Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 688321 razy)
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #255 : Marzec 09, 2008, 13:06:49 »

Faktycznie z torfem mogłem przesadzić. Węgiel dodałem do podłoża. Zbiornik został zalany odstałą kranówką (60l) oraz demineralką (30l). Pierwsza podmiana była dwa tygodnie po zalaniu - ilość podmienianej wody to 20l (10l kran + 10l demineralka).
Teraz o oświetleniu:
tył Aquarelle 18W
środek Osram Fluora 18W
przód Aqua-Glo 20W

Filtr kubełkowy: na dole gąbka + włóknina, na górze ceramika + włóknina

Woda w akwarium obecnie to:
ph - 6,8
kh - 8
gh - 10
no2 - 0
no3 - 15
fe - 0
po4 - o

Teraz tak sobie analizuję rozruch i wydaje mi się ze zawaliłem ze światełkiem - za szybko, za wcześnie wydłużyłem czas świecenia i stąd nitki. Zmniejszam teraz do 7 h i poobserwuję przez tydzień co się będzie działo.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #256 : Marzec 09, 2008, 13:19:30 »

Twój filtr też ma trochę nie halo
ceramikę zostaw , włókninę wywal
A zrób tak
Kup sobie drobny kermazyt albo lawę wulkaniczna i potrzaskaj ja młotkiem na drobniejsze kawałki .
Zostaw na górze tylko drobną i jedną szerszą gąbkę , a resztę wkładów wypełnij ceramika lawa lub kermazyt Smiley
Wymianę rób stopniowo aby filtr nie odczuł tego  na biologię Smiley
ceramika na dół, lawa lub keramzyt , lawa i gąbki taka kolejność będzie ok Smiley
przynajmniej u mnie tak jest i działa Smiley
robi007
Nowy
*

« Odpowiedz #257 : Marzec 09, 2008, 13:56:26 »

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości świecenia. Pierwsze dwa tygodnie świeciłem 6h, następne dwa tygodnie po 7h. Czy zwiększyć teraz czas świecenia do 8h (zaczyna się 5 tydzień). Oświetlenie wynosi u mnie 140W, czyli ok. 0,7W/l.
I jeszcze jedno na roślinkach pojawiły się glony w postaci nitek (dłuższych i krótszych). Macie może pomysł jak się ich pozbyć.
Wnioskuję z wypowiedzi anrda, że lepiej nie spieszyć się z wydłużaniem czasu świecenia, bo może to dodatkowo przyspieszyć rozwój nitek.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #258 : Marzec 09, 2008, 14:47:32 »

A no coś za coś Smiley
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #259 : Marzec 09, 2008, 15:00:39 »

Wnioskuję z wypowiedzi anrda, że lepiej nie spieszyć się z wydłużaniem czasu świecenia, bo może to dodatkowo przyspieszyć rozwój nitek.
No zgadza się. Lepiej dłużej o tydzień poświecić mniej na dobę niż później męczyć się z niepotrzebnym glonem.

Twój filtr też ma trochę nie halo
ceramikę zostaw , włókninę wywal
...
Kup sobie drobny kermazyt albo lawę wulkaniczna i potrzaskaj ja młotkiem na drobniejsze kawałki .
Zostaw na górze tylko drobną i jedną szerszą gąbkę , a resztę wkładów wypełnij ceramika lawa lub kermazyt Smiley
Wymianę rób stopniowo aby filtr nie odczuł tego  na biologię Smiley
ceramika na dół, lawa lub keramzyt , lawa i gąbki taka kolejność będzie ok Smiley
przynajmniej u mnie tak jest i działa Smiley
Proponujesz przełożyć gąbkę do górnego koszyka. Muszę tu wyjaśnić, iż w moim filtrze woda przepływa z dołu do góry. Nie wiem czy będzie dobrze jeśli największe brudy zbierać będzie ceramika... Huh

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #260 : Marzec 09, 2008, 15:34:29 »

ja tak mam i się nic nie zapycha a do filtra już sporo czasu nie zaglądałem
Jeśli masz obawy możesz użyć prefiltra w postaci gąbki
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #261 : Marzec 09, 2008, 15:57:15 »

Skoro u Ciebie jest ok to u mnie też powinno. A prefiltr nie zaszkodzi Smiley

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #262 : Marzec 09, 2008, 16:17:03 »

Prefiltr tylko spowoduje że syfek zamiast do filtra leżeć będzie na gąbce i raz na tydzień trzeba ją płukać
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #263 : Marzec 17, 2008, 17:25:25 »

Witam Serdecznie,
cztery dni temu założyłem nowe akwarium (fala 120x40x50; ~ 210 litrów netto) na bazie:
-ziemi ogrodowej ~ 12 kg
-torf kwaśny ~ 6 kg
-keramzyt
-węgiel aktywowany (z wkładów do filtra)
na to podłoże dla roślin filtus floran 4litry i tetra plant complete substrate 5,8 litra.
Nie stosowałem jakichkolwiek siatek czy moskitier tylko bardzo mocno "ubiłem" to wszystko. Całość przysypałem żwirkiem kwarcowym 0,1 - 0,3 oraz 0,5 - 1 mm.
Kolejną warstwę podłoża tworzą również żwiry kwarcowe od 0,8 - 3 mm co daje całkowitą grubość dna akwarium w przedziale od ok. 80 mm z przodu do ponad 120 mm z tyłu akwarium.
Żadnej części składowej nie płukałem, nawet żwirów.
Oświetlenie na dzień dzisiejszy mam standartowe tzn 2 x 30 W, przód aquaglo tył sunglo. Świecę około 10h/dobę.
Filtr Fluaval 305, wkłady: prefiltr: gąbka, w komorach ceramika i bioballe. Do startu użyłem 4 tabletek "bakteryjnych" sera. Grzałka AquaEL 200 W. Temperatura stała 26 stopni.
Po mniej więcej 2 dniach zacząłem podawać CO2 ze zwykłego spraya flitusa z dufuzorkiem.
Wszystko na pierwszy rzut oka wygląda ok (jestem totalnym amatorem). Mam tylko problem z ph 8... i za żadne skarby nie chce spadać. Innych parametrów nie znam, zestaw testowy w drodze. Mam pytanie czy wlewać jakiś środek do zbicia twardości, czy poprostu cierpliwie czekać?
Jak to u Was wyglądało?
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 17:37:42 wysłane przez GregSS » Zapisane

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #264 : Marzec 17, 2008, 17:41:25 »

Jak dla mnie troszkę za długo świecisz jak na początek 10h, ja zacząłem od 6h i to bym tobie radził.

A czy czasem nie masz włączonego napowietrzania Huh jeśli tak to wyłącz je.. u siebie mam tak ze tylko tafla wody się porusza wiem że Turysta ma podobnie, ale z pewnością on coś tobie odpisze :-) pozdrawiam

Przy okazji nie będę zakładał nowego wątku

MAM PROBLEM I NIE MOGĘ SOBIE PORADZIĆ czego może brakować myślałem że K ale podaje KNO3 i żadnej poprawy, druga opcja to Mg ale może ktoś mi pomoże i nie będę musiał dochodzić metodą prób i błędów.
A rośliny rosną super szybko tylko te liście na dole czyli stare żółkną i po pewnym czasie robią sie przezroczyste i odpadają.

ph-6,6 - 6,8
po4- 0,05
no3 -0
no2- 0
kh - 8
gh - 12
nh - 0
Fe-0

A TUTAJ ZDJĘCIA PRZYKŁADOWYCH LIŚCI

« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 17:52:55 wysłane przez radula » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #265 : Marzec 17, 2008, 17:54:33 »

no3 -0
...
Fe-0

Dziwisz się ?! Dziurki wskazują na braki potasu ale NO3=0 to masakra. O Fe nie wspomnę. Podlej więcej tego KNO3 tak, żeby podjechać chociaż do 5.
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 17:56:42 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #266 : Marzec 17, 2008, 18:00:03 »

Emi tak mi pokazały dzisiaj testy !!

GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #267 : Marzec 17, 2008, 18:10:05 »

Jak dla mnie troszkę za długo świecisz jak na początek 10h, ja zacząłem od 6h i to bym tobie radził.

A czy czasem nie masz włączonego napowietrzania Huh jeśli tak to wyłącz je.. u siebie mam tak ze tylko tafla wody się porusza wiem że Turysta ma podobnie, ale z pewnością on coś tobie odpisze :-) pozdrawiam

nawet przy tym słabym oświetleniu tylko 6h ?
nie napowietrzania nie używam jakiegokolwiek, jak napisałeś tylko falowanie wody poprzez dyszę od filtra.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #268 : Marzec 17, 2008, 20:41:05 »

Greg a po jakiego wkładałeś tetra plant substrat ?
No i po co to ubijałeś ?
Teraz dobrze radzę za świderkami sie rozejrzeć .
Masakra z tym pomysłem na ubijaniu wszędzie się pisze o pulchności a ten to ubił echhhhh
świeć 6 h coś mi podpowiada że za jakiś czas nie będzie za wesoło
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 20:46:07 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #269 : Marzec 17, 2008, 20:53:34 »

Greg a po jakiego wkładałeś tetra plant substrat ?
No i po co to ubijałeś ?
Teraz dobrze radzę za świderkami sie rozejrzeć .
Masakra z tym pomysłem na ubijaniu wszędzie się pisze o pulchności a ten to ubił echhhhh
świeć 6 h coś mi podpowiada że za jakiś czas nie będzie za wesoło

... o cholera... tak to jest jak czyta się za dużo i nie notuje w mózgownicy... tetre dodałem na zasadzie im więcej tym lepiej Sad .... jak przypuszczasz jaki czas będzie nie za wesoło? i co poza świderkami można zaradzić?

Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: