.us/my.php?image=cae08061000prbuctgmmzx6.jpg

Gdzieś wyczytałem, że problem nie występuje gdy podłoże w akwa jest odpowiednio żyzne, u mnie jest zwykły, jałowy żwir.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2008, 11:28:45 wysłane przez Toxic » Zapisane

Lepekun
Zainteresowany
**

Dziki z afryki :)

« Odpowiedz #422 : Sierpień 24, 2008, 19:57:38 »

nice akwarium ile litrów i jakie oświetlenie???  Good !

450 Malawi i 112 kotnik
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #423 : Sierpień 24, 2008, 20:20:38 »

nice akwarium ile litrów i jakie oświetlenie???  Good !

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=15689.0

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #424 : Sierpień 25, 2008, 07:56:56 »

Szczerze powiedziawszy to wątpię, żeby przedstawione przez Ciebie rosliny z Allegro wyrosły w zbiorniku typu LT. Posiadam dość cenny film o zbiornikach LT i żadnej z tych roślin nie polecano do tego typu zbiorników. Przeczytaj dokładnie opis tych roslin na www.roslinyakwariowe.pl w "bazie roslin". Sprawdź czy są łatwe w hodowli i czego wymagaja.

Chociaż, przepraszam, te są ok: http://www.allegro.pl/item417218822_zestaw_33_roslin_wielka_wyprzedaz_od_virtualpx.html

To był post do mnie? Jeśli tak to wulo, zdziwiłbyś się jakie rośliny w low-techu urosną. Poczytaj sobie ten temat i zobacz jakie rośliny Armek wsadził do swojego low-techa:

http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=20954

W moim low-techu też spokojnie rosną bardziej "wymagające" gatunki, które są uznawane w bazie na roslinachakwariowych.pl za "trudne". Najlepiej samemu sprawdzić co u nas urośnie a naprawdę można się zdziwić Smiley

Co to za film o LT? Zaciekawiłeś mnie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #425 : Sierpień 25, 2008, 18:47:52 »

Fakt faktem, Diana poleca obsadzenie zbiornika LT róźnymi gatunkami roslin w celu sprawdzenia, które to będą rosły lepiej i będą w ten sposób wypierały te, które rosną gorzej. Ja jednak uważam, że w zasadzie są to zbiorniki zdane same na siebie i wiele zależy od podłoża ale też samej wody i jej składy chemicznego. Więc wyjątek nie potwierdza reguły. U jednego akwarysty nawet trudne gatunki zadomowią się znakomicie, u drugiego stanie sie inaczej. Jednak obsadzenie zbiornika LT wieloma gatunkami daje nam dużą gwarancję, że więcej roslin nam ocaleje. Chociaż z drugiej strony zauważyłem, że nie powinno się od samego początku gęsto obsadzać zbiorników LT ze względu braki w CO2. Zbiornik musi sam dojrzeć do większej ilości roślin. A to zajmuje sporo czasu.

Chodzi mi o film "Świat roślin" praca M. Wojtaszka o akwariach LT.   

sliwek
Nowy
*

« Odpowiedz #426 : Sierpień 25, 2008, 19:09:36 »

cześć możecie mi coś napisać na temat tego substratu hartmann o którym pisałem kilka postów wcześniej jak go użyć lub z czym zmieszać żeby powstało jaknajodpowiedniejsze podłoże prosze o wmiare szybka odpowiedz

a tu ten post w razie czego

Odp: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
« Odpowiedz #418 : Wczoraj o 14:21:37 »    

mam w domu ziemie a dokładniej substrat Hartmann pH 5,5-6,5 +/-0,2 (w H2O) 
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ea640ae8bb01f32d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ab7a43fbf966aba.html
napiszcie co o tym myślicie, czy moge tego wogóle użyć i z jakimi dodatkami (chodzi mi o piasek gline itd czy to wogóle konienieczne w tym przypadku)
prosze o pomoc
myśle o warstwie 2-3 cm ziemi a następnie podłoże właściwe   w akwarium 40L (28x28x50cm)
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #427 : Sierpień 25, 2008, 21:32:12 »

Chociaż z drugiej strony zauważyłem, że nie powinno się od samego początku gęsto obsadzać zbiorników LT ze względu braki w CO2. Zbiornik musi sam dojrzeć do większej ilości roślin. A to zajmuje sporo czasu.

tu akurat IHMO błędnie rozumujesz.

po pierwsze: problemem jest  jedynie to, że węgiel jest dostępny dla roślin głównie w formie wodorowęglanów a nie dwutlenku węgla (mówię o roztworze wody).

po drugie: nie bierzesz podwagę ilości dwutlenku węgla w podłożu jako produktu ubocznego rozkładu materii organicznej przez bakterie w podłożu

po trzecie - właśnie dlatego by ograniczyć zapotrzebowanie roślin na składniki odżywcze (w roztworze wody) inhibitorem wzrostu roślin ma być w LT brak energii - czyli natężenie światła o wiele mniejsze niż w przypadku zbiorników HT.

i po ostatnie: skład podłoża (chemia gleby) wymaga by roślin już od samego początku było jak najwięcej. to najlepszy sposób na eliminację zagrożeń związanych choćby z występowaniem metali ciężkich, stref beztlenowych itd

sliwek
Nowy
*

« Odpowiedz #428 : Sierpień 26, 2008, 20:36:55 »

czyli LT raczej nie dla mnie to jak myślisz normalne podłoże ze samego żwirku wystarczy ? czy jednak dać cos na dno ? prosiłbym o szybką odpowiedz bo moge jutro dostać roślinki po niskich kosztach
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #429 : Sierpień 26, 2008, 20:55:39 »

generalnie im żyźniejsze podłoże (przy założeniu, że będziesz w nim sadził rośliny które sie mocno ukorzeniają) tym lepiej. oczywiście do pewnego stopnia. możesz kupić jakieś podłoże sery, tetry czy filtusa, aqua artu albo coś tam jeszcze. o tyle jest to rozwiązanie bezpieczniejsze, że skład jest powiedzmy "optymilizowany" pod kątem roślin.

ale na żwirku zwykłym też rośliny pociągną. ewentualnie jakieś kulki nawozowe pod korzenie możesz powtykać. 

sliwek
Nowy
*

« Odpowiedz #430 : Sierpień 26, 2008, 21:05:41 »

no myśle o kilku sadzonkach traw + kabomby + moczarke i  jakiś mech   akwarium 28x28x50 cm to powierzchni za dużo nie ma i nie wiem co dać na dno zeby mi to rosło,
sliwek
Nowy
*

« Odpowiedz #431 : Sierpień 26, 2008, 21:23:15 »

no więc wybieram sie jutro do sklepu zoologicznego i nie wiem co mam kupić na podłoże mam żwirek o większej (około 4mm)  i o mniejszej (około 1-3mm) granulacji i nie wiem co pozatym potrzebuuje czy jednak zastosować jakiś nawóz w podlożu
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #432 : Sierpień 27, 2008, 08:53:34 »

Ponawiam swoje pytanie:
jak w akwariach na ziemi bez żadnego nawożenia (a więc także i w moim, które uruchomiłem) radzą sobie rośliny, które nie mają dostępu do podłożą bo najzwyczajniej w świecie nie mają korzeni (mech, mini pelia) lub pływają po powierzchni (pistia)? Czy w takim przypadku należy takie rośliny "dokarmiać"?

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #433 : Sierpień 27, 2008, 09:36:08 »

Mi się wydaje, że ziemia 'nawozi' także toń wody, u mnie mchy rosną doskonale bez nawożenia w akwarium na ziemii

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #434 : Wrzesień 01, 2008, 07:02:44 »

Powiedzcie mi, czy w fazie uruchamiania zbiornika powinno się systematycznie usuwać glony z szyb? Czy lepiej ich nie ruszać? U mnie właściwie na szybach i podłożu osadziły się okrzemki (powodem nie jest zbyt mała ilość światła) i choć w książkach radzą aby glony systematycznie usuwać to jednak z podłoża ich usunąć się nie da. Czy da się coś w tym kierunku zrobić?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2008, 07:05:13 wysłane przez wulo » Zapisane

Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: