|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #255 : Marzec 09, 2008, 13:06:49 » |
|
Faktycznie z torfem mogłem przesadzić. Węgiel dodałem do podłoża. Zbiornik został zalany odstałą kranówką (60l) oraz demineralką (30l). Pierwsza podmiana była dwa tygodnie po zalaniu - ilość podmienianej wody to 20l (10l kran + 10l demineralka). Teraz o oświetleniu: tył Aquarelle 18W środek Osram Fluora 18W przód Aqua-Glo 20W
Filtr kubełkowy: na dole gąbka + włóknina, na górze ceramika + włóknina
Woda w akwarium obecnie to: ph - 6,8 kh - 8 gh - 10 no2 - 0 no3 - 15 fe - 0 po4 - o
Teraz tak sobie analizuję rozruch i wydaje mi się ze zawaliłem ze światełkiem - za szybko, za wcześnie wydłużyłem czas świecenia i stąd nitki. Zmniejszam teraz do 7 h i poobserwuję przez tydzień co się będzie działo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #256 : Marzec 09, 2008, 13:19:30 » |
|
Twój filtr też ma trochę nie halo ceramikę zostaw , włókninę wywal A zrób tak Kup sobie drobny kermazyt albo lawę wulkaniczna i potrzaskaj ja młotkiem na drobniejsze kawałki . Zostaw na górze tylko drobną i jedną szerszą gąbkę , a resztę wkładów wypełnij ceramika lawa lub kermazyt  Wymianę rób stopniowo aby filtr nie odczuł tego na biologię  ceramika na dół, lawa lub keramzyt , lawa i gąbki taka kolejność będzie ok  przynajmniej u mnie tak jest i działa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
robi007
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #257 : Marzec 09, 2008, 13:56:26 » |
|
Mam jeszcze pytanie odnośnie długości świecenia. Pierwsze dwa tygodnie świeciłem 6h, następne dwa tygodnie po 7h. Czy zwiększyć teraz czas świecenia do 8h (zaczyna się 5 tydzień). Oświetlenie wynosi u mnie 140W, czyli ok. 0,7W/l. I jeszcze jedno na roślinkach pojawiły się glony w postaci nitek (dłuższych i krótszych). Macie może pomysł jak się ich pozbyć.
Wnioskuję z wypowiedzi anrda, że lepiej nie spieszyć się z wydłużaniem czasu świecenia, bo może to dodatkowo przyspieszyć rozwój nitek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #258 : Marzec 09, 2008, 14:47:32 » |
|
A no coś za coś 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #259 : Marzec 09, 2008, 15:00:39 » |
|
Wnioskuję z wypowiedzi anrda, że lepiej nie spieszyć się z wydłużaniem czasu świecenia, bo może to dodatkowo przyspieszyć rozwój nitek.
No zgadza się. Lepiej dłużej o tydzień poświecić mniej na dobę niż później męczyć się z niepotrzebnym glonem. Twój filtr też ma trochę nie halo ceramikę zostaw , włókninę wywal ... Kup sobie drobny kermazyt albo lawę wulkaniczna i potrzaskaj ja młotkiem na drobniejsze kawałki . Zostaw na górze tylko drobną i jedną szerszą gąbkę , a resztę wkładów wypełnij ceramika lawa lub kermazyt  Wymianę rób stopniowo aby filtr nie odczuł tego na biologię  ceramika na dół, lawa lub keramzyt , lawa i gąbki taka kolejność będzie ok  przynajmniej u mnie tak jest i działa  Proponujesz przełożyć gąbkę do górnego koszyka. Muszę tu wyjaśnić, iż w moim filtrze woda przepływa z dołu do góry. Nie wiem czy będzie dobrze jeśli największe brudy zbierać będzie ceramika... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #260 : Marzec 09, 2008, 15:34:29 » |
|
ja tak mam i się nic nie zapycha a do filtra już sporo czasu nie zaglądałem Jeśli masz obawy możesz użyć prefiltra w postaci gąbki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #261 : Marzec 09, 2008, 15:57:15 » |
|
Skoro u Ciebie jest ok to u mnie też powinno. A prefiltr nie zaszkodzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #262 : Marzec 09, 2008, 16:17:03 » |
|
Prefiltr tylko spowoduje że syfek zamiast do filtra leżeć będzie na gąbce i raz na tydzień trzeba ją płukać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #263 : Marzec 17, 2008, 17:25:25 » |
|
Witam Serdecznie, cztery dni temu założyłem nowe akwarium (fala 120x40x50; ~ 210 litrów netto) na bazie: -ziemi ogrodowej ~ 12 kg -torf kwaśny ~ 6 kg -keramzyt -węgiel aktywowany (z wkładów do filtra) na to podłoże dla roślin filtus floran 4litry i tetra plant complete substrate 5,8 litra. Nie stosowałem jakichkolwiek siatek czy moskitier tylko bardzo mocno "ubiłem" to wszystko. Całość przysypałem żwirkiem kwarcowym 0,1 - 0,3 oraz 0,5 - 1 mm. Kolejną warstwę podłoża tworzą również żwiry kwarcowe od 0,8 - 3 mm co daje całkowitą grubość dna akwarium w przedziale od ok. 80 mm z przodu do ponad 120 mm z tyłu akwarium. Żadnej części składowej nie płukałem, nawet żwirów. Oświetlenie na dzień dzisiejszy mam standartowe tzn 2 x 30 W, przód aquaglo tył sunglo. Świecę około 10h/dobę. Filtr Fluaval 305, wkłady: prefiltr: gąbka, w komorach ceramika i bioballe. Do startu użyłem 4 tabletek "bakteryjnych" sera. Grzałka AquaEL 200 W. Temperatura stała 26 stopni. Po mniej więcej 2 dniach zacząłem podawać CO2 ze zwykłego spraya flitusa z dufuzorkiem. Wszystko na pierwszy rzut oka wygląda ok (jestem totalnym amatorem). Mam tylko problem z ph 8... i za żadne skarby nie chce spadać. Innych parametrów nie znam, zestaw testowy w drodze. Mam pytanie czy wlewać jakiś środek do zbicia twardości, czy poprostu cierpliwie czekać? Jak to u Was wyglądało?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 17:37:42 wysłane przez GregSS »
|
|
|
|
|
radula
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #264 : Marzec 17, 2008, 17:41:25 » |
|
Jak dla mnie troszkę za długo świecisz jak na początek 10h, ja zacząłem od 6h i to bym tobie radził. A czy czasem nie masz włączonego napowietrzania  jeśli tak to wyłącz je.. u siebie mam tak ze tylko tafla wody się porusza wiem że Turysta ma podobnie, ale z pewnością on coś tobie odpisze :-) pozdrawiam Przy okazji nie będę zakładał nowego wątku MAM PROBLEM I NIE MOGĘ SOBIE PORADZIĆ czego może brakować myślałem że K ale podaje KNO3 i żadnej poprawy, druga opcja to Mg ale może ktoś mi pomoże i nie będę musiał dochodzić metodą prób i błędów. A rośliny rosną super szybko tylko te liście na dole czyli stare żółkną i po pewnym czasie robią sie przezroczyste i odpadają. ph-6,6 - 6,8 po4- 0,05 no3 -0 no2- 0 kh - 8 gh - 12 nh - 0 Fe-0 A TUTAJ ZDJĘCIA PRZYKŁADOWYCH LIŚCI 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 17:52:55 wysłane przez radula »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #265 : Marzec 17, 2008, 17:54:33 » |
|
no3 -0 ... Fe-0
Dziwisz się ?! Dziurki wskazują na braki potasu ale NO3=0 to masakra. O Fe nie wspomnę. Podlej więcej tego KNO3 tak, żeby podjechać chociaż do 5.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 17:56:42 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
radula
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #266 : Marzec 17, 2008, 18:00:03 » |
|
Emi tak mi pokazały dzisiaj testy !!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #267 : Marzec 17, 2008, 18:10:05 » |
|
Jak dla mnie troszkę za długo świecisz jak na początek 10h, ja zacząłem od 6h i to bym tobie radził. A czy czasem nie masz włączonego napowietrzania  jeśli tak to wyłącz je.. u siebie mam tak ze tylko tafla wody się porusza wiem że Turysta ma podobnie, ale z pewnością on coś tobie odpisze :-) pozdrawiam nawet przy tym słabym oświetleniu tylko 6h ? nie napowietrzania nie używam jakiegokolwiek, jak napisałeś tylko falowanie wody poprzez dyszę od filtra.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #268 : Marzec 17, 2008, 20:41:05 » |
|
Greg a po jakiego wkładałeś tetra plant substrat ? No i po co to ubijałeś ? Teraz dobrze radzę za świderkami sie rozejrzeć . Masakra z tym pomysłem na ubijaniu wszędzie się pisze o pulchności a ten to ubił echhhhh świeć 6 h coś mi podpowiada że za jakiś czas nie będzie za wesoło
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 20:46:07 wysłane przez TURYSTA »
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #269 : Marzec 17, 2008, 20:53:34 » |
|
Greg a po jakiego wkładałeś tetra plant substrat ? No i po co to ubijałeś ? Teraz dobrze radzę za świderkami sie rozejrzeć . Masakra z tym pomysłem na ubijaniu wszędzie się pisze o pulchności a ten to ubił echhhhh świeć 6 h coś mi podpowiada że za jakiś czas nie będzie za wesoło
... o cholera... tak to jest jak czyta się za dużo i nie notuje w mózgownicy... tetre dodałem na zasadzie im więcej tym lepiej  .... jak przypuszczasz jaki czas będzie nie za wesoło? i co poza świderkami można zaradzić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|